14/9/11

Κύπρος: Εστία μόλυνσης και οχληρίας ο οικισμός Βερεγγάρια

 Εστία μόλυνσης και οχληρίας ο οικισμός Βερεγγάρια
 
Eκφράζoυμε έντονη ανησυχία για την κατάσταση που βρίσκεται ο εγκαταλειμμένος οικισμός Βερεγγάρια στα Κάτω Πολεμίδια.
Ο οικισμός Βερεγγάρια εκτείνεται σε 240 περίπου σκάλες και διαθέτει περίπου 200 κατοικίες 2-5 υπνοδωματίων. Στην υποδομή του οικισμού συμπεριλαμβάνονται ένας κινηματογράφος και αρκετά καταστήματα. Οι στέγες, κυρίως των σπιτιών του χωριού, είναι κατασκευασμένες από αμίαντο.
Μετά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των Βρετανών και της Κυπριακής Δημοκρατίας περιμέναμε ότι η κατάσταση θα άλλαζε δραστικά προς τον ευπρεπισμό της περιοχής. Αντίθετα, για ό,τι κατηγορούσαμε πριν τους Βρετανούς, τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τις κυπριακές Αρχές.
Η εγκατάλειψη, η αδιαφορία, η έλλειψη στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και καθαριότητας και οι χιλιάδες τόνοι αμιάντου στο κέντρο της πόλης μας -δίπλα από δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο- δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες.
Η φθορά των φύλλων αμιάντου από την εγκατάλειψη, την έλλειψη συντήρησης αλλά και τις κακόβουλες ενέργειες, απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα καρκινογόνες ουσίες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες για καρκινοπάθειες.
Ο αμίαντος είναι χημικά αδρανής και η τοξική του επίδραση αποδίδεται στις φυσικές του ιδιότητες. Οι σχετικές ιατρικές έρευνες κατέδειξαν ότι το μέγεθος της ίνας είναι η κρισιμότερη παράμετρος για την τοξικότητα του αμιάντου. Η αυξανόμενη συσσώρευση ινών αμιάντου στους πνεύμονες ενδέχεται να προκαλέσει δύο κατηγορίες ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος: Σκλήρυνση των ιστών του πνεύμονα (ίνωση) και Καρκινώματα (καρκινογένεση).
Ο αμίαντος θεωρείται υπεύθυνος για σοβαρές ασθένειες των πνευμόνων όπως η αμιάντωση, το μεσοθηλίωμα και ο καρκίνος του πνεύμονα, που προκαλούνται από την εισπνοή ινών αμιάντου και εμφανίζονται έπειτα από μακροχρόνια συνήθως έκθεση.
Καλούμε τις Αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν με μέτρα καθαρισμού και ευπρεπισμού της περιοχής του εγκαταλειμμένου οικισμού Βερεγγάρια στα Πολεμίδια.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Γενική Γραμματέας
Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών

Πηγή: sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: