9/8/10

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΟΙ ΟΡΟΦΕΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ


Άμεση αντικατάσταση της στέγης της Παλιάς Αστυνομικής Διεύθυνσης Λευκωσίας (περιοχή Στροβόλου) ζητούν οι Οικολόγοι, την ώρα που το υπουργείο Εργασίας δηλώνει πως πρέπει να αιτηθούν επιθεώρησης οι αστυνομικοί, για να μεταβεί το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας προς έλεγχο. Όλα αυτά την ώρα που όλοι γνωρίζουν πως ο συγκεκριμένος σταθμός είναι κτίριο πολλών δεκαετιών (κτίστηκε επί Αγγλοκρατίας), με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά προβλήματα όσον αφορά τη λειτουργία και υγιεινή του.
Συγκεκριμένα, καταγγελίες πολλών αστυνομικών που φθάνουν στην εφημερίδα μας αναφέρουν πως το κτίριο είναι επικίνδυνο για την υγεία τους, αφού οι στέγες είναι από αμίαντο, κάτι που επιβεβαιωμένα χαρακτηρίζεται επικίνδυνο υλικό όταν φθαρεί, ενώ αρκετοί χώροι εργαζομένων λειτουργούν χωρίς κλιματιστικά εν μέσω καλοκαιριού και υψηλών επιπέδων υγρασίας.
Υπάρχουν μάλιστα και χώροι όπου υπάρχουν απώλειες τον χειμώνα σε σχέση με τις θερμάνσεις, αλλά και διάφορα άλλα προβλήματα, συνεπεία των πολλών χρόνων κατασκευής του σταθμού.
Οι εκεί εργαζόμενοι αστυνομικοί μας ανέφεραν ότι είναι δύσκολο να προβούν σε διαμαρτυρίες με επώνυμες καταγγελίες, λόγω της φύσεως του επαγγέλματός τους, έτσι αναγκάζονται να εργάζονται αθόρυβα.
Προκαλούν καρκίνο
«Οι αμίαντοι και ειδικά όταν είναι φθαρμένοι είναι επικίνδυνοι γιατί η εισπνοή ινών μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του νεφοσιλιώματος (πνευμόνων)». Αυτά δήλωσε μιλώντας στην «Α», η γενική γραμματέας των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου. Όπως είπε, άποψη του Κινήματος είναι πως όπου υπάρχουν στέγες αμιάντων πρέπει να αντικατασταθούν αμέσως. «Η αποξήλωση πρέπει να γίνει από ειδικά συνεργεία και στην παρουσία επιθεωρητή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, για να ελέγχεται ότι έγινε με τον ειδικό τρόπο που δεν κρίνεται επικίνδυνος». Η κ. Παναγιώτου επεσήμανε επίσης πως στις περιπτώσεις που αυτό δεν μπορεί να γίνει αμέσως, τότε οι αμίαντοι να βάφονται για προστασία μέχρι να αφαιρεθούν.
Το υπουργείο
Από πλευράς του, ο διευθυντής του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, Λέανδρος Νικολαΐδης, μιλώντας στην εφημερίδα μας ανέφερε πως «για να κινδυνεύει κάποιος από εγκαταστάσεις που αποτελούνται από στέγες τσιμέντου πρέπει να είναι τσιμεντοαμίαντος».
Σημείωσε πως τα γνωστά «φύλλα» που σκεπάζουν τις στέγες και τα οποία εμείς τα ονομάζουμε αμιάντινα, στην ουσία αποτελούνται από τσιμεντοαμίαντο, που είναι ένα υλικό που περιέχει μόνο 13% περίπου ίνες αμιάντου. Συνεπώς, πρόσθεσε, αν τα φύλλα αυτά δεν είναι διαβρωμένα δεν υπάρχει κίνδυνος αφαίρεσης (αποκόλλησης) ινών.
Ωστόσο, ο κ. Νικολαΐδης σημείωσε πως το Τμήμα του δεν έχει μεταβεί στο χώρο για να γνωρίζει αν όντως είναι επικίνδυνες. «Οι υπάλληλοι οφείλουν να το αναφέρουν το θέμα στον εργοδότη τους και αν έχουν πρόβλημα, τότε θα πάμε να κάνουμε επιθεώρηση και σχετικές παρατηρήσεις για το πώς πρέπει να το χειριστούν», κατέληξε.