3/5/11

ΛΑΡΝΑΚΑ: Ανησυχία για τον αμίαντο

Τρόμος για στέγες από αμίαντο στα Λειβάδια

Ζητούν την επέκταση του κυβερνητικού προγράμματος απόσυρσης των αμιαντόφυλλων


Οι στέγες από φύλλα αμιάντου σε υποστατικά στην κοινότητα Λειβάδια Λάρνακας προκαλούν ανησυχίες στους περίοικους και στην κοινοτική αρχή, σύμφωνα με το Κίνημα Οικολόγων το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ακόμα ότι «φαίνεται ότι ο προβληματισμός των κατοίκων ξεκινά από το γεγονός ότι τα φύλλα αμιάντου έχουν φθαρεί από το χρόνο και είναι πιθανή η απελευθέρωση ινών αμιάντου στην ατμόσφαιρα με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία των περίοικων».


Προστίθεται ακόμα ότι, μια μόνο ίνα αμιάντου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μεσοθηλιώματος, μια ανίατη και θανατηφόρο μορφή καρκίνου.


Το Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών «καλεί τις Αρχές να επεκτείνουν το κυβερνητικό πρόγραμμα απόσυρσης των αμιαντόφυλλων και σε ιδιωτικές κατοικίες μέσω επιδοτήσεων ή παροχής τεχνικής βοήθειας».


Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών, φτωχοί και άποροι στις περισσότερες περιπτώσεις, θέλουν να απαλλαγούν από τις καρκινογόνες στέγες αμιάντου αναφέρεται. «Είναι καιρός η κυβερνητική λαϊκή πολιτική να αγγίξει κι αυτές τις περιπτώσεις ‘μη έχοντων’ », καταλήγει η ανακοίνωση


Πηγή: ikypros.com

Ο αμίαντος στην Πρέβεζα
















Με ένα σύντομο σημείωμά του ο γιατρός και φίλος Νίκος Λιβιεράτος μας πληροφορεί για την κατάσταση που επικρατεί «στο λεγόμενο κλειστό γυμναστήριο» του δημοτικού σταδίου Πρέβεζας. Παραθέτουμε το σημείωμά του με την προσθήκη ότι σκεπές ή σκέπαστρα από αμίαντο υπάρχουν παντού διάσπαρτα στην πόλη.

Κάτι που μάλλον οι προηγούμενοι δημοτικοί και νομαρχιακοί άρχοντες δεν «είχαν δει». Τελευταία έγινε μια απλή αυτοψία στο κάστρο του Αγίου Ανδρέα και μόνο εκεί εντοπίσθηκαν πάνω από 13 τέτοια σκέπαστρα. Όλα είναι παλιά και φυσικό είναι να έχουν διαβρωθεί και να αποσαθρώνονται λόγω καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στον αέρα και να εισπνέονται από τους συμπολίτες μας και κύρια τα παιδιά μας επικίνδυνες ίνες αμιάντου.


Το σημείωμα του Νίκου:
«Το λεγόμενο κλειστό γυμναστήριο στο δημοτικό στάδιο είναι σε κακά χάλια και εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των αθλούμενων σ’ αυτό. Το σκέπαστρό του είναι ελενίτ, δηλαδή από αμίαντο, και μάλιστα παλιό. Είναι γνωστό ότι ο αμίαντος είναι καρκινογόνο υλικό και όσο πιο παλιός τόσο πιο επικίνδυνος, διότι λόγω της φθοράς του εισπνέεται πιο εύκολα. Μιλάμε χρόνια για τον αμίαντο των σπιτιών του Ωρωπού και δεν βλέπουμε τόσα χρόνια το φθαρμένο αυτό σκέπαστρο που είναι επικίνδυνο τόσο για τους αθλητές, αλλά και τους θεατές του γηπέδου.

Αλλού βλέπουμε την πρασινάδα λόγω μυκήτων και τις ρωγμές της κερκίδας που στάζει μέσα.
Φανταστείτε ότι εκεί μέσα τρέχουν, κάνουν έντονη προσπάθεια και εισπνέουν όλα αυτά τα αιωρούμενα σωματίδια τα παιδιά μας.


Ως γιατρός εγώ δεν θα έστελνα τα παιδιά μου εκεί μέσα και συμβουλεύω να κλείσει άμεσα. Εσείς θα τα στέλνατε; Τι λέει ο κ. Δήμαρχος για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση; Εκτός του ότι δεν έχει λεφτά, τι άλλο μπορεί να κάνει;

Νίκος Λιβιεράτος – Ιατρός καρδιολόγος»
ΔιΠ
Υ.Γ. Για την ιστορία να πληροφορήσουμε τις αρχές (και τον κο Δήμαρχο) ότι το ΙΓΜΕ έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με το θέμα, ενώ διαθέτει στην Κοζάνη ειδικό εργαστήριο ανάλυσης του αμιάντου. Ειδικό συνεργείο, με τη συνεργασία και του ΙΓΜΕ, είχε απασχοληθεί στην περιοχή από την προηγούμενη (τελευταία) νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Πρέβεζας.

Πηγή: forumprevezas