14/4/11

Κύπρος: Αποζημιώσεις απο την λειτουργία του μεταλλείου;

Τη δυνατότητα διεκδίκησης αποζημιώσεων για την καταστροφή του περιβάλλοντος αλλά και τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία από τη λειτουργία του μεταλλείου Αμιάντου διερευνά ο καθηγητής Kurt Jacobsen από τη Σχολή Επιχειρήσεων της Κοπεγχάγης / Δανίας.

Ο κ. Jacobsen, Καθηγητής της Ιστορίας των Επιχειρήσεων επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο και διεξήγαγε έρευνα στα κρατικά αρχεία για την περίπτωση του μεταλλείου Αμιάντου.

Ο κ. Jacobsen είχε συνάντηση με το Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργο Περδίκη με τον οποίο συζήτησε τη δυνατότητα ανάδειξης του θέματος στην Κυπριακή Κοινωνία. Ήδη ενδιαφέρον για την περίπτωση του εγκαταλελειμμένου μεταλλείου του Αμιάντου επέδειξε και η Κρατική τηλεόραση της Δανίας (NDB).

Φαίνεται ότι μια μεγάλη εταιρεία της Δανίας, η F.L. Smidth & Company (FLS) Ltd ήταν ο κύριος μέτοχος της Cyprus Asbestos Mining Company Ltd, μέσω αγλλικών εταιρειών οι οποίες ανήκαν στην FLS Ltd.

Η εταιρεία αυτή έχει καταδικαστεί σε εκατομμύρια ευρώ αποζημίωσης σε εργαζόμενους στη Δανία, λόγω των επιπτώσεων στην υγεία τους από τον αμίαντο.

Ο κ. Περδίκης ενημέρωσε τον κ. Jacobsen για την εμπλοκή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στα θέματα που αφορούν το μεταλλείο Αμιάντου και τον διαβεβαίωσε ότι το Οικολογικό Κίνημα της Κύπρου θα υποστηρίξει κάθε προσπάθεια που θα φέρει ενώπιον των ευθυνών τους όσους ευθύνονται γι’ αυτό το μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα και τους περισσούς θανάτους των μεταλλωρύχων του αμιάντου.

Πηγή: http://www.sigmalive.com/ekloges2011/announcements/373198