23/10/14

Θεραπεία για σπάνια μορφή καρκίνου


της Μαρίας Λίτου
mlitou@ekdotiki.gr
Ελπιδοφόρα για ασθενείς με μεσοθηλίωμα υπεζωκότα, μια σπάνια αλλά φονική μορφή καρκίνου που σχετίζεται με την έκθεση σε αμίαντο, είναι η καινοτόμα θεραπεία που εφαρμόζει η ομάδα της Θωρακοχειρουργικής Ογκολογικής Κλινικής του Θεαγένειου.
Η ασθένεια αφορά σε κακοήθη όγκο στη λεπτή μεμβράνη που περιβάλλει τους πνεύμονες, τον υπεζωκότα. Εκπαιδευμένη σε ΗΠΑ και Ιταλία, η ομάδα με επικεφαλής τον υπεύθυνο της κλινικής χειρουργό θώρακος Νικόλαο Μπαρμπετάκη, είναι η μοναδική πανελλαδικά που αντιμετωπίζει περιστατικά από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια με τη μέθοδο που συνδυάζει την θωρακοχειρουργική με τη διεγχειρητική υπερθερμική χημειοθεραπεία.
Για την εφαρμογή της θεραπείας συνεργάζονται θωρακοχειρουργοί, παθολόγοι- ογκολόγοι και ακτινοθεραπευτές. Ανάλογα με το περιστατικό, η θεραπευτική αντιμετώπιση προβλέπει την παροχέτευση πλευριτικού υγρού με πλευροδεσία μέχρι και την αφαίρεση του προσβεβλημένου υπεζωκότα (αποφλοίωση) με ή χωρίς τον πνεύμονα αλλά και γειτονικών ανατομικών στοιχείων.
Τα στοιχεία του Θεαγένειου δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων κατά 5% ανά έτος. Μερικά ύποπτα συμπτώματα των ασθενών είναι η δυσκολία στην αναπνοή, ο επίμονος βήχας, ο πόνος στο θώρακα και τα «δέκατα».

Πηγή: agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: