17/2/11

Αναζητείται τεχνογνωσία για τα πρώην μεταλλεία αμιάντου


Για την αποκατάσταση των μεταλλείων αμιάντου θα ενημερωθεί αντιπροσωπεία από τη Νότια Κορέα που θα επισκεφθεί τα πρώην μεταλλεία αμιάντου ΜΑΒΕ. Τεχνογνωσία στον τομέα της αποκατάστασης των μεταλλείων αμιάντου, αναζητούν οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου Περιβάλλοντος της Νότιας Κορέας. Στο πλαίσιο αυτό και μετά από συνεννοήσεις με το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, θα επισκεφθούν την Κοζάνη, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της αποκατάστασης των αποθέσεων στα πρώην Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος (ΜΑΒΕ Α.Ε.). «Περιμένουμε την αντιπροσωπεία από τη Νότια Κορέα την ερχόμενη Δευτέρα ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κοζάνη θα γίνει αναλυτική ενημέρωση για το χώρο, τις τεχνολογίες που έχουμε εφαρμόσει στο πλαίσιο της αποκατάστασης των πρώην ΜΑΒΕ και γενικότερα την τεχνογνωσία που έχει υιοθετηθεί για το σκοπό αυτό. Άλλωστε το έργο που γίνεται στην περιοχή μας είναι το μεγαλύτερο που πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα» σχολιάζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι απαραίτητες συνεννοήσεις για την επίσκεψη της ξένης αντιπροσωπείας έχουν γίνει από τις αρμόδιες αρχές του ελληνικού υπουργείου.Σημειώνεται ότι ήδη έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση αποκατάστασης που προέβλεπε τη δημιουργία ενός πιλοτικού χώρου υγειονομικής ταφής αμιάντου όπου ενταφιάστηκαν απόβλητα που προέκυψαν από την αποκατάσταση των χώρων του μεταλλείου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη φάση που προβλέπει την αποκατάσταση των αποθέσεων αμιάντου και την παράλληλη φύτευση του περιβάλλοντα χώρου με εκατοντάδες δενδρύλια και φυτά. Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κοζάνης και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» εκπονεί τη μελέτη για την τρίτη φάση του έργου που προβλέπει την αποκατάσταση των ρυπασμένων κτιριακών εγκαταστάσεων των ΜΑΒΕ. Τα Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδος λειτούργησαν στο Ζιδάνι από το 1982 μέχρι το 2000. Επρόκειτο για τη μεγαλύτερη μονάδα εξόρυξης και επεξεργασίας αμιάντου στην Ευρώπη. Με τη χρεοκοπία της εταιρείας η τότε Νομαρχία Κοζάνης ανέλαβε την υποχρέωση αποκατάστασης της περιοχής.


Πηγή: ΑΠΕ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ: Έντονη ανησυχία για τον αμίαντο στο Junior School


