14/2/12

ΙΤΑΛΙΑ: Καταδίκη για τους θανάτους από αμίαντο

Πρώτο θέμα στα ιταλικά ΜΜΕ είναι η καταδίκη σε 16ετή κάθειρξη για κάθε έναν από τους δυο κατηγορούμενους στην σημαντική δίκη της Eternit που αφορά τον θάνατο περισσότερων από 2000 ανθρώπων εξαιτίας του αμιαντου. Οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν στους συγγενείς των θυμάτων αναμένεται να ξεπεράσουν τα 95 εκατομμύρια ευρώ.

(φωτογραφία Corriere della Sera)
(φωτογραφία Corriere della Sera)
Δικαστήριο του Τορίνου καταδίκασε σε 16ετή κάθειρξη τον κάθε ένα από τους δύο κατηγορουμένους της δίκης του αμιάντου, τον πρώην ιδιοκτήτη του ελβετικού ομίλου Eternit Στέφαν Σμιντχάινι και τον διευθυντή του Eternit Italia, τον βέλγο βαρόνο Ζαν-Λουί Μαρί Ζισλέν ντε Καρτιέ ντε Μαρσιέν.
Ο ελβετός δισεκατομμυριούχος Σμιντχάινι, 65 ετών, και ο 90χρονος βέλγος βαρόνος κρίθηκαν υπεύθυνοι για το θάνατο 2191 ανθρώπων στην Ιταλία, πρώην εργατών ή ανθρώπων που κατοικούσαν στις τέσσερις τοποθεσίες όπου η Eternit-Italia είχε τα εργοστάσιά της. Επιπλέον, 665 άτομα νοσούν.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δυο προαναφερθέντες είχαν εσκεμμένα παραλείψει μέτρα ασφαλείας για να αποτρέψουν τις βλάβες από το εργοστάσια αμιάντου της Eternit στην Ιταλία που έκλεισε τις μονάδες της στην γείτονα, το 1986.

Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων δήλωσαν ότι οι πελάτες τους δεν φέρουν καμία ευθύνη.

ΠΗΓΗ:  ethnos.gr