5/10/10

Μεσοθηλίωμα: Ομογενής επιστήμονας ηγείται πρωτοποριακής έρευνας


Ο ομογενής καθηγητής ογκολόγος, Γιώργος Καννουράκης, είναι ο επιστήμονας που ηγείται του κέντρου Αντικαρκινικής Έρευνας του Μπάλαρατ, το οποίο ανακοίνωσε ότι ξεκινά παγκοσμίως πρωτοποριακή σειρά ερευνών για την θεραπεία του μεσοθηλιώματος και του καρκίνου των πνευμόνων.
Η νέα έρευνα του κέντρου αφορά την εξέταση μέσω κλινικών δοκιμών, ειδικής τεχνικής χημειοθεραπείας κατά την οποία τα φάρμακα εκτιμάται ότι χτυπούν αποκλειστικά τον καρκινικό όγκο χωρίς να επηρεάζουν άλλα όργανα του σώματος, κάτι που γίνεται σήμερα όταν ο ασθενής υποβάλλεται στη θεραπευτική αγωγή της χημειοθεραπείας.
Η πρωτοποριακή έρευνα του κέντρου στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων φαρμάκων χημειοθεραπείας, ξεκίνησε πριν από περίπου τρία χρόνια και σήμερα, με την καθοδήγηση του ομογενή επιστήμονα, το κέντρο βρίσκεται σε θέση να ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές. Ήδη, το κέντρο έλαβε την ανάλογη άδεια από το αρμόδιο Συμβούλιο.
Στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, που θα διαρκέσουν για τρία χρόνια, η επιστημονική ομάδα θα χρησιμοποιήσει σειρά φαρμάκων σε ασθενείς που πάσχουν από μεσοθηλίωμα ή καρκίνο των πνευμόνων και επισκέπτονται το κέντρο του Μπάλαρατ προκειμένου να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητά τους.Για να προχωρήσει το πρόγραμμα κλινικών δοκιμών και να βοηθηθούν χιλιάδες άνθρωποι που πάσχουν από τις δύο αυτές μορφές επιθετικού καρκίνου, το κέντρο χρειάζεται να εξασφαλίσει το ποσόν του $1,5 εκατ. για τα επόμενα τρία χρόνια.
Ήδη, το κέντρο λαμβάνει χρηματοδότηση από ειδικό πρόγραμμα του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Έρευνας, που είναι κρατικός φορέας και χρηματοδοτεί ετησίως πολλά ερευνητικά προγράμματα. Η χρηματοδότηση αυτή, όμως, δεν είναι αρκετή για να καλύψει τα συνολικά έξοδα των κλινικών δοκιμών.
Η μεγάλη επιστημονική δράση του Αντικαρκινικού Ερευνητικού Κέντρου του Μπάλαρατ, είναι ευρέως αναγνωρισμένη και πολλοί φιλανθρωπικοί οργανισμοί, επιχειρηματίες και άλλοι έχουν κατά καιρούς βοηθήσει τον ομογενή επιστήμονα και την ομάδα του στην υλοποίηση των ερευνητικών τους προγραμμάτων.
Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος κλινικών δοκιμών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κέντρου, θα στηριχθεί για μία ακόμα φορά όχι μόνο στις κρατικές επιχορηγήσεις, αλλά και στην οικονομική στήριξη που θα προσφέρουν φιλάνθρωποι από κάθε γωνιά της χώρας.
Όπως αναφέρει ο πολυβραβευμένος για την επιστημονική του δράση ομογενής επιστήμονας Γιώργος Καννουράκης, οι κλινικές δοκιμές θα βοηθήσουν την επιστημονική κοινότητα να βρει νέες μεθόδους θεραπείας του καρκίνου των πνευμόνων. «Οι θεραπείες που εφαρμόζονται σήμερα είναι κοινότυπες με αυτές που αναπτύχθηκαν εδώ και περίπου 15 χρόνια γεγονός που σημαίνει ότι τα ποσοστά θνησιμότητας των ατόμων που πάσχουν από καρκίνο των πνευμόνων ή μεσοθηλίωμα παραμένουν υψηλά. Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε αυτές τις νέες μεθόδους αφενός για να δούμε από πρώτο χέρι αν μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για τους ασθενείς και αφετέρου αν οι κλινικές δοκιμές είναι επιτυχημένες να προσφέρουμε ελπίδα στους πάσχοντες από αυτές τις δύο μορφές καρκίνου», αναφέρει, συγκεκριμένα, ο κ. Καννουράκης.
Πληροφοριακά να αναφέρουμε ότι το μεσοθηλίωμα είναι μία από τις πολλές και πολύ επιθετικές μορφές καρκίνου των πνευμόνων. Έχει επιπτώσεις στην επένδυση του στήθους ή την επένδυση της καρδιάς (το περικάρδιο).
Από μεσοθηλίωμα πάσχουν κυρίως οι άνθρωποι που έχουν εργαστεί σε εργασίες που τους εξέθεσαν στον αμίαντο. Το μεσοθηλίωμα έχει εμφανιστεί όμως και σε άλλους ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον αμίαντο και δεν τον ξέρουν. Μερικές φορές, έκθεση στον αμίαντο ακόμα και για λίγους μήνες μπορεί να οδηγήσει στο μεσοθηλίωμα πολλά χρόνια μετά.
Η Αυστραλία αυτή τη στιγμή έχει μία πολύ θλιβερή παγκόσμια πρωτιά. Είναι η χώρα όπου παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά θνησιμότητας ατόμων που πάσχουν από μεσοθηλίωμα. Από το 1980, όταν ξεκίνησε η συλλογή στοιχείων για τους θανάτους που προέρχονται από μεσοθηλίωμα, έως σήμερα πάνω από 5,000 άνθρωποι έχουν πεθάνει από την δολοφονική αυτή μορφή καρκίνου ενώ εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 το μεσοθηλίωμα θα σκοτώσει τουλάχιστον 25,000 Αυστραλούς. Αυτή τη στιγμή κάθε χρόνο 600 Αυστραλοί αναπτύσσουν αυτή την μορφή καρκίνου.
Μεταξύ των άτυχων συνανθρώπων μας που εμφανίζουν τον θανατηφόρο αυτό καρκίνο και πολλοί ομογενείς που στις δεκαετίες του 1960 και 1970 εκτέθηκαν λόγω της εργασίας στον αμίαντο.
Για όσους θέλουν να βοηθήσουν το Επιστημονικό Αντικαρκινικό Έρευνας του Μπάλαρατ και τις προσπάθειες του ομογενή επιστήμονα Γιώργου Καννουράκη να βελτιώσει την ποιότητα ζωής χιλιάδων συνανθρώπων μας μπορούν να προσφέρουν στο κέντρο τηλεφωνώντας απευθείας εκεί στον αριθμό 03 5320 2404.

Πηγή: sae.gr

Ωρωπός Πρεβέζης: Το χωριό που σκέπασε ο αμίαντος


Χτισμένα επί δικτατορίας τα 200 σπίτια του χωριού έχουν στέγες κατασκευασμένες από το καρκινογόνο υλικό.

Καρκινογόνο αμίαντο εισπνέουν εδώ και δεκαετίες οι 2.500 κάτοικοι του Ωρωπού Πρεβέζης. Τα 200 σπίτια του χωριού χτίστηκαν κατά την περίοδο της χούντας από τη δημόσια κατασκευαστική υπηρεσία ΜΟΜΑ με στέγες Ελλενίτ. Σε αυτά κατοίκησαν το 1974 οικογένειες από τα χωριά Σέσεβο, Πολύβρυσο, Σφηνωτό και Τρίκαστρο, τα οποία είχαν κριθεί μη κατοικήσιμα εξαιτίας κατολισθήσεων. Σήμερα, 36 χρόνια μετά, οι στέγες έχουν φθαρεί και οι επικίνδυνες ίνες του αμιάντου απειλούν την υγεία των κατοίκων. Ελάχιστοι είναι εκείνοι που τα τελευταία χρόνια με δικά τους έξοδα αποφάσισαν να αλλάξουν το επικίνδυνο υλικό. Αλλά και αυτοί το έκαναν χωρίς προφύλαξη, καθώς καμία αρμόδια υπηρεσία δεν τους προειδοποίησε ότι ο αμίαντος απαιτεί ειδικό χειρισμό κατά τη διάρκεια των εργασιών. Επιπλέον, οι παλαιές στέγες έχουν πεταχτεί σε διάφορα σημεία του χωριού και, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, παραμένουν εκεί ως εστίες ρύπανσης.

