21/10/10

ΚΑΡΔΙΤΣΑ: Στην Βουλή το θέμα του αμιάντου στο Μουζακι


Δικαίωση του Amiantosnews:
Δύο μέρες μετά την ανάρτηση στο Amiantosnews της επιστολής του κατοίκου απο το Μουζάκι και το θέμα έφτασε μεχρι την Βουλή. Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση:



ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


Ερώτηση προς την Υπουργό

Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Απομάκρυνση αμιάντου από οικίες στο Μουζάκι Καρδίτσας

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 για την κάλυψη αναγκών στέγασης κατοίκων της ορεινής Αργιθέας που είχαν πληγεί από σεισμούς και καθιζήσεις, δημιουργήθηκε από τη δημόσια κατασκευαστική υπηρεσία ΜΟΜΑ ο οικισμός Αργιθεατών Μουζακίου που αριθμεί περίπου 200 κατοικίες. Ο οικισμός αυτός αποτελεί πλέον τμήμα της πόλης του Μουζακίου.

Οι στέγες των κατοικιών είναι κατασκευασμένες εξ’ ολοκλήρου από αμίαντο. Τα ελενίτ (αμίαντος) φθείρονται με το χρόνο και οι καρκινογόνες ίνες αμιάντου διασκορπίζονται στην ατμόσφαιρα. Η ποσότητα αμιάντου στην περιοχή υπολογίζεται στους 240 τόνους. Στον οικισμό και πλησίον του οικισμού, λειτουργούν δημόσια σχολεία, ΤΕΕ, Μαθητική Εστία, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ΚΕΚ και άλλες υπηρεσίες, με συνέπεια να απειλείται σοβαρά η υγεία των κατοίκων, αλλά και το περιβάλλον.

Επειδή, το κόστος αντικατάστασης της αμιαντοσκεπής με κεραμίδια για έναν ιδιώτη είναι απαγορευτικό και η απομάκρυνση των ελενίτ με τη νόμιμη διαδικασία (ειδικό συνεργείο, μεταφορά και θάψιμο στη Γερμανία) υπερβαίνει τα 8.000 ευρώ,

ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

Θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να αντικατασταθούν άμεσα και με όρους ασφαλείας από ειδικά συνεργεία οι καλυμμένες με καρκινογόνο αμίαντο στέγες των κατοικιών του οικισμού Αργιθεατών Μουζακίου;


21.10.2010


Ο ερωτών βουλευτής

Φώτης Κουβέλης


Πηγή: http://www.kouvelis.gr/

....................................................

Ας ελπίσουμε ότι το θέμα δεν θα μείνει σε επίπεδο ερωτήσεων - απαντήσεων βουλευτών - υπουργών. To Amiantosnews θα συνεχίζει να παρακολουθεί το θέμα και θα σας ενημερώσει με νεότερες αναρτήσεις.

Διευκρίνηση σχετικά με την ανάρτηση: «Καρδίτσα - Αμίαντος: Καληνύχτα Μουζάκι!»





Σχετικά με την δημοσίευση της επιστολής του αναγνώστη από το Μουζάκι: «Καρδίτσα - Αμίαντος: Καληνύχτα Μουζάκι!», θα θέλαμε να κάνουμε μερικές διευκρινήσεις προς κάθε ενδιαφερόμενο επειδή δεχόμαστε αρκετά e mails:

1. Το blog έχει καθαρά ενημερωτικό και καταγγελτικό χαρακτήρα.
2. Δεν επιθυμούμε την αυτοπροβολή, ούτε το κέρδος, γι αυτό το λόγο δεν έχουμε βάλει διαφημίσεις.
3. Σκοπός μας είναι να δώσουμε βήμα στον απλό κόσμο και όχι στους υποψηφίους των επερχόμενων εκλογών.
4. Παρακαλούμε όλους τους υποψηφίους να μην μας στείλουν άλλες προεκλογικές εξαγγελίες. Δεν πρόκειται να δημοσιευθούν.
5. Το ζήτημα του αμιάντου στο Μουζάκι είναι αρκετά σοβαρό και δε λύνεται με προεκλογικές υποσχέσεις .

Ευχαριστούμε

Η ομάδα του Amiantosnews