Φωνές απελπισίας για τον … αμίαντο


Πολλά ερωτήματα αιωρούνται γύρω από τις εργασίες για ανακαίνιση του Junior School στη Λευκωσία. Ερωτηματικά τα οποία διατύπωσαν στην «Α» γονείς παιδιών που καθημερινά κινδυνεύουν αφού κάνουν μάθημα σε αίθουσες από αμίαντο.
Στο σχολείο φοιτούν 800 παιδιά και φέτος τα 2/3 έχουν μεταφερθεί σε λυόμενες αίθουσες μέχρι να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση και η απομάκρυνση του αμίαντου, ο οποίος προκαλεί τεράστια προβλήματα στην υγεία. Οι υπόλοιποι μαθητές, παραμένουν συνεχίζουν να διδάσκονται σε αίθουσες... από αμίαντο.
Σύμφωνα με τους εξοργισμένους γονείς, στην όλη διαδικασία υπάρχουν πολλά ερωτηματικά τα οποία θα θέσουν στην έκτακτη γενική συνέλευση, στις 25 Φεβρουαρίου.
Γιατί όχι το καλοκαίρι;
Σύμφωνα με τους γονείς, οι διαδικασίες απομάκρυνσης του αμιάντου έπρεπε να ξεκινήσουν το καλοκαίρι όταν και θα υπήρχε ένα περιθώριο τριών μηνών για να μην υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστούν τα παιδιά από τις ίνες αμιάντου που θα αιωρούνταν στην ατμόσφαιρα.
Αντί αυτού το Δ.Σ αποφάσισε όπως τα έργα αυτά γίνουν σε λίγο καιρό, όταν το σχολείο θα κλείσει για τις γιορτές του Πάσχα. Σύμφωνα με τους γονείς το περιθώριο των δύο βδομάδων, για μετακίνηση του αμιάντου, είναι αρκετά λίγο και σύμφωνα με τις επιστημονικές εκτιμήσεις που έχουν πάρει, υπάρχει το ενδεχόμενο η καρκινογόνα ουσία να μην εξαφανιστεί πριν επαναλειτουργήσει το σχολείο.
«Ξενίζει πολύ αυτή η εμμονή του Δ.Σ. να γίνουν τόσο άμεσα τα έργα», αναφέρουν οι γονείς. Μάλιστα σύμφωνα με την ίδια πηγή, η απόφαση αυτή ήταν και ο λόγος που τουλάχιστον τα πέντε από τα 15 μέλη του Συμβουλίου παραιτήθηκαν πρόσφατα, αφού, όπως αναφέρουν οι γονείς, αυτά τα μέλη δεν ήθελαν να είναι συνένοχοι σε τέτοιες λανθασμένες διαδικασίες.
Γιατί μετακινήθηκαν μόνο τα 2/3 των μαθητών;
Η απόφαση του Δ.Σ. του σχολείου όπως δεν μετακινηθούν όλα τα παιδιά από τις αίθουσες του αμιάντου, είναι απολύτως λανθασμένη, δηλώνουν οι γονείς. Αυτή τη στιγμή κάνουν ακόμη μάθημα κάτω από στέγες αμιάντου, τα παιδιά της 4ης τάξης αλλά και του νηπιαγωγείου.
Γιατί έφυγε πρώτα η διεύθυνση ;
Την ίδια ώρα η διεύθυνση του σχολείου, καθησυχάζει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τα παιδιά που παραμένουν στις αίθουσες αμιάντου. Ερώτημα που έθεσαν για αυτή την τοποθέτηση οι γονείς, είναι «αφού δεν υπάρχει κίνδυνος, τότε γιατί τα πρώτα λυόμενα στέγασαν τη διεύθυνση του σχολείου και τα παιδιά μετακινήθηκαν τελευταία»; «Σε ένα πλοίο όταν υπάρχει κίνδυνος πρώτα εξασφαλίζεται η ασφάλεια των επιβατών και τελευταίος φεύγει ο καπετάνιος», ανέφεραν.
Αμίαντος υπάρχει μόνο στη στέγη;
Ερωτηματικά υπάρχουν όμως ως και προς το έργο που θα γίνει. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχουν οι γονείς, από τα παλιά κτίρια θα μετακινηθούν μόνο οι στέγες, ενώ αμίαντος, υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρχει και στις σωλήνες ή και σε άλλα σημεία του κτιρίου. Σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν οι γονείς, ακόμη και αυτή τη στιγμή οι ιθύνοντες του σχολείου, δεν ξέρουν ούτε που βρίσκεται ο αμίαντος αλλά ούτε και τι είναι ο αμίαντος.
Γιατί δεν πήγαν στο Μελκονιάν;
Παράπονο από τους γονείς, υπάρχει και στο ότι η διεύθυνση του σχολείου απέρριψε την πρόταση για μεταστέγαση στο Μελκονιάν, για δύο χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο Junior School. Σύμφωνα με τους γονείς, το κόστος θα ήταν πολύ πιο κάτω από ότι είναι σήμερα με τη στέγαση σε λυόμενες αίθουσες.
Έχουν άδειες οι λυόμενες τάξεις;
Ερωτηματικά υπάρχουν όμως και για τα λυόμενα στα οποία αυτή τη στιγμή πέραν τον 600 μαθητών κάνουν μάθημα. Όπως αναφέρουν οι γονείς, επανειλημμένα ζήτησαν πληροφορίες για τις άδειες, αφού κανείς δεν ξέρει εάν αυτές οι «τάξεις», τηρούν τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές για να διδάσκονται τα παιδιά με ασφάλεια. Σύμφωνα όμως με τα όσα ανέφεραν στους γονείς, μέλη του Δ.Σ. «Στην Κύπρο ζούμε, για να εξασφαλίσεις άδειες θέλεις 2 χρόνια».
Καταληκτικό σχόλιο από τους γονείς, ήταν το ότι μοναδικός γνώμονας δεν είναι η κόντρα με τη διεύθυνση και το Δ.Σ. του σχολείου, αλλά η υγεία των παιδιών τους, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται εκτεθειμένα στον κίνδυνο του αμιάντου, χωρίς κανείς από τους ιθύνοντες, να ενδιαφέρεται ουσιαστικά για τα παιδιά, όπως ανέφεραν.
Όλα τα πιο πάνω ερωτήματα θα θέσουν οι γονείς στην έκτακτη γενική συνέλευση, στις 25 Φεβρουαρίου, την οποία συγκάλεσε το Δ.Σ. του σχολείου, μετά από γραπτή απαίτηση μεγάλης μερίδας των γονέων.