9/5/12

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τοξική βόμβα αμιάντου;

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΞΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΛΛΕΝΙΤ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ

Ευσταθιάδης Λουκάς
Τοπικός Σύμβουλος Δ.Κ. Γέφυρας

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΟΞΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΕΛΛΕΝΙΤ ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ

Στη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου της Δ.Κ. Γέφυρας τη Δευτέρα 7/5/2012 έβαλα το θέμα της «τοξικής βόμβας» των τεραστίων ποσοτήτων του άθαφτου αμιάντου στο εργοστάσιο της πρώην ΕΛΛΕΝΙΤ στη Γέφυρα. Το πρόβλημα, όπως θα διαπιστώσει όποιος-α δει το βιντεάκι και τις φωτογραφίες, είναι ασύλληπτων διαστάσεων. Είναι να απορεί κανείς πως τόσα χρόνια οι εκάστοτε πολιτικές και Δημοτικές ηγεσίες αυτού του τόπου ανέχθηκαν εν γνώσει τους αυτή την εγκληματική πράξη. Σημειώνω πως στη Γέφυρα είναι συνεχόμενα τα κρούσματα καρκίνου του υπεζωκότος υμένα των πνευμόνων από ίνα αμιάντου (η οποία είναι μία χαρακτηριστική μορφή εκδήλωσης καρκίνου από αμίαντο).
Μάλιστα στη συνεδρίαση είχα προσκαλέσει και τον καθηγητή του Α.Π.Θ. κύριο Κοβάτση Αναστάσιο, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως καθημερινά και σε διάμετρο κύκλου τουλάχιστον 10 χιλιομέτρων από την αυλή του εργοστασίου που είναι στοιβαγμένη η ποσότητα αυτή, διασκορπίζονται με τον αέρα ίνες αμιάντου. Και επίσης ότι εκτός από την διασπορά με τον αέρα,  ο αμίαντος περνά και στα υπόγεια νερά.
Τελικά το Τοπικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα α) να καλέσει τον επιχειρηματία σε συνάντηση, παρουσία και του Δημάρχου για να του δώσει μια ευκαιρία να λύσει ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ το πρόβλημα, β) να ενημερώσει την Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας, και γ) αν ο επιχειρηματίας δεν ανταποκριθεί, να προχωρήσει στη νομική αντιμετώπιση του θέματος και σε καταγγελίες  παραπέμποντας το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Πιστεύω πως έγινε η αρχή για να βρεθεί η λύση σε αυτό το τεράστιο πρόβλημα, αρκεί να υπάρξει τώρα και η πολιτική βούληση. Σε αντίθετη περίπτωση θα κινηθούμε από άλλους δρόμους και θα καταγγείλουμε τυχόν ολιγωρίες.
Ακολουθούν φωτογραφίες 


 







ΠΗΓΗ: http://koyfaless.blogspot.com/2012/05/blog-post_08.html