21/6/10
Απο αμίαντο η στέγη του ΡΙΚ
Εγκαταστάσεις φΡΙΚης!
Αν το ΡΙΚ ήταν ιδιωτική επιχείρηση, θα είχε κλείσει ως χώρος επικίνδυνος για την υγεία των εργαζομένων, λόγω των πολλαπλών παραβιάσεων της σχετικής νομοθεσίας
Βαρύτατες ευθύνες φέρει η διεύθυνση του ΡΙΚ για τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής στις οποίες αναγκάζονται να εργάζονται οι υπάλληλοι του ιδρύματος. Το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, πριν από ένα και πλέον χρόνο, είχε ενημερώσει γραπτώς τον γενικό διευθυντή του ΡΙΚ, Θέμη Θεμιστοκλέους, για την κατάσταση που επικρατούσε στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος, τους κινδύνους για την υγεία των υπαλλήλων και των επισκεπτών, αλλά και την αναποτελεσματικότητα κάθε προσπάθειας βελτίωσης της κατάστασης. Η εισήγηση που είχε διατυπώσει το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας σε επιστολή του στις 27/7/2009 ήταν η μελέτη δυνατότητας ανέγερσης νέων εγκαταστάσεων. Η εισήγηση αυτή, όπως όλα δείχνουν, έμεινε κλειδωμένη σε κάποιο συρτάρι και μόνο προσφάτως και αφού η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο, ο πρόεδρος του δ.σ. του ΡΙΚ ανήγγειλε τη μελέτη για ανέγερση νέων κτηρίων. Το αν και πότε θα γίνουν αυτά τα κτήρια και το πώς θα αντιμετωπιστεί η υπάρχουσα κατάσταση, παραμένουν στοιχεία άγνωστα.
Μην κάνετε μπαλώματα
Στο έγγραφο του τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, αφού γίνεται εκτενής και λεπτομερής αναφορά στα προβλήματα υγιεινής των εγκαταστάσεων του ΡΙΚ, διατυπώνεται η εξής εισήγηση: «Είναι φανερό ότι πολλά από τα πιο πάνω προβλήματα οφείλονται στο γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις είναι πολύ πεπαλαιωμένες και σ΄ αυτές έχουν γίνει πάρα πολλές αλλαγές. Για το λόγο αυτό, εισηγούμαστε όπως, λαμβανομένων υπόψη και άλλων παραγόντων, όπως η παραγωγικότητα, η ποιότητα εργασίας κλπ, μελετηθεί η δυνατότητα ανέγερσης νέων εγκαταστάσεων, παρά να ληφθούν όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για την άρση των πιο πάνω παραβάσεων της νομοθεσίας και τα οποία, φυσικά, δεν θα δημιουργήσουν τις συνθήκες εκείνες για την αποφυγή προβλημάτων στο μέλλον και, κατά συνέπεια, παραπόνων από το προσωπικό». Είναι προφανές ότι το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας θεωρεί πως η κατάσταση δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με «μπαλώματα», τα οποία, όμως, φαίνεται πως αποτέλεσαν την επιλογή της διεύθυνσης του ΡΙΚ.
Αν ήταν ιδιώτης;
Το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας στο έγγραφό του κάνει λόγο για παραβάσεις της νομοθεσίας και δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση λήψης μέτρων, όπως θα γινόταν σε περίπτωση που αυτές οι παραβάσεις εντοπίζονταν σε ιδιωτική επιχείρηση. Αν και πέρασε ένας χρόνος, κανένα ουσιαστικό μέτρο εξαναγκασμού της διεύθυνσης του ΡΙΚ δεν λήφθηκε από το υπουργείο Εργασίας για συμμόρφωση με τη νομοθεσία. Μάλιστα, το ΡΙΚ αυτή την περίοδο μετέδιδε και διαφημιστικά σποτάκια για την ασφάλεια στο χώρο εργασίας... απευθυνόμενο προφανώς σε άλλες επιχειρήσεις και υπηρεσίες, αδιαφορώντας για τα του οίκου του.
Μεροκάματο του τρόμου
Δεν θα αποτελούσε υπερβολή εάν κάποιος χαρακτήριζε την εργασία στο ΡΙΚ ως ιδιαιτέρως επικίνδυνη, λόγω των πολλαπλών παραβιάσεων της νομοθεσίας για την ασφάλεια των υπαλλήλων. Το έγγραφο του τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας καταγράφει σημεία και τέρατα, όπως η απουσία γραπτής εκτίμησης κινδύνων για τους χώρους εργασίας, ώστε να καθορίζονται προληπτικά και προστατευτικά μέτρα για τους υπαλλήλους. Ποιοι κίνδυνοι δεν εκτιμήθηκαν;
*Κίνδυνος για τον ακατάλληλο εξαερισμό στους ραδιοθαλάμους
*Κίνδυνος για την έκθεση των εργαζομένων σε βιολογικούς παράγοντες από τους γάτους, τα περιττώματα ή και τα πτώματά τους στους χώρους εργασίας
* Κίνδυνος από τις ίνες αμιάντου από τα φύλλα αμιάντου με τα οποία είναι κατασκευασμένη η στέγη του ΡΙΚ
*Κίνδυνος από το βακτήριο λεγεωνέλλας
Στο έλεος των μικροβίων
Το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, μεταξύ άλλων, στην έκθεσή του σημειώνει ότι, παρά τις βελτιώσεις που υπήρξαν, ο αέρας στα στούντιο του ραδιοφώνου δεν είναι κατάλληλος, όπως επίσης και ο φωτισμός δεν είναι επαρκής σε αρκετούς χώρους των εγκαταστάσεων του ΡΙΚ. Διαπιστώνονται, επίσης, ελλείψεις στον τομέα της ψύξης θέρμανσης, αλλά και στην προστασία από τα ηλεκτρικά κυκλώματα, ώστε να απομακρύνεται ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας και να αποφεύγεται η πρόκληση βραχυκυκλωμάτων ή φωτιάς. Επίσης, να σημειωθεί ότι διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε επαρκής και κατάλληλος εξοπλισμός πυρόσβεσης.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η επισήμανση ότι δεν υπήρξε αξιολόγηση εκ μέρους της διεύθυνσης του ΡΙΚ για τους επιβλαβείς χημικούς παράγοντες (π.χ προϊόντα απολύμανσης, φάρμακα για ψεκασμούς και καταπολέμηση τρωκτικών). Για όλες τις επισημάνσεις που κάνει το τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας καθιστά σαφές ότι το ΡΙΚ είναι υπόχρεο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα που προβλέπονται από τη νομοθεσία. Αν και έχει περάσει ένας χρόνος από την ημέρα που απεστάλη το έγγραφο στον γενικό διευθυντή του ΡΙΚ, η κατάσταση παραμένει η ίδια (ίσως και χειρότερη), ενώ οι υπάλληλοι του ιδρύματος αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, που ενδεχομένως κάποια από αυτά να οφείλονται στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας, οι οποίες δεν πληρούν τις απαραίτητες, ελάχιστες προδιαγραφές ασφαλείας.
Πηγή: Πολιτης online (politis.com.cy)
Ετικέτες
αμίαντος,
αμιαντοτσιμέντο,
Κύπρος,
ΡΙΚ,
στέγη
Ξεκινάει η Β’ φάση αποκατάστασης των αποθέσεων στα πρώην Μεταλλεία Αμιάντου στο Ζιδάνι Κοζάνης
Τη σύμβαση για τη Β’ φάση αποκατάστασης των αποθέσεων στα πρώην Μεταλλεία Αμιάντου στο Ζιδάνι Κοζάνης υπέγραψε την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010, ο Νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής. Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 14,15 εκ. € είναι ενταγμένο στο πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» - ΕΠΠΕΡΑΑ 2007–2013, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και έχει συμβατικό χρόνο υλοποίησης 41 μήνες.
Η Β’ φάση περιλαμβάνει: • Τη δημιουργία βαθμίδων στις υπόλοιπες αποθέσεις των «ΜΑΒΕ» (εκσκαφές συνολικού όγκου 2.200.000 κυβικών μέτρων).
• Τις διαμορφώσεις των μεταλλείων και των οριζόντιων επιφανειών (έκτασης 420 στρεμμάτων).
• Τα έργα αντιπλημμυρικής και αντιδιαβρωτικής προστασίας.
• Τη διάστρωση της φυτικής γης (συνολικού όγκου 350.000 κυβικών μέτρων).
• Τη φυτοτεχνική αποκατάσταση των εδαφών (με τη φύτευση, 360.000 δενδρυλλίων και 150.000 μοσχευμάτων).
• Την εγκατάσταση αυτόματου αρδευτικού δικτύου (μήκους 430 χιλιόμετρων).
Εξάλλου, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης σε συνεργασία με την ΑΝΚΟ και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» εκπονεί τη μελέτη για την Γ’ φάση του έργου που περιλαμβάνει την αποκατάσταση του συνόλου των ρυπασμένων κτιριακών εγκαταστάσεων των πρώην «ΜΑΒΕ» συμβάλλοντας αφενός στον εθνικό στόχο της ορθολογικής διαχείρισης των αμιαντούχων υλικών και αφετέρου στην απόδοση στην τοπική κοινωνία πλήρως αποκαταστημένης της περιοχής των πρώην «ΜΑΒΕ».
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)