27/10/10

Ιεράπετρα: Ανησυχία για το δίκτυο ύδρευσης απο αμιαντοσωλήνες


Απ' τη μια,καγράφεται επίσημα η ύπαρξη αμιάντου,απ' την άλλη επίσημα πάλι καταγράφεται η έλλειψη σχεδιασμού για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης.
Είναι γνωστό ότι ο αμίαντος εξαιτίας του χαμηλού κόστους, χρησιμοποιήθηκε ως το κατ’ εξοχήν μονωτικό και κατασκευαστικό υλικό στην χώρα μας, για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα .
Όμως σύμφωνα με την κείμενη Ευρωπαϊκή Νομοθεσία ο αμίαντος θεωρείται ένα επικίνδυνο υλικό και το θέμα της ύπαρξης σωλήνων αμιάντου στα δίκτυα ύδρευσης παραμένει υψηλής προτεραιότητας για την δημόσια υγεία.Εμείς θα επανέλθουμε στο θέμα ζητώντας επιτακτικά την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης που περιέχουν αμίαντο.
Το Υπουργείο Εσωτερικών, αποδέχεται ότι υπάρχουν σωλήνες αμιάντου στα δίκτυα ύδρευσης πάρα πολλών Δήμων της χώρας.Στο απαντητικό έγγραφο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων αναφέρεται ότι η αντικατάσταση των σωλήνων ύδρευσης δεν(!) προβλέπεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» 2007 και 2013.Το θέμα που εγείρεται είναι σοβαρό γιατί αφενός επίσημα καταγράφεται η ύπαρξη αμιάντου αφετέρου δε επίσημα καταγράφεται η έλλειψη σχεδιασμού για την αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης.
Ο κ. Πουλούλης, πρόεδρος εργαζομένων της ΔΕΥΑΙ, δηλώνει στο Ρ/Σ ΗΧΩ FM 99.8 ότι όλο το δίκτυο ύδρευσης της πόλης καλύπτεται από σωλήνες αμιάντου και χαρακτηριστικά αναφέρει ότι από τη Δεξαμενή ως το Κεντρί, τη Γρα Λυγιά και το Ψυχρό, παλίο και νέο δίκτυο είναι όλα αμιαντένια (!!!) ...
Κατά τη γνώμη βέβαια του Δημάρχου, ο αμίαντος δεν είναι επικίνδυνο υλικό, παρά μόνο εφόσον εισπνευθεί....