Η δημόσια υγεία στον Ωρωπό του Δήμου Λούρου απειλείται και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για βοήθεια κατοίκων και τοπικών φορέων προς τα κατά καιρούς αρμόδια υπουργεία δεν έχουν ληφθεί μέτρα. Οι πολίτες του χωριού ενημερώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1990 για την επικινδυνότητα του αμιάντου αλλά δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια να προχωρήσουν σε άμεση αλλαγή των στεγών. Γι΄ αυτό είχαν ζητήσει να τους χορηγηθούν άτοκα δάνεια από την Εργατική Εστία, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, διότι οι περισσότεροι είναι αγρότες και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ. Πριν από λίγα χρόνια ζήτησαν από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα, ώστε να γίνει η αντικατάσταση των στεγών αμιάντου από ειδικά συνεργεία. Ωστόσο ως σήμερα δεν έχουν πάρει καμία απάντηση. Οπως αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ)κ. Μ. Χάλαρης δεν αρρωσταίνει κανείς από την πρώτη επαφή με τον αμίαντο. Γίνεται επικίνδυνος όταν εισπνέεται σε υψηλές συγκεντρώσεις ινών για μεγάλο χρονικό διάστημα. «Οσοι εργάζονται καθημερινά ή κατοικούν σε χώρους με αμίαντο μπορούν να υποστούν σοβαρές βλάβες. Εχει υπολογιστεί ότι απαιτούνται 10-40 χρόνια για να εκδηλώσει κάποιος ασθένεια που σχετίζεται με την έκθεση σε αμίαντο» επισημαίνει ο κ. Χάλαρης.

Ενοχος για βαριές ασθένειες

Oι συχνότερες ασθένειες που συνδέονται με τον αμίαντο είναι η αμιαντίαση (σοβαρή εκφυλιστική ασθένεια των πνευμόνων), ο καρκίνος του πνεύμονα και το μεσοθηλίωμα (ένα σπάνιο είδος επιθετικού καρκίνου). Ο αμίαντος εκλύεται στο περιβάλλον όταν φθαρεί, με τη μορφή μικρών ινών. Οι ίνες εξαιτίας της κρυσταλλικής του φύσης σπάζουν σε μικρότερες, οι οποίες εισχωρούν εύκολα μέσω της αναπνευστική οδού στους πνεύμονες. «Περισσότερο επικίνδυνες είναι οι ίνες οι οποίες έχουν μήκος μικρότερο των πέντε εκατομμυριοστών του μέτρου» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΕΠΕ. Οι επιπτώσεις του αμιάντου στην υγεία άρχισαν να γίνονται γνωστές στα τέλη του 19ου αιώνα, όταν πέθανε από αμιάντωση ο ιδρυτής μεγάλης βιομηχανίας αμιάντου στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η επιστημονική έρευνα ήρθε στα μέσα της δεκαετίας του 1930 να επιβεβαιώσει και την καρκινογόνο δράση του. Ο αμίαντος αποτελεί ένα από τα δέκα πιο επικίνδυνα στοιχεία για την υγεία, γι΄ αυτό και έχει καθοριστεί ανώτατο όριο για την έκθεση σε αυτόν του ανθρώπου.

Πηγή: tovima.gr (Μάχη Τράτσα)
......................................................................
Amiantosnews
Θυμίζουμε ότι:
Στην Καρδίτσα, το κράτος με 1 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτεί έργο και αντικαθιστάτις σκεπές από αμίαντο στους οικισμούς (ΜΟΜΑ) Αργιθεατών, Καρδίτσας και Μουζακίου.
Στην Μεγαλόπολη εγκρίθηκε απο το Νομαρχιακό Συμβούλιο η : "Αντικατάσταση Αμιαντοσκεπών των Οικισμών Σεισμοπλήκτων (ΜΟΜΑ) Καλαμών και Μαραθούσας Δήμου Μεγαλόπολης-Ν. Α. ΑΡΚΑΔΙΑΣ-1.500.000,00