8/6/10

Απομακρύνεται ο αμίαντος απο το δίκτυο ύδρευσης στο Μουζάκι


Ένα έργο το οποίο αποτέλεσε πρωταρχικό στόχο της δημοτικής αρχής, θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία.

Πρόκειται για το νέο δίκτυο ύδρευσης το οποίο αποπερατώθηκε και έρχεται να αντικαταστήσει το παλαιό δίκτυο από αμίαντο। Το νέο δίκτυο ύδρευσης της πόλης του Μουζακίου έχει ολοκληρωθεί και πλέον οι κάτοικοι πίνουν καθαρό νερό, αφού το πεπαλαιωμένο και αμιαντοκατασκευασμένο προ 45ετίας δίκτυο αντικαταστάθηκε από υλικά πλέον κατάλληλα και εγκεκριμένα για τη δημόσια υγεία। Αναμφίβολα είναι το πλέον σημαντικό και ουσιαστικό έργο της πόλης, αφού αφορά ένα δημόσιο αγαθό όπως το πόσιμο νερό। Η αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου δικτύου ήταν πάγιο αίτημα των κατοίκων και στάθηκε δυνατό μετά από χρηματοδότηση του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ। Στο μεταξύ ολοκληρώθηκε και η εργολαβία της σύνδεσης του νέου δικτύου με τους καταναλωτές και έτσι το παλαιό δίκτυο θα καταστεί σύντομα ανενεργό। «Το νέο δίκτυο ύδρευσης στο Δ.Δ. Μουζακίου αποτελεί μια πραγματικότητα, αλλά βρισκόμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε τους δημότες του Δ.Δ. Μουζακίου ότι έχει καταστεί ενεργό και σε σύνολο 1.600 περίπου υδρομέτρων, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών σε ένα ποσοστό της τάξεως του 97% υδρεύεται από τις καινούριες σωληνώσεις οι οποίες είναι οι πλέον ενδεδειγμένες για την δημόσια υγεία. Στην παρούσα φάση πραγματοποιείται ακόμη ταυτόχρονη λειτουργία παλαιού και νέου δικτύου για να εξυπηρετηθούν και εκείνοι οι δημότες που δεν υδρεύονται ακόμη από το νέο δίκτυο. Για να αποφευχθούν φαινόμενα λειψυδρίας λόγω της ταυτόχρονης λειτουργίας των δικτύων εν όψει και της θερινής περιόδου, ενημερώνουμε τους κατοίκους ότι το παλαιό δίκτυο ύδρευσης πρόκειται να τεθεί οριστικά εκτός λειτουργίας με καταληκτική ημερομηνία την Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010. Καλούμε τους δημότες εκείνους που δεν έχουν συνδεθεί ακόμη από το νέο δίκτυο να ετοιμάσουν τις εσωτερικές υδραυλικές τους εγκαταστάσεις και να ειδοποιήσουν άμεσα την Δ.Ε.Υ.Α.Μ. ώστε να πραγματοποιηθεί η σύνδεση από τις νέες παροχές προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διακοπής νερού. Θεωρούμε ότι παρά τις καθυστερήσεις που είχαμε στο να καταστήσουμε το νέο δίκτυο ύδρευσης πλήρως ενεργό, ο οικισμός Μουζακίου διαθέτει πλέον μια σημαντική υποδομή στον τομέα της ύδρευσης τόσο σε δίκτυο διανομής όσο και σε εξωτερικά υδραγωγεία, έχοντας συγχρόνως απαλλαγεί από τους πεπαλαιωμένους αμιαντοσωλήνες που τόσα έχουν ειπωθεί για την επικινδυνότητα τους στην δημόσια υγεία, την στιγμή στον Ελλαδικό υπάρχουν εν ενεργεία δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα δικτύων ύδρευσης αποτελούμενα από το συγκεκριμένο υλικό» δήλωσε ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Κωτσός


Πηγή: http://karditsanet.gr

Να φύγουν οι αμίαντο - σωλήνες αρδευτικού αγωγού που βρίσκονται δίπλα στο αρχαίο Ρωμαϊκό Υδραγωγείο ζητάει δ.σ. Δήμου Ερμιόνης…


Δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Ερμιόνης και μάλιστα της συμπολίτευσης, μας παρακάλεσε να δημοσιεύσουμε αυτές τις εικόνες που παρουσιάζει ο παλιός εγκαταλελειμμένος αγωγός άρδευσης ιδιωτών, στο βορειοδυτικό πευκοδασύλλιο της Ερμιόνης και δίπλα στον κεντρικό δρόμο, που οδηγεί στην είσοδο της πόλης.
Αυτό το ρεπορτάζ ήταν στα υπόψη μας, αλλά όλο το αναβάλλαμε. Έτσι και με αυτή την υπόδειξη του δ.σ. - όσο και αν αυτό ακούγεται παράφωνο… - αναρτούμε τις εικόνες από τον εν λόγω χώρο με τον επικίνδυνο για την υγεία μας από αμίαντο αγωγό ( σωλήνα) καθώς όπως λένε ειδικοί, το αμίαντο είναι υλικό καρκινογόνο. Έτσι ίσως συνετιστεί η Δημοτική αρχή και ανάπτυξη κάποια πρωτοβουλία για το αίτημά μας, αν και όφειλαν οι άρχοντές μας από μόνοι τους, να πράξουν το καθήκον τους.

Αυτό που πρέπει να παρατηρήσουμε και να σχολιάσουμε ακόμα, είναι ότι οι εικόνες που σας δίνουμε παρουσιάζουν μια κραυγαλέα ασέβεια όλων μας προς τα αρχαία μνημεία της πόλης μας, όπως είναι το Ρωμαϊκό Υδραγωγείο. Δεν φτάνει που οι άρχοντές μας το έχουνε εγκαταλείψει στην φθορά του χρόνου, μην αφήνουμε και αυτόν τον άχρηστο αγωγό να προσβάλλει την ιστορία του.
Για φαντασθείτε κοιτάζοντας τις εικόνες, τι άθλια παραλλαγή μας δίνουν με τα περιβόητα Ρωμαϊκά Υδραγωγεία έστω και ερειπωμένα, με έναν επιφανειακό αγωγό άρδευσης και μάλιστα από αμίαντο - σωλήνα!!!

«Κατεδάφιση αμιαντούχου κτιρίου Ε.Π.Α.Λ. Κατοχής»

Αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η δημοπράτηση του έργου «Κατεδάφιση αμιαντούχου κτιρίου Ε.Π.Α.Λ. Κατοχής» προϋπολογισμού 236.000 € , η οποία εγκρίθηκε στις 13 Μαΐου 2010 από την Επιτροπή Υποδομών και Προγραμματισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας.
Με το πιο πάνω έργο, γίνεται σε ένα ακόμη σχολικό κτίριο του νομού αφαίρεση αμιάντου και ταυτόχρονα ξεκινά η διαδικασία της κατασκευής ενός νέου σχολείου, που θα καλύπτει με σύγχρονες υποδομές τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας του Ε.Π.Α.Λ. Κατοχής.

Αντικατάσταση των στεγών αμιαντοτσιμέντου με κεραμοσκεπές στις κατοικίες των οικισμών ΚΑΡΔΙΤΣΑ Ι & ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΙΙ

Να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες για την αντικατάσταση των στεγών αμιαντοτσιμέντου με κεραμοσκεπές στις κατοικίες των οικισμών ΚΑΡΔΙΤΣΑ Ι & ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΙΙ, σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες και με τις διαδικασίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί ζητά ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Δομήνικος Βερίλλης με επιστολή του προς την Πρόεδρο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας κ. Γεωργία Κωτίδου επισημαίνοντας την καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του έργου που θα δώσει λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα για τους εκατοντάδες ενοίκους των κατοικιών αυτών. Μάλιστα την επόμενη εβδομάδα ο Δήμαρχος αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα, όπου, μεταξύ άλλω,ν θα συναντηθεί με την Πρόεδρο του Ο.Ε.Κ.

Στην επιστολή του ο κ। Βερίλλης αναφέρει τα εξής:


Κυρία Πρόεδρε,Σας γνωρίζουμε ότι με την υπ’ αριθμ. 12801/147/31-3-2009 Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ Β’ 672) εγκρίθηκε η εκτέλεση του έργου «Αντικατάσταση στεγών αμιαντοτσιμέντου με κεραμοσκεπές και παρεπόμενες εργασίες στις κατοικίες των οικισμών του Ο.Ε.Κ. ΚΑΡΔΙΤΣΑ Ι & ΙΙ και ΝΑΟΥΣΑ ΙΙ» σύμφωνα με τις εγκεκριμένες από τον Ο.Ε.Κ. μελέτες και με τις διαδικασίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί.Με το υπ’ αρίθμ. 37139/2168/11/9/2009 έγγραφό του ο Ο.Ε.Κ. προκειμένου να προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης με τους αναδόχους των έργων, ζήτησε τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων τόσο για την απαιτούμενη και προβλεπόμενη από τις μελέτες επέμβαση, όσο και για τη συμμετοχή τους στο κόστος κατασκευής του έργου, όπως αυτή καθορίσθηκε με την απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Ε.Κ. στα πλαίσια του Ν.2736/1999, υπογραμμίζοντας ότι αυτό ήταν προαπαιτούμενο για να προχωρήσει το έργο. Ζητούσε επίσης να υπογράψουν δήλωση ότι κατά τη διάρκεια της αποξήλωσης και της απομάκρυνσης των προϊόντων αμιαντοτσιμέντου από τις στέγες των οικιών τους, για την προστασία της υγείας τους θα απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους και τον οικισμό για διάστημα τεσσάρων ημερών, ενώ διαβεβαίωνε ότι με την ολοκλήρωση της παραπάνω διαδικασίας θα ήταν έτοιμος για την υπογραφή Σύμβασης με τους αναδόχους των έργων, ώστε να αρχίσουν άμεσα οι εργασίες.Σε απάντηση του εγγράφου του Ο.Ε.Κ. ήδη από τον Οκτώβριο του 2009 έχουν σταλεί στον Ο.Ε.Κ. δηλώσεις αποδοχής εκτέλεσης του έργου, τόσον, όσον αφορά στην προγραμματισμένη επέμβαση , όσο και στη συμμετοχή στο κόστος κατασκευής του έργου, όπως αυτή καθορίσθηκε, καθώς και υπεύθυνες δηλώσεις των ενοίκων, ότι έχουν λάβει γνώση για τα εκτελούμενα έργα και ότι θα φροντίσουν με δική τους δαπάνη και μέριμνα για τη διαμονή τους εκτός οικισμού για τέσσερις (4) ημέρες. Παρά το γεγονός αυτό όμως και ενώ παρήλθαν επτά (7) μήνες από την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο Ο.Ε.Κ. δεν προχώρησε ακόμα στην υπογραφή συμβάσεων για την έναρξη των έργων, κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των κατοίκων των δύο οικισμών (ΚΑΡΔΙΤΣΑ Ι & ΚΑΡΔΙΤΣΑ ΙΙ).Θεωρώντας δεδομένη την ευαισθησία σας σε θέματα που άπτονται της δημόσιας υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος και την κατανόηση του προβλήματος που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες συμπολίτες μας, μεταξύ των οποίων και δεκάδες παιδιά ζώντας σε σπίτια, όπου καθημερινά εκτίθενται στο επικίνδυνο και απαγορευμένο πλέον υλικό του αμιάντου, παρακαλούμε να παρέμβετε προσωπικά για να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού για την υλοποίηση των απαιτούμενων έργων.

Αντικατάσταση στοιχείων αμιάντου στο 4ο Γυμνάσιο-Λύκειο και 1ο Γυμνάσιο Καρδίτσας


Αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα διαγωνισμός για την Αντικατάσταση στοιχείων αμιάντου και λοιπές εργασίες στο 4ο Γυμνάσιο-Λύκειο και 1ο Γυμνάσιο Καρδίτσας. Υπενθυμίζουμε ότι απο την συνεδρίαση της 13ης Μαΐου 2010 της N.E. Έργων Υποδομής Ποιότητας Ζωής & υπό την προεδρία της Αντινομάρχη κας Δέσποινας Μανασή αποφασίστηκε η Έγκριση μελέτης και τευχών δημοπράτησης, καθώς και Κατάρτιση-Έγκριση των όρων της διακήρυξης για τη δημοπράτηση του έργου «Αντικατάσταση στοιχείων αμιάντου και λοιπές εργασίες στο 4ο Γυμνάσιο-Λύκειο και 1ο Γυμνάσιο Καρδίτσας», προϋπολογισμού 380।000 € με Φ.Π.Α.