11/10/10

ΝΕΑ ΑΡΤΑΚΗ: Αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου δικτύου ύδρευσης


Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνας Διαμαντοπούλου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ – ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΗΠΕΙΡΟΥ 2007-2013» και συγκεκριμένα στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 05 – «Αειφόρος Ανάπτυξη και ποιότητα ζωής Στερεάς Ελλάδας», και στον ΚΩΔΙΚΟ ΘΕΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 45 – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΥΔΑΤΟΣ (ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ) εντάχθηκαν 2 έργα προϋπολογισμού 1.331.694,41 Ευρώ :



ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ - Προϋπολογισμός ΕΥΡΩ


ΥΔΡΕΥΣΗ ΑΜΦΙΣΣΑΣ - 518.430,00


ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΩΛΗΝΩΝ ΑΜΙΑΝΤΟΥ

ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ - 813.264,41


Το έργο «Ύδρευση Άμφισσας» περιλαμβάνει την κατασκευή έργου αντικατάστασης εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στο Δήμο Άμφισσας με σωλήνες πολυαιθυλενίου 3ης γενιάς συνολικού μήκους 1,7 χιλιομέτρων και την κατασκευή των απαραίτητων συνοδών έργων για τον έλεγχο και λειτουργία του δικτύου(φρεάτια, αποκαταστάσεις κ.λ.π.).
Παράλληλα, το έργο «Αντικατάσταση σωλήνων αμιάντου παλαιού δικτύου ύδρευσης δήμου Νέας Αρτάκης» αφορά στην ποιοτική αναβάθμιση του πόσιμου νερού της περιοχής.


Πηγή: lamiareport.gr

Κύπρος: Κρίνεται η τύχη του Βερεγγάρια


Μέχρι το τέλος του χρόνου, οι δύο επιδιαιτητές που καθόρισαν η Κυπριακή Δημοκρατία και οι Βρετανικές Βάσεις αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με το μέλλον του οικισμού Βερεγγάρια στα Κάτω Πολεμίδια. Στον τοπικό Δήμο επικρατεί αισιοδοξία ότι θα υπάρξει τελική κατάληξη και συμφωνία στο ποσό αγοράς από τη Κυβέρνηση, του οικισμού που κατέχουν οι Βρετανοί.
Σε περίπτωση που εξακολουθεί να υπάρχει απόκλιση από το ποσό αγοράς, τότε θα κληθεί να αποφανθεί για το ζήτημα το Ανώτατο Δικαστήριο. Για τους σκοπούς της επιδιαιτησίας οι δύο πλευρές συμφώνησαν όπως αυτή γίνει από δύο άτομα, έναν Ελληνοκύπριο για λογαριασμό της Κυβέρνησης και έναν Βρετανό για την πλευρά των Βάσεων.
Από της εγκατάλειψης του οικισμού, το 1999, άρχισε μια σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ Βάσεων και της Κυπριακής Δημοκρατίας για αγορά της γης από την Κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Βάσεις ζητούν περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ περισσότερα από το ποσό που φαίνεται διατεθειμένη να καταβάλει η Κυβέρνηση. Οι Βρετανοί δεν συνυπολογίζουν επίσης στην τιμή, το μεγάλο κόστος που θα καταβληθεί για την εξειδικευμένη εργασία αφαίρεσης των στεγών από αμίαντο από τον οποίο είναι κατασκευασμένα τα περισσότερα από τα 200 περίπου υποστατικά του οικισμού, εργασία που δεν είναι διατεθειμένοι να κάνουν οι ίδιοι.
Για λόγους «ασφαλείας» οι οικογένειες των στρατιωτικών εγκατέλειψαν τον οικισμό. Τα υποστατικά βρίσκονται σε κακή κατάσταση και επιβάλλεται το συντομότερο, για λόγους δημόσιας υγείας, να κατεδαφιστούν και να καθαριστεί η περιοχή, η οποία, σύμφωνα με το τοπικό Σχέδιο, προορίζεται για ανάπτυξη εκπαιδευτηρίων και πρασίνου. Τα σοβαρά περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συνεχιζόμενη παρουσία μεγάλων ποσοτήτων αμιάντου στην περιοχή του οικισμού Βερεγγάρια στα Πολεμίδια, συζητήθηκαν πριν από μερικούς μήνες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, ύστερα από πρόταση του βουλευτή Άγγελου Βότση. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας είπαν ότι εάν ο αμίαντος από τον οποίο είναι κατασκευασμένες οι στέγες των υποστατικών, δεν είναι σε κατεστραμμένη μορφή, δεν δημιουργούνται προβλήματα για την υγεία των περιοίκων και δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Ωστόσο, η Επιτροπή της Βουλής ζήτησε από το Υπουργείο Εξωτερικών και από τον εκπρόσωπο της Υπάτης Αρμοστείας όπως το περιβαλλοντικό θέμα που προκύπτει από τον αμίαντο επιλυθεί άμεσα και ανεξάρτητα από την πορεία των διαπραγματεύσεων που γίνονται μεταξύ των δύο πλευρών για το μέλλον του οικισμού.
«Θα υπάρξει κατάληξη…»
ΟΠΩΣ είπε πρόσφατα και μετά το διορισμό των επιδιαιτητών ο δήμαρχος Πολεμιδιών, Γιώργος Γεωργίου, «οι προσπάθειες για να καταλήξουν σε συμφωνία η Κυπριακή Δημοκρατία με τις Βρετανικές Βάσεις για το θέμα του εγκαταλελειμμένου οικισμού προχωρούν καλά» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με τη διαδικασία που αποφασίστηκε, θα υπάρξει κατάληξη στο θέμα της τιμής που θα αγοραστεί η έκταση των 250 στρεμμάτων. Η πρόταση για επιδιαιτησία όσον αφορά την κοστολόγηση του Βερεγγάρια έγινε από το Υπουργείο Εξωτερικών, μετά που η κυπριακή Κυβέρνηση θεώρησε υπέρογκο το ποσό που ζητούσαν οι Βρετανοί, οι οποίοι και αποδέχθηκαν τη διαιτησία υπό τον όρο ο ένας επιδιαιτητής να είναι Βρετανός και να τυγχάνει της εμπιστοσύνης τους.
Πηγή: Sigmalive