21/2/12

ΞΑΝΘΗ: Αφαιρείται ο αμίαντος από το Εργοστάσιο Ζάχαρης






1.000 τετραγωνικά μέτρα με κυματοειδής πλάκες αμιάντου, αναμένεται ότι θα απομακρυνθούν το επόμενο διάστημα από το (πρώην) εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ξάνθη.
Η σχετική διαδικασία αφορά στα 5 χαμηλά κτίρια των εγκαταστάσεων, όπου υπάρχουν κυματοειδή φύλλα αμιάντου με χρυσότιλο, δεσμευμένα με τσιμέντο. Πρόκειται για το υπόστεγο χημείου τεύτλων, το συνεργείο γεωργικών μηχανημάτων, το πάρκινγκ κοντά στην είσοδο, την αποθήκη Polymex και το κτίριο κλιματιστικών εγκαταστάσεων.
Αυστηρά μέτρα προφύλαξης

Υπολογίζεται ότι θα αφαιρεθούν πλάκες αμιάντου συνολικού βάρους 12 τόνων ενώ η όλη διαδικασία θα γίνει με πολύ συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας και προφύλαξης, τα οποία προβλέπονται στη σχετική άδεια που παραχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Φώτης Καραλίδης. Μεταξύ άλλων, γύρω από τις περιοχές δεν θα κυκλοφορούν εργαζόμενοι, θα υπάρξει ειδική σήμανