23/10/14

Αλμυρός: Κατεδάφισαν κτίσμα με αμίαντο δίπλα σε σχολείο χωρίς κανένα μέτρο προστασίας

Στην κατεδάφιση του παραπήγματος που βρίσκεται κάτω από τον Άγιο Δημήτριο προχώρησε ο δημος Αλμυρού το πρωί της Τρίτης 14 Οκτωβρίου 2014.

Δεδομένου ότι η στέγη του εν λόγω κτίσματος ήταν φτιαγμένη από κυματοειδή φύλλα αμιάντοτσιμέντου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πριν της κατεδάφιση έπρεπε να προηγηθεί η αποξήλωση και απομάκρυνση του αμίαντου από εξειδικευμένο συεργείο.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε και προχώρησαν στην κατεδαφιση του αμιάντου, χωρίς να λάβουν υπόψη την σχετική Νομοθεσία ΠΔ212/2006 και Υ.Α. 4229/395/2013.

Η έκθεση των πολιτών σε αιωρούμενες ίνες αμιάντου ευθύνεται για την εμφάνιση μίας σειράς ασθενειών όπως η αμιάντωση, το μεσοθηλίωμα και ο καρκίνος του πνεύμονα.
Ενώ η οξεία έκθεση σε αμίαντο δεν οδηγεί σε γνωστές άμεσες τοξικές επιδράσεις η χρόνια έκθεση είναι απολύτως σαφές και τεκμηριωμένο ότι είναι δυνατό να προκαλέσει αμιάντωση καθώς και καρκινογένεση. Η αμιάντωση αναπτύσσεται μετά από 7 έως 30 χρόνια από την περίοδο της έκθεσης. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται βήχας, δύσπνοια και θωρακικός πόνος.

Η νομοθεσία μεταξύ άλλων προβλέπει την Αποξηλωση των φύλλων αμίαντου από εξειδικευμένο συεργείο, να ληφθούν τα απαράιτητα μέτρα προστασίας, ειδική διαχείριση των αποβλήτων και μετρήσεις του αέρα.

Οι υπεύθυνοι του Δήμου Αλμυρού θα έπρεπε να γνωρίζουν σε περίπτωση κατεδάφισης:
- Ότι τα αμιαντούχα υλικά απομακρύνονται πριν αρχίσει η κατεδάφιση στο μέτρο που είναι πρακτικά δυνατό
- Ότι χορηγούνται τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας για την προστασία του προσωπικού και εφόσον απαιτείται και για την προστασία των λοιπών προσώπων που βρίσκονται στο χώρο εργασιών, ή κοντά σε αυτόν
- Ότι μετά το τέλος των εργασιών κατεδάφισης ή αφαίρεσης αμιάντου, ο χώρος θα καθαρίζεται επιμελώς και θα αξιολογείται με την έγγραφη γνώ η Τ.Α και Γ.Ε.
- Πριν αρθουν τα τεχνικά μέτρα πρόληψης, πρέπει να εξασφαλίζεται ότι η συγκέντρωση ινών αμιάντου είναι μικρότερη της 0,01 ίνας/ cm 3 αέρα. Η μέτρηση αυτή πραγματοποιείται με μέριμνα του εργολάβου ολόκληρου του έργου και αν δεν υπάρχει τότε του κύριου του έργου από ανεξάρτητο εργαστήριο, το οποίο και εκδίδει σχετικό πιστοποιητικό ανάλυσης
(πιστοποιητικό καθαρότητας).

Στον βωμό της μείωσης των εξόδων του δήμου, δεν μπορούμε να παίζουμε με τη δημόσια υγεία. Νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία βρίσκονται σε τόσο κοντινή απόσταση...


Πηγή:  almyrosinfo.gr

Θεραπεία για σπάνια μορφή καρκίνου


της Μαρίας Λίτου
mlitou@ekdotiki.gr
Ελπιδοφόρα για ασθενείς με μεσοθηλίωμα υπεζωκότα, μια σπάνια αλλά φονική μορφή καρκίνου που σχετίζεται με την έκθεση σε αμίαντο, είναι η καινοτόμα θεραπεία που εφαρμόζει η ομάδα της Θωρακοχειρουργικής Ογκολογικής Κλινικής του Θεαγένειου.
Η ασθένεια αφορά σε κακοήθη όγκο στη λεπτή μεμβράνη που περιβάλλει τους πνεύμονες, τον υπεζωκότα. Εκπαιδευμένη σε ΗΠΑ και Ιταλία, η ομάδα με επικεφαλής τον υπεύθυνο της κλινικής χειρουργό θώρακος Νικόλαο Μπαρμπετάκη, είναι η μοναδική πανελλαδικά που αντιμετωπίζει περιστατικά από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια με τη μέθοδο που συνδυάζει την θωρακοχειρουργική με τη διεγχειρητική υπερθερμική χημειοθεραπεία.
Για την εφαρμογή της θεραπείας συνεργάζονται θωρακοχειρουργοί, παθολόγοι- ογκολόγοι και ακτινοθεραπευτές. Ανάλογα με το περιστατικό, η θεραπευτική αντιμετώπιση προβλέπει την παροχέτευση πλευριτικού υγρού με πλευροδεσία μέχρι και την αφαίρεση του προσβεβλημένου υπεζωκότα (αποφλοίωση) με ή χωρίς τον πνεύμονα αλλά και γειτονικών ανατομικών στοιχείων.
Τα στοιχεία του Θεαγένειου δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων κατά 5% ανά έτος. Μερικά ύποπτα συμπτώματα των ασθενών είναι η δυσκολία στην αναπνοή, ο επίμονος βήχας, ο πόνος στο θώρακα και τα «δέκατα».

Πηγή: agelioforos.gr