Ο ομογενής καθηγητής ογκολόγος, Γιώργος Καννουράκης, είναι ο επιστήμονας που ηγείται του κέντρου Αντικαρκινικής Έρευνας του Μπάλαρατ, το οποίο ανακοίνωσε ότι ξεκινά παγκοσμίως πρωτοποριακή σειρά ερευνών για την θεραπεία του μεσοθηλιώματος και του καρκίνου των πνευμόνων.
Η νέα έρευνα του κέντρου αφορά την εξέταση μέσω κλινικών δοκιμών, ειδικής τεχνικής χημειοθεραπείας κατά την οποία τα φάρμακα εκτιμάται ότι χτυπούν αποκλειστικά τον καρκινικό όγκο χωρίς να επηρεάζουν άλλα όργανα του σώματος, κάτι που γίνεται σήμερα όταν ο ασθενής υποβάλλεται στη θεραπευτική αγωγή της χημειοθεραπείας.
Η πρωτοποριακή έρευνα του κέντρου στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων φαρμάκων χημειοθεραπείας, ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια και σήμερα, με την καθοδήγηση του ομογενή επιστήμονα, το κέντρο βρίσκεται σε θέση να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές. Ήδη, το κέντρο έλαβε την ανάλογη άδεια από το αρμόδιο Συμβούλιο.
Στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, που θα διαρκέσουν για τρία χρόνια, η επιστημονική ομάδα θα χρησιμοποιήσει σειρά φαρμάκων σε ασθενείς που πάσχουν από μεσοθηλίωμα ή καρκίνο των πνευμόνων και επισκέπτονται το κέντρο του Μπάλαρατ προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους.Για να προχωρήσει το πρόγραμμα κλινικών δοκιμών και να βοηθηθούν χιλιάδες άνθρωποι που πάσχουν από τις δύο αυτές μορφές επιθετικού καρκίνου, το κέντρο χρειάζεται να εξασφαλίσει το ποσόν του $1,5 εκατ. για τα επόμενα τρία χρόνια.
Ήδη, το κέντρο λαμβάνει χρηματοδότηση από ειδικό πρόγραμμα του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Έρευνας, που είναι κρατικός φορέας και χρηματοδοτεί ετησίως πολλά ερευνητικά προγράμματα. Η χρηματοδότηση αυτή, όμως, δεν είναι αρκετή για να καλύψει τα συνολικά έξοδα των κλινικών δοκιμών.
Η μεγάλη επιστημονική δράση του Αντικαρκινικού Ερευνητικού Κέντρου του Μπάλαρατ, είναι ευρέως αναγνωρισμένη και πολλοί φιλανθρωπικοί οργανισμοί, επιχειρηματίες και άλλοι έχουν κατά καιρούς βοηθήσει τον ομογενή επιστήμονα και την ομάδα του στην υλοποίηση των ερευνητικών τους προγραμμάτων.
Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κέντρου, θα στηριχθεί για μία ακόμα φορά όχι μόνο στις κρατικές επιχορηγήσεις, αλλά και στην οικονομική στήριξη που θα προσφέρουν φιλάνθρωποι από κάθε γωνιά της χώρας.
Όπως αναφέρει ο πολυβραβευμένος για την επιστημονική του δράση ομογενής επιστήμονας Γιώργος Καννουράκης, οι κλινικές δοκιμές θα βοηθήσουν την επιστημονική κοινότητα να βρει νέες μεθόδους θεραπείας του καρκίνου των πνευμόνων. «Οι θεραπείες που εφαρμόζονται σήμερα είναι κοινότυπες με αυτές που αναπτύχθηκαν εδώ και περίπου 15 χρόνια γεγονός που σημαίνει ότι τα ποσοστά θνησιμότητας των ατόμων που πάσχουν από καρκίνο των πνευμόνων ή μεσοθηλίωμα παραμένουν υψηλά. Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε αυτές τις νέες μεθόδους αφενός για να δούμε από πρώτο χέρι αν μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τους ασθενείς και αφετέρου αν οι κλινικές δοκιμές είναι επιτυχημένες να προσφέρουμε ελπίδα στους πάσχοντες από αυτές τις δύο μορφές καρκίνου», αναφέρει, συγκεκριμένα, ο κ. Καννουράκης.
Πληροφοριακά να αναφέρουμε ότι το μεσοθηλίωμα είναι μία από τις πολλές και πολύ επιθετικές μορφές καρκίνου των πνευμόνων. Έχει επιπτώσεις στην επένδυση του στήθους ή την επένδυση της καρδιάς (το περικάρδιο).
Από μεσοθηλίωμα πάσχουν κυρίως οι άνθρωποι που έχουν εργαστεί σε εργασίες που τους εξέθεσαν στον αμίαντο. Το μεσοθηλίωμα έχει εμφανιστεί όμως και σε άλλους ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον αμίαντο και δεν τον ξέρουν. Μερικές φορές, έκθεση στον αμίαντο ακόμα και για λίγους μήνες μπορεί να οδηγήσει στο μεσοθηλίωμα πολλά χρόνια μετά.
Η Αυστραλία αυτή τη στιγμή έχει μία πολύ θλιβερή παγκόσμια πρωτιά. Είναι η χώρα όπου παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας ατόμων που πάσχουν από μεσοθηλίωμα. Από το 1980, όταν ξεκίνησε η συλλογή στοιχείων για τους θανάτους που προέρχονται από μεσοθηλίωμα, έως σήμερα πάνω από 5,000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την δολοφονική αυτή μορφή καρκίνου ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 το μεσοθηλίωμα θα σκοτώσει τουλάχιστον 25,000 Αυστραλούς. Αυτή τη στιγμή κάθε χρόνο 600 Αυστραλοί αναπτύσσουν αυτή την μορφή καρκίνου.
Μεταξύ των άτυχων συνανθρώπων μας που εμφανίζουν τον θανατηφόρο αυτό καρκίνο και πολλοί ομογενείς που στις δεκαετίες του 1960 και 1970 εκτέθηκαν λόγω της εργασίας στον αμίαντο.
Για όσους θέλουν να βοηθήσουν το Επιστημονικό Αντικαρκινικό Έρευνας του Μπάλαρατ και τις προσπάθειες του ομογενή επιστήμονα Γιώργου Καννουράκη να βελτιώσει την ποιότητα ζωής χιλιάδων συνανθρώπων μας μπορούν να προσφέρουν στο κέντρο τηλεφωνώντας απευθείας εκεί στον αριθμό 03 5320 2404.
Πηγή: sae.gr