14/8/10

3 Διαγωνισμοί αποξήλωσης αμιάντου από το Δήμο Κομοτηνής

Ο Δήμος Κομοτηνής προχωράει στην αφαίρεση και αντικατάσταση αμιαντούχων πλακιδίων δαπέδου από τα εξής σχολεία: 3ο Λύκειο, 6ο Δημοτικό Σχολείο και 13ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής.

Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν στις 17/08/2010 για το 3ο Λύκειο και το 6ο Δ.Σ. ενώ στις 24/08/2010 είναι προγραμματισμένος ο διαγωνισμός του 13ου Δ.Σ.

Τα έργα αυτά δεν χρηματοδοτούνται από τον ΟΣΚ, όπως συνήθως συμβαίνει με τα Σχολικά κτίρια στην Ελλάδα, αλλά από το ΕΣΠΑ Επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μακεδονία – Θράκη 2007-2013». Το διαρθρωτικό ταμείο που συγχρηματοδοτεί την πράξη είναι το «Ευρωπαϊκό ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)».

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πληροφορίες, τα έργα δεν βγαίνουν με προδιαγραφές αμιάντου ΟΣΚ όσον αφορά στα τεύχη δημοπράτησης και στα δικαιολογητικά συμμετοχής, αλλά υποχρεώνουν τον ανάδοχο να συμπράξει εκ των υστέρων με εταιρείες που έχουν ειδική άδεια διαχείρισης και μεταφοράς αμιάντου και με διαπιστευμένο εργαστήριο για τελικές μετρήσεις αέρα και την πιστοποίηση της καθαρότητας των χώρων μετά τις εργασίες.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για τα μεγαλύτερα έργα αμιάντου την περίοδο αυτή στη Βόρεια Ελλάδα.

Το amiantosnews θα παρακολουθεί το θέμα των έργων στον Δήμο Κομοτηνής και θα σας ενημερώνει.

Βρέθηκε και άλλος αμίαντος. Στο πρώην πολυκλαδικό Λύκειο Ιωαννίνων.


Και ξαφνικά ανακάλυψαν και άλλα στοιχεία αμιάντου σε σχολεία, την ώρα που το έργο της αποξήλωσης και αντικατάστασης του επικίνδυνου υλικού έχει σχεδόν ολοκληρωθεί!Πριν από λίγο καιρό, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, ο φορέας υλοποίησης του έργου με προϋπολογισμό 575.000 ευρώ, ξεκίνησε τις εργασίες για την απομάκρυνση του αμιάντου, ο οποίος βρισκόταν κυρίως σε δάπεδα, από 17 σχολεία του νομού και κυρίως της πόλης. Σύμφωνα με τη λίστα που είχε δοθεί στη δημοσιότητα από τη Νομαρχία, τα σχολεία που «φιλοξενούσαν» αμίαντο, ήταν:το Γυμνάσιο Ζωσιμαίας, το 20ο δημοτικό Ιωαννίνων, το 16ο δημοτικό Ιωαννίνων, το 3ο δημοτικό Μαρμάρων, το 1ο ΙΕΚ Ιωαννίνων, το 8ο λύκειο Ιωαννίνων, το 6ο γυμνάσιο Ιωαννίνων, το 4ο δημοτικό Ιωαννίνων, το 1ο ΕΠΑΛ, ο 6ος παιδικός σταθμός Ιωαννίνων, τα νηπιαγωγεία Μαρμάρων και Λογγάδων, ο 2ος παιδικός σταθμός Ιωαννίνων, το 1ο δημοτικό Ανατολής, το 1ο δημοτικό Μετσόβου, το γυμναστήριο του γυμνασίου Πραμάντων, το 7ο και το 17ο δημοτικό Ιωαννίνων. Με χτεσινή της ανακοίνωση, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση γνωστοποιεί ότι ολοκληρώθηκε η αποξήλωση των πλακιδίων αμιάντου όπως και ότι έγινε τοποθέτηση νέων δαπέδων σε ποσοστό 85% μέχρι στιγμής. Η δυσάρεστη είδηση κρατήθηκε για τον επίλογο της ανακοίνωσης.Σε αυτόν αναφέρεται: «Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έχει υποβληθεί αίτημα προς τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων για επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 80.000 ευρώ για την κάλυψη του κόστους αποξήλωσης των επιπλέον στοιχείων που βρέθηκαν στα πολυκλαδικά σχολεία». Στο συγκρότημα του πρώην πολυκλαδικού λυκείου στο τέρμα Δωδώνης, στεγάζονται και το 8ο λύκειο, και το 1ο ΕΠΑΛ, τα οποία «συμμετέχουν» στο τρέχον πρόγραμμα αποξήλωσης. Μόνο και μόνο από το ύψος της χρηματοδότησης, γίνεται αντιληπτό ότι η ποσότητα στοιχείων αμιάντου που βρέθηκε, δεν είναι και μικρή.

Πηγή: Ηπειρωτικός Αγών