Καρκινογόνο αμίαντο εισπνέουν και οι κάτοικοι της Πρέβεζας...
Καρκινογόνο αμίαντο εισπνέουν εκτός από το χωριό του Ωροπού, οι κάτοικοι της πόλης της Πρέβεζας και ιδιαίτερα οι νέοι που ασχολούνται με τον αθλητισμό.
Ο λόγος για σημείωμα που εστάλη από τον Καρδιολόγο Ν. Λιβιεράτο στο Φόρουμ Πρέβεζας το οποίο αναφέρει:
«Το λεγόμενο κλειστό γυμναστήριο στο δημοτικό στάδιο είναι σε κακά χάλια και εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των αθλούμενων σ' αυτό. Το σκέπαστρό του είναι ελενίτ, δηλαδή από αμίαντο, και μάλιστα παλιό. Είναι γνωστό ότι ο αμίαντος είναι καρκινογόνο υλικό και όσο πιο παλιός τόσο πιο επικίνδυνος, διότι λόγω της φθοράς του εισπνέεται πιο εύκολα. Μιλάμε χρόνια για τον αμίαντο των σπιτιών του Ωρωπού και δεν βλέπουμε τόσα χρόνια το φθαρμένο αυτό σκέπαστρο που είναι επικίνδυνο τόσο για τους αθλητές, αλλά και τους θεατές του γηπέδου.
Αλλού βλέπουμε την πρασινάδα λόγω μυκήτων και τις ρωγμές της κερκίδας που στάζει μέσα.
Φανταστείτε ότι εκεί μέσα τρέχουν, κάνουν έντονη προσπάθεια και εισπνέουν όλα αυτά τα αιωρούμενα σωματίδια τα παιδιά μας.
Ως γιατρός εγώ δεν θα έστελνα τα παιδιά μου εκεί μέσα και συμβουλεύω να κλείσει άμεσα. Εσείς θα τα στέλνατε; Τι λέει ο κ. Δήμαρχος για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση; Εκτός του ότι δεν έχει λεφτά, τι άλλο μπορεί να κάνει;
Νίκος Λιβιεράτος - Ιατρός καρδιολόγος»
Να επισημάνουμε ότι παλαιότερα η Νομαρχία Πρέβεζας στις μελέτες για τα σχολεία που είχε εκπονήσει το ΙΓΜΕ Πρέβεζας για τις αμιαντοσκεπές είχε με επιστολή της στο αρμόδιο Υπουργείο κάνει σχετική αναφορά για την στέγη στο κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Σταδίου Πρέβεζας.
Το υπουργείο τότε αρνήθηκε να συμπεριλάβει το γυμναστήριο με την αιτιολογία ότι είναι ευθύνη του Δήμου Πρέβεζας.
Επικοινωνήσαμε με τον καταγγέλλοντα κ. Ν. Λιβιεράτο και ο ίδιος τόνισε ότι το πρόβλημα στην στέγη του Δημοτικού Σταδίου είναι μεγάλο καθώς το ελενίτ υπάρχει εκεί δεκαετίες, έχει διαβρωθεί, στάζει και αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά τα οποία αθλούνται στο χώρο αυτό.
Να επισημάνουμε ότι υπάρχει αναφορά για 13 στέγες αμιάντου στο κάστρο του Αγίου Ανδρέα οι οποίες παρουσιάζουν επίσης υψηλή επικινδυνότητα λόγω διάβρωσης.
Για επαρκέστερη ενημέρωση επικοινωνήσαμε με τον Διευθυντή του ΙΓΜΕ Πρέβεζας κ. Βαγγέλη Νικολάου ο οποίος υπογράμμισε ότι γνωρίζει το θέμα του Γυμναστηρίου και του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα σημειώνοντας ότι δεν έχει ανατεθεί κάποια μελέτη στο ΙΓΜΕ για τις συγκεκριμένες στέγες αμιάντου.
Ο ίδιος επισήμανε πως οι στέγες αμιάντου αφού περάσουν την 25ετία πρέπει είτε να αποκατασταθούν ή να επικαλυφθούν διότι τα καρκινογόνα σωματίδια μεταφέρονται ακόμη και με τον αέρα σε ανθρώπους που έρχονται σε κοντινή επαφή. Ο κ. Νικολάου υποστήριξε πως η αντικατάσταση με όποιον τρόπο των αμιαντοσκεπών γίνονται κάτω από ορισμένες συνθήκες περιβάλλοντος και από εξειδικευμένο προσωπικό, διότι ο κίνδυνος εάν δεν γίνουν με τον σωστό τρόπο να προκληθούν επιπλέον προβλήματα μόλυνσης είναι υπαρκτό, ενώ επισήμανε πως πρέπει να βρεθεί και ο κατάλληλος χώρος απόθεσης των αμιαντοσκεπών.
Ο κ. Νικολάου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε πως η απομάκρυνση ή επικάλυψη των αμιαντοσκεπών δεν έχουν «τεράστιο κόστος» ενώ όσον αφορά για την εκτεταμένη χρήση τους παλαιότερα σε σχολεία και στέγες, σημείωσε πως δεν ήταν γνωστή τότε η επικινδυνότητά τους και χρησιμοποιούνταν κυρίως λόγω χαμηλού κόστους, υπογραμμίζοντας όμως ότι όπου υπάρχουν, πρέπει να απομακρυνθούν διότι με την πάροδο του χρόνου γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες λόγω φθοράς.
Πηγή: http://prevezaleaks.blogspot.com/2011/05/blog-post_5372.html