6/12/10

Αρχαία Κόρινθος: Διαμαρτυρία για τον αμίαντο στο Δημοτικό Σχολείο


ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟ

Με επιστολή προς τη sfedona.gr ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Αρχαίας Κορίνθου διαμαρτύρεται για τα σοβαρά προβλήματα του σχολικού κτιρίου και τονίζει πως η κατάσταση αυτή προσβάλλει μαθητές, δασκάλους και γονείς. Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της επιστολής για να συνηδειτοποιήσετε το τραγικό μέγεθος του προβλήματος.

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
Δημοτικού σχολείου Αρχαίας Κορίνθου
Αρχαία Κόρινθος

Αρχαία Κόρινθος 01-12-2010
Προς: εφημερίδα ΣΦΕΝΤΟΝΑ

Με αφορμή την δημοσίευση επερώτησης του βουλευτή κ.Κωνσταντίνου Κόλλια

Το υπάρχον σχολείο αποτελείται από ένα παλαιό πέτρινο κτίριο (το οποίο υπέστη ζημιές στους σεισμούς του 1981) δυο προκατασκευασμένα λυόμενα στην τοιχοποιία των οποίων υπάρχει αμίαντος (ο οποίος καλύφτηκε μόλις πρόπερσι το καλοκαίρι) και τέσσερα λυόμενα τύπου ISO.
Λόγω της ραγδαίας οικιστικής ανάπτυξης της κωμόπολης Αρχαίας Κορίνθου υπάρχει μεγάλη αύξηση του μαθητικού πληθυσμού.(Το σχ. Έτος 2000-01 οι μαθητές ήταν 96, την φετινή χρονιά είναι 168 μαθητές και προβλέπεται την επόμενη σχολική χρονιά να είναι 195). Οι χώροι του 8θέσιου Δημοτικού σχολείου είναι λειτουργικά ακατάλληλοι, επικίνδυνοι, λόγω της σεισμικότητας της περιοχής , αλλά το σημαντικότερο δεν επαρκούν για να στεγάσουν τα παιδιά μας.
Κατά το προσεχές διδακτικό έτος θα απαιτηθεί νέα αίθουσα να στεγάσει τις αυξανόμενες ανάγκες του σχολείου, η οποία δεν υπάρχει. Ήδη μια αίθουσα 15m2 (μοιράδι μιας μεγαλύτερης) την ονομάζουμε ανάλογα με τις ανάγκες αίθουσα υπολογιστών και βάζοντας βγάζοντας θρανία, γίνεται αίθουσα Γερμανικών. Επίσης να σημειωθεί ότι αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, ολοημέρου, εργαστηρίων φυσικών επιστημών , υπολογιστών, γυμναστήριο και γραφείων δασκάλων είναι ανύπαρκτες.
Η κατάσταση αυτή προσβάλλει μαθητές δασκάλους και γονείς και βέβαια δεν μπορούμε παρά να σημειώσουμε την αντίστιξη με την αισθητική του αρχαιολογικού χώρου ,δίπλα στο σχολείο.
Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του έμπειρου διδακτικού προσωπικού, οι υποδομές και οι συνθήκες μόρφωσης των μικρών μας παιδιών είναι ανεπίτρεπτες για μια ανεπτυγμένη χώρα στον 21ο αιώνα.
Υπήρξαν υπομνήματα εκ μέρους του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου και του τότε κοινοτικού συμβουλίου από το 1977 προς τον αείμνηστο Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Παπακωνσταντίνου, τον τέως Υπουργό Πολιτισμού κ. Μικρούτσικο, τον τέως Υφυπουργό Παιδείας κ. Πετσάλνικο, τον τέως Υφυπουργό Υγείας κ. Κοτσώνη. καθώς και στους μετέπειτα διατελέσαντες υπουργούς Παιδείας και τους εκάστοτε Νομάρχες Κορινθίας και τις αρμόδιες υπηρεσίες έως σήμερα, από το 1977. Και ενώ λοιπόν αγοράζεται οικόπεδο το 1977 για την ανέγερση νέου σχολείου, και εκπονούνται τα αρχιτεκτονικά σχέδια, δίνεται η έγκριση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου από την Νομαρχία, οι πολυετείς παλινωδίες Νομαρχίας και Κεντρικού Συμβουλίου Αρχαιολογίας, συντέλεσαν ώστε να δοθεί τελικά το 2007 η έγκριση στα τροποποιημένα αρχιτεκτονικά σχέδια για την ανέγερση νέου δημοτικού σε οικόπεδο 4000 τ.μ. Τον Απρίλιο του 2008 μετά από ένα παρολίγο μοιραίο ατύχημα που συνέβη σε μαθητές του σχολείου και μετά από κινητοποιήσεις των γονέων, δόθηκε δημόσια, μέσω τηλεόρασης και έντυπου τύπου, υπόσχεση από τον νομάρχη κο Ταγαρά, ότι το νέο σχολείο θα υλοποιηθεί όχι μέσω ΣΔΙΤ που είχε προγραμματιστεί (διαδικασία χρονοβόρα) αλλά με προγραμματική σύμβαση από τον ΟΣΚ, σε απευθείας χρηματοδότηση από το Υπουργείο Παιδείας. Έκτοτε το θέμα καθυστερεί ενώ ουσιαστικά λείπει μόνο η υπογραφή της σύμβασης από την Υπουργό Παιδείας. Εντωμεταξύ προκύπτει η κρίση της χώρας και κατόπιν επικοινωνίας του Συλλόγου Γονέων με αρμόδιους του Υ.Π.Δ.Β.Μ. αφήνεται να εννοηθεί πως λόγω έλλειψης χρημάτων, η καλύτερη δυνατή λύση φαίνεται να είναι η ένταξη του σχολείου στα ΠΕΠ Πελοποννήσου (ΕΣΠΑ)

Η χρηματοδότηση ανέγερσης νέου σχολικού κτιρίου είναι επιτακτικής και άμεσης προτεραιότητας. Τριάντα χρόνια είναι υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να ιεραρχηθεί ως πρώτη προτεραιότητα από τη Νομαρχία, την Περιφέρεια, τον ΟΣΚ και το Υπουργείο Παιδείας.
Ως σύλλογος είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε δυναμικά την υλοποίηση του χρονίζοντος αυτού προβλήματος και ζητάμε από την εφημερίδα σας να δημοσιοποιήσει το θέμα ώστε επιτέλους να δοθεί εδώ και τώρα λύση.
Σας ευχαριστούμε προκαταβολικά και δράττοντας την ευκαιρία να σας ενημερώσουμε ότι ο Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων μαζί με τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου μας διοργανώνει διάλεξη με θέμα :
«Η διαμόρφωση της αυτοαντίληψης και αυτοεκτίμησης στην παιδική ηλικία
Πως μπορούνε να συμβάλλουν θετικά το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον»

Εισηγήτρια : Βασιλική Τενεκετζή-Κόλια : Ψυχολόγος
Ειδική πρώιμης παρέμβασης- Θεραπεύτρια ειδικής αγωγής
Μέλος του Πανελληνίου Συλλόγου Σχολών Γονέων

Η διάλεξη που θα λάβει χώρα στο χώρο του σχολείου την Τετάρτη 8-12-2010 και ώρα 18.00
Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου
Αρχαίας Κορίνθου
Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Τσιμπούρης


Πηγή: sfedona.gr/