24/8/10

Ν. Α. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Έγκριση έργων αμιάντου



Στη συνεδρίαση της Ν.Ε. Εργων Υποδομής & Ποιότητας Ζωής, υπό την προεδρία της Αντινομάρχη Δέσποινας Μανασή, αποφασίστηκαν τα παρακάτω θέματα :

Έγκριση τευχών δημοπράτησης και όρων διακήρυξης των έργων :

«Αντικατάσταση στέγης Λυκείου Μουζακίου» , προϋπολογισμού € : 185.000 με ΦΠΑ.
«Αντικατάσταση στοιχείων αμιάντου στο κλειστό Γυμναστήριο Πειραματικού Γυμνασίου Φαναρίου», προϋπολογισμού € : 28.000 με ΦΠΑ.

Συνολικός προϋπολογισμός € : 213.000.


Πηγή: www.karditsalive.net

ΚΥΠΡΟΣ: Απαραίτητη η αντικατάσταση αρκετών δικτύων υδατοπρομήθειας



Δίκτυα ηλικίας 50 χρόνων


Στη Λευκωσία πέραν των 25 χρόνων είναι το 26,3% των δικτύων, στη Λεμεσό το 21,8%, στην Πάφο το 3,5%, στη Λάρνακα το 4%, και στην Αμμόχωστο το 42,9%
Με σωλήνες αμιάντου και μέσα από πεπαλαιωμένα δίκτυα μεταφέρεται το νερό από τις δεξαμενές των κοινοτήτων και των δήμων στις βρύσες των σπιτιών μας. Όπως αποκαλύπτει μελέτη που έγινε για λογαριασμό του τμήματος Υδάτων, ποσοστό 16,2% των δικτύων είναι ηλικίας πέραν των 25 χρόνων, ενώ η ηλικία κάποιων από των δικτύων ξεπερνά ακόμα και τα πενήντα χρόνια. Η μελέτη που πραγματοποίησε η κοινοπραξία εταιρειών I.A.CO Environment and Water Consultants Ltd (IACO) αφορά στη διερεύνηση της "Κατάστασης των Δικτύων Υδατοπρομήθειας σε Δήμους και Κοινότητες που δεν Εντάσσονται σε Συμβούλια Υδατοπρομήθειας". Όπως σημειώνεται στη μελέτη, τα πεπαλαιωμένα δίκτυα είναι αυτά που ευθύνονται για τις μεγάλες απώλειες νερού, ενώ η ύπαρξη σωλήνων αμιάντου (κατά κύριο λόγο στην επαρχία Λάρνακας και Αμμοχώστου), πέραν από την κοινωνική αντίληψη που τις συνοδεύουν αναφορικά με τα πιθανά προβλήματα υγείας που μπορεί να δημιουργούν, δεν έχουν ελαστικότητα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται συχνότερα σπασίματα (π.χ. από τις ρίζες των δέντρων, κτλ).
Στην τελική μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Μάιο, παρουσιάζονται οι κύριες διαπιστώσεις και συμπεράσματα για την τρέχουσα κατάσταση των δικτύων υδροδότησης των δήμων και των κοινοτήτων. Η μελέτη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ορθολογιστικής ανάπτυξης και διαχείρισης των υδάτινων πόρων της Κύπρου.

Δίκτυα 50 χρόνων
Οι αμιαντοσωλήνες μπορεί να μην χρησιμοποιούνται πλέον από το τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ωστόσο βρίσκονται ακόμα σε πολλές κοινότητες. Στη Λευκωσία το 2,6% των κοινοτήτων υδροδοτείται αποκλειστικά μέσω αμιαντοσωλήνων, όπως επίσης το 3,6% της επαρχίας Λάρνακας και το 28,6% της επαρχίας Αμμοχώστου. Συγκεκριμένα, το μεγαλύτερο ποσοστό των δικτύων ύδρευσης (65,6%) αποτελείται από αγωγούς τύπου PVC, ενώ 10,5% των αγωγών αποτελείται από συνδυασμό αμιαντοσωλήνων και PVC και 8,8% των αγωγών από PVC και γαλβανιζέ. Ποσοστό 13,3% των δικτύων αποτελείται από συνδυασμό αμιαντοσωλήνων, PVC και γαλβανιζέ, ενώ μόνο ποσοστό 1,7% αποτελείται αποκλειστικά από αμιαντοσωλήνες.
Οι δήμοι/κοινότητες των επαρχιών Πάφου και Λεμεσού χρησιμοποιούν το PVC σαν υλικό των δικτύων ύδρευσης σε ποσοστό 82 και 80%, αντίστοιχα, ακολουθούμενες από τη Λάρνακα (50%) και τη Λευκωσία (39,7%).
"Το PVC (unplasticised polyvinyl chloride) φαίνεται να είναι η μοντέρνα επιλογή, εφόσον οι σωλήνες είναι ελαφριές, εύκαμπτες και εύκολες στο χειρισμό και τοποθέτησή τους. Να σημειωθεί ότι οι σωλήνες PVC σε επαφή με αρωματικούς υδρογονάνθρακες (aromatic hydrocarbons e.g. petrol) μπορεί να έχουν πρόβλημα, εφόσον αυτοί μπορούν να εισέλθουν στα τοιχώματα της σωλήνας και να ρυπάνουν την υδατοπρομήθεια", σημειώνεται στη μελέτη.

Ηλικία δικτύου
Μεγάλης ηλικίας είναι ένα σημαντικό μέρος των δικτύων ύδρευσης. Όπως αναφέρεται στη μελέτη, μόλις το 27,2% των δικτύων είναι ηλικίας μεταξύ 1 και 5 χρόνων, ενώ το 66,5% είναι ηλικίας κάτω των 15 χρόνων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 16,2% των δικτύων είναι παλαιότερα των 25 χρόνων και ορισμένα μάλιστα είναι πέραν των 50 χρόνων. Συγκεκριμένα, στη Λευκωσία πέραν των 25 χρόνων είναι το 26,3% των δικτύων, στη Λεμεσό το 21,8% των δικτύων, στην Πάφο το 3,5% των δικτύων, στη Λάρνακα το 4% των δικτύων και στην Αμμόχωστο το 42,9% των δικτύων. Σημαντικό είναι, ακόμα, το γεγονός ότι τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχει αντικατασταθεί κανένα δίκτυο στην επαρχία Αμμοχώστου, γι' αυτό εξάλλου και δεν υπάρχουν δίκτυα, η ηλικία των οποίων να κυμαίνεται από 1 -5 χρόνια. Σε χαμηλό ποσοστό κυμαίνονται τα καινούργια δίκτυα και στη Λάρνακα, ενώ στη Λεμεσό το 34% των δικτύων έχει αντικατασταθεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Όπως προκύπτει από την έρευνα, το δίκτυο υδατοπρομήθειας κατά την τελευταία του ανακαίνιση έχει αντικατασταθεί σχεδόν εξολοκλήρου (πέραν του 80%) για το 61,6% των κοινοτήτων. Οι περισσότερες από τις υπόλοιπες κοινότητες βρίσκονται σε διάφορες φάσεις αντικατάστασης του δικτύου τους. Η επαρχία Πάφου παρουσιάζεται να έχει αντικαταστήσει πλήρως το δίκτυο για το 78,8% των κοινοτήτων της, ακολουθούμενη από την επαρχία Λεμεσού (63,6%) και τη Λευκωσία (50%) στις τελευταίες ανακαινίσεις. Οι επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου παρουσιάζουν σταδιακή και σε φάσεις αντικατάσταση δικτύων. Από τη μελέτη προκύπτει ότι η μεγαλύτερη προσπάθεια για αντικατάσταση διάφορων ποσοστών των δικτύων έχει γίνει μετά το 2006 (31,9% των κοινοτήτων), ενώ από το 2001 μέχρι σήμερα έχουν γίνει έργα αντικατάστασης μέρους των δικτύων σε ποσοστό 59,8% των κοινοτήτων.


ΞΕΧΩΡΙΣΤΟ

Οι διαπιστώσεις:
* ανάγκη τοποθέτησης αυτόματων χλωριωτών και συχνότερος έλεγχος της χημικής και ιδιαίτερα μικροβιολογικής κατάστασης του πόσιμου νερού,
* εποχικότητα απόδοσης πολλών γεωτρήσεων και πηγών, * απουσία ή μη επάρκεια διακοπτών νερού για σκοπούς απομόνωσης του δικτύου σε περίπτωση βλάβης, * ύπαρξη αμιαντοσωλήνων (κυρίως στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου), * συνέχιση ύπαρξης πεπαλαιωμένων δικτύων σε αρκετές κοινότητες, με αποτέλεσμα μεγάλες απώλειες λόγω συχνών βλαβών,
* απουσία κεντρικών υδρομετρητών σε πολλές κοινότητες, με αποτέλεσμα την αδυναμία ελέγχου των απωλειών, * παρουσία επιφανειακών αγωγών που θα πρέπει να αποφεύγονται,
* απώλειες σε υδρομετρητές σε κοινότητες που βρίσκονται σε ψηλά υψόμετρα, λόγω παγετού, * προβλήματα πίεσης σε χαμηλά σημεία δικτύου, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται βλάβες στο δίκτυο καθώς και βλάβες στο δίκτυο σε κοινότητες που εφαρμόζουν περικοπές στο νερό ύδρευσης, * πρόβλημα ύδρευσης νέων οικιστικών περιοχών σε μεγαλύτερο υψόμετρο από τις δεξαμενές εξυπηρέτησης,
* οι χρεώσεις από το ΤΑΥ για επεμβάσεις και διορθώσεις στο δίκτυο εκτιμώνται γενικά σαν πολύ υψηλές, με αποτέλεσμα τα κοινοτικά συμβούλια να καταφεύγουν σε τοπικούς υδραυλικούς, με κίνδυνο μη ορθής αντιμετώπισης προβλημάτων που παρουσιάζονται.


ΦΛΑΣΑΚΙ

Χρήζουν αντικατάστασης Οι αμιαντοσωλήνες δεν προβληματίζουν το τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, το προβληματίζουν όμως τα πεπαλαιωμένα συστήματα ύδρευσης. Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο διευθυντής του τμήματος Υδάτων, Σοφοκλής Αλετράρης, ανέφερε πως δεν υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που να απαγορεύει την τοποθέτηση αμιαντοσωλήνων, ωστόσο έχουν σταματήσει να τις χρησιμοποιούν λόγω των δυσκολιών που αντιμετώπιζαν κατά την τοποθέτησή τους. "Κατά την επεξεργασία των σωλήνων αυτών δημιουργείται σκόνη που εγκυμονεί κινδύνους για το προσωπικό", είπε ο κ. Αλετράρης, και πρόσθεσε πως γίνονται προσπάθειες για την αντικατάσταση των πεπαλαιωμένων δικτύων, ώστε να μειωθούν σημαντικά και οι απώλειες νερού.


ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Κωδικός άρθρου: 965195
ΠΟΛΙΤΗΣ - 24/08/2010, Σελίδα: 37


Πηγή: www.politis-news.com