8/7/10

Σκύρα με επικίνδυνο αμίαντο στις ράγες του ΟΣΕ;

Αναβάλλεται ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για τον αμίαντο στο Αλιβέρι?


Αναβάλλεται ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για τον αμίαντο στο Αλιβέρι?


Σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέουν απο την ΔΕΗ ο διαγωνισμός 'ΑΠΟΞΗΛΩΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗΣ ΔΙΑΘΕΣΗ ΥΛΙΚΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΑΜΙΑΝΤΟ ΑΠΌ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΟΝ. Ι & ΙΙ ΤΟΥ ΑΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ' ενδέχεται να αναβλήθεί επ αόριστον.

Το amiantosnews θα παρακολουθησει το θέμα και θα σας ενημερώσει όταν υπάρξει κάτι οριστικό.

Αποκάλυψη: & νέο Κτίριο του Ησάπ με αμίαντο



Ιδού οι φωτογραφίες απο το κτίριο του Ησαπ του οποίου η στέγη είναι κατασκευασμένη απο αμίαντο. Το κτίριο βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο του Πειραιά και χρησιμοποιείται απο τον ΗΣΑΠ σαν αμαξοστάσιο.


Δείτε εδώ την προηγούμενη καταγγελία για τον ΗΣΑΠ:
http://amiantosnews.blogspot.com/2010/06/blog-post_14.html

Σκύρα με επικίνδυνο αμίαντο στις ράγες του ΟΣΕ;


Ερωτήματα για την ύπαρξη στο σιδηροδρομικό δίκτυο του ΟΣΕ σκύρας (πετρών) που περιέχουν επικίνδυνο αμίαντο, διατυπώνει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή της Τοπικής Οργάνωσης Λάρισας του ΠΑΣΟΚ.
Αφορμή για την ανακοίνωση στάθηκε δημοσίευμα κυριακάτικης αθηναϊκής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο πρώην ανώτατο στέλεχος του ΟΣΕ, υποστήριζε πως «σχεδόν όλο το δίκτυο είναι στρωμένο με σκύρα γεμάτα με θανατηφόρο αμίαντο».
Ειδικότερα, στην ανακοίνωση της Τ.Ο. Λάρισας του ΠΑΣΟΚ αναφέρονται τα εξής:
«Υπάρχουν στη Λάρισα σκύρα (πέτρες) που περιέχουν επικίνδυνο αμίαντο;
Όπως αναφέρει αθηναϊκή εφημερίδα (Realnews, Κυριακή, 4/7/2010, σ. 32) και προέκυψε κατά την κατάθεση του πρώην γενικού διευθυντή του ΟΣΕ Δ. Καραπάνου στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά το σκάνδαλο Siemens, ο ίδιος κατέθεσε στη Δικαιοσύνη, από το 2007, υπόμνημα στο οποίο ανάφερε πως «σχεδόν όλο το δίκτυο είναι στρωμένο με σκύρα γεμάτα με θανατηφόρο αμίαντο».
Την ίδια –πολιτικά- περίοδο, το 2005, ο ΟΣΕ προμηθεύτηκε γαλλικές κλινάμαξες οι οποίες περιέχουν αμίαντο στα πλευρικά τοιχώματα, εν γνώσει της ελληνικής κυβέρνησης! Η σχετική δικαστική έρευνα ξεκίνησε έπειτα από καταγγελία των εργαζομένων στον ΟΣΕ και τέθηκε στο αρχείο ως προς το αδίκημα της απιστίας εκ μέρους της διοίκησης. Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία δεν εξετάστηκε ποτέ από τη δικαιοσύνη!
Ο πρώην, επίσης, γενικός διευθυντής του ΟΣΕ Κ. Γιαννακός, φέρεται να παραδέχεται πως η γραμμή Παλαιοφάρσαλα-Καλαμπάκα είναι στρωμένη με «30.000-40.000 τόνους παρόμοιου σκύρου».
Ο πρώην διευθυντής τεχνικής υποστήριξης Δ. Ραυτόπουλος φέρεται να δηλώνει πως «άνθρωπος από το «Δημόκριτο» είπε ότι από τα Γιάννενα μέχρι το Βόλο είναι 2 εκατ. κυβικά αμίαντος σχεδόν επιφανειακά».
Μελέτη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου αναφέρει πως τα σκύρα λατομείων-προμηθευτών του ΟΣΕ είναι «γεμάτα με θανατηφόρο αμίαντο».
Είναι προφανές πως αυτή η κατάσταση αυτή, που συνιστά μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας, δεν είναι γνωστή στους Λαρισαίους πολίτες.
Η Τ. Ο. ΠΑΣΟΚ Λάρισας, εκφράζοντας τα αισθήματα χιλιάδων Λαρισαίων, εργαζομένων, επιβατών αλλά και κατοίκων της πόλης και του νομού των οποίων τα σπίτια βρίσκονται δίπλα στις σιδηροδρομικές γραμμές, απευθύνεται δημόσια στη Δημοτική αρχή, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αλλά και την Περιφέρεια Θεσσαλίας και ρωτά:
Είναι σε γνώση τους αυτή η απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση. Κατά τις προηγούμενες επαφές με τη διοίκηση του ΟΣΕ, για ζητήματα που άπτονται των σχέσεων πόλης/νομού Λάρισας με τον ΟΣΕ, είχαν σχετική πληροφόρηση;
Είχαν, η δημοτική αρχή, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αλλά και η Περιφέρεια Θεσσαλίας σχετική πληροφόρηση από το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και το «Δημόκριτο»; Αυξημένη ευθύνη έχει ειδικά ο δήμαρχος Λαρισαίων καθώς επί πολλά χρόνια υπήρξε σημαίνον στέλεχός του ΓΕΩΤΕΕ.
Το θέμα που προέκυψε είναι πολύ σοβαρό. Αφορά στην υγεία μιας ολόκληρης πόλης. Ουδείς δικαιούται να μην διερευνήσει το θέμα. Υποχρεούται να πληροφορήσει δημόσια την κοινωνία. Ο λαός θα αξιολογήσει πράξεις, παραλήψεις αλλά και άγνοια των εκπροσώπων του που επιβαρύνουν την ποιότητα ζωής του και απειλούν την υγεία του.
Σήμερα κιόλας περιμένουμε από τη δημοτική αρχή, τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τους βουλευτές του νομού μας, τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ και το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, να πράξουν ο καθένας κατά το θεσμικό του ρόλο για να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια και να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες σε όσους εμπλέκονται και παίζουν με την υγεία μας. Να πληροφορήσουν δημόσια τους πολίτες για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουν ώστε να υποχρεωθεί ο ΟΣΕ να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα.
Καλούμε τις περιβαλλοντικές κινήσεις και τις συλλογικότητες των πολιτών σε εγρήγορση καθώς, όπως φαίνεται, άλλη μια περιβαλλοντική απειλή βρίσκεται ήδη στα σπίτια μας και απειλεί τη ζωή μας».

Πηγή: eleftheria.gr