14/9/11

Χανιά: Σίριαλ η απομάκρυνση του αμιάντου

Χανιά: Σίριαλ η απομάκρυνση του αμιάντου

Σε σίριαλ με πολλά επεισόδια εξελίσσεται η υπόθεση της απομάκρυνσης του αμιάντου από το κτήριο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) Χανίων.
Στον τέταρτο όροφο που βρίσκεται σε εξέλιξη η απομάκρυνση του επικίνδυνου υλικού από το Διοικητικό Εφετείο, απαιτούνται δύο επιπλέον -ξεχωριστές- εργολαβίες από το Διοικητικό Πρωτοδικείο και το Ελεγκτικό Συνέδριο, που συστεγάζονται στον ίδιο χώρο, ώστε κλείσει οριστικά το θέμα. Την ίδια στιγμή, ο αμίαντος «επιβιώνει» στα χωρίσματα του Β΄ και Γ΄ ορόφου καθώς εδώ και χρόνια το Υπουργείο Οικονομικών έχει «γυρίσει την πλάτη» στις επανειλημμένες οχλήσεις του Συλλόγου Εργαζομένων.
Το οξύμωρο του τετάρτου ορόφου οφείλεται στο γεγονός των ξεχωριστών διοικητικών δομών (Διοικητικό Εφετείο, Διοικητικό Πρωτοδικείο και Ελεγκτικό Συνέδριο) που «συγκατοικούν» στον συγκεκριμένο χώρο με συνέπεια κάθε Υπηρεσία να ενεργεί αυτόνομα ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος... προς τέρψιν της γραφειοκρατίας. Σχετικές ενέργειες, όπως πληροφορηθήκαμε, υπάρχουν στα σκαριά, ενώ -σύμφωνα με μια λογική- θα ήταν μη λειτουργικό να έκλειναν όλες οι Υπηρεσίες ταυτόχρονα για να γίνει η συνολική ανακαίνιση που απαιτείται.
Κι αν ο τέταρτος όροφος βρίσκεται σε μια αναμονή, η αποσπασματική αντιμετώπιση του προβλήματος βασιλεύει στο υπόλοιπο κτήριο.
«Ο αμίαντος υπάρχει σε όλο το κτήριο ακόμα. Εκτός από το ισόγειο και τον πρώτο όροφο που έχουν πλήρως ανακαινιστεί τα προηγούμενα χρόνια, παραμένει σε ένα κομμάτι (χωρίσματα) στον δεύτερο και τον τρίτο όροφο όπως και στον τέταρτο. Το γνωρίζουμε, έχουμε κάνει ενέργειες και ζητάμε την αντικατάστασή του», ανέφερε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο πρόδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δ.Ο.Υ Χανίων κ. Μιχάλης Δασκαλάκης, ενώ συνεχίζοντας σχολίασε: «Στον τέταρτο όροφο έβγαλαν τον μισό. Κι εκεί έγινε μισή δουλειά. Θα έρθουν αργότερα να βγάλουν τα υπόλοιπα κομμάτια και θα είναι πάλι κλειστά και αργότερα πάλι τα ίδια. Βλέπουμε δηλαδή μια ανοργανωσιά σε αυτό το ζήτημα και όχι μια ενιαία αντιμετώπιση. Εμείς πάντως διεκδικούμε και ζητάμε να απομακρυνθεί ο αμίαντος από το κτήριο, δεν τον θέλουμε αλλά δεν βλέπουμε και ανταπόκριση από την πολιτεία».
Ο κ. Δασκαλάκης υπογράμμισε σχετικά ότι οι εργαζόμενοι έχουν επισημάνει το πρόβλημα στο Υπουργείο Οικονομικών τώρα και 6-7 χρόνια, χωρίς όμως αποτέλεσμα.  
«Από τη μεριά μας, προσέχουμε να μη χτυπήσουμε τον αμίαντο, να μην τον τρυπήσουμε για να μην δημιουργηθεί άμεση απειλή για την υγεία μας.
Όμως κάποια στιγμή πρέπει να φύγει εξ ολοκλήρου», πρόσθεσε ο κ. Δασκαλάκης, ενώ συνεχίζοντας τόνισε ότι τα κτηριακά προβλήματα δεν εξαντλούνται στην ύπαρξη αμιάντου.  
«Το κτήριο έχει πρόβλημα γιατί είναι 40 χρονών. Δεν είναι μόνο ο αμίαντος, έχει και άλλα προβλήματα. Γι’ αυτό κι εμείς έχουμε ζητήσει τώρα και πολλά χρόνια να μεταστεγαστούμε όμως κανείς δεν ασχολείται με αυτό το ζήτημα και κανείς δεν προχωράει σε κάποια ενέργεια», σημείωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων εκφράζοντας παράλληλα την απαισιοδοξία του για να υπάρξει ανταπόκριση στο συγκεκριμένο αίτημα λόγω της σημερινής δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.

Πηγή: goodnet.gr

Κύπρος: Εστία μόλυνσης και οχληρίας ο οικισμός Βερεγγάρια

 Εστία μόλυνσης και οχληρίας ο οικισμός Βερεγγάρια
 
Eκφράζoυμε έντονη ανησυχία για την κατάσταση που βρίσκεται ο εγκαταλειμμένος οικισμός Βερεγγάρια στα Κάτω Πολεμίδια.
Ο οικισμός Βερεγγάρια εκτείνεται σε 240 περίπου σκάλες και διαθέτει περίπου 200 κατοικίες 2-5 υπνοδωματίων. Στην υποδομή του οικισμού συμπεριλαμβάνονται ένας κινηματογράφος και αρκετά καταστήματα. Οι στέγες, κυρίως των σπιτιών του χωριού, είναι κατασκευασμένες από αμίαντο.
Μετά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των Βρετανών και της Κυπριακής Δημοκρατίας περιμέναμε ότι η κατάσταση θα άλλαζε δραστικά προς τον ευπρεπισμό της περιοχής. Αντίθετα, για ό,τι κατηγορούσαμε πριν τους Βρετανούς, τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τις κυπριακές Αρχές.
Η εγκατάλειψη, η αδιαφορία, η έλλειψη στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και καθαριότητας και οι χιλιάδες τόνοι αμιάντου στο κέντρο της πόλης μας -δίπλα από δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο- δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες.
Η φθορά των φύλλων αμιάντου από την εγκατάλειψη, την έλλειψη συντήρησης αλλά και τις κακόβουλες ενέργειες, απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα καρκινογόνες ουσίες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες για καρκινοπάθειες.
Ο αμίαντος είναι χημικά αδρανής και η τοξική του επίδραση αποδίδεται στις φυσικές του ιδιότητες. Οι σχετικές ιατρικές έρευνες κατέδειξαν ότι το μέγεθος της ίνας είναι η κρισιμότερη παράμετρος για την τοξικότητα του αμιάντου. Η αυξανόμενη συσσώρευση ινών αμιάντου στους πνεύμονες ενδέχεται να προκαλέσει δύο κατηγορίες ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος: Σκλήρυνση των ιστών του πνεύμονα (ίνωση) και Καρκινώματα (καρκινογένεση).
Ο αμίαντος θεωρείται υπεύθυνος για σοβαρές ασθένειες των πνευμόνων όπως η αμιάντωση, το μεσοθηλίωμα και ο καρκίνος του πνεύμονα, που προκαλούνται από την εισπνοή ινών αμιάντου και εμφανίζονται έπειτα από μακροχρόνια συνήθως έκθεση.
Καλούμε τις Αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν με μέτρα καθαρισμού και ευπρεπισμού της περιοχής του εγκαταλειμμένου οικισμού Βερεγγάρια στα Πολεμίδια.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Γενική Γραμματέας
Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Πηγή: sigmalive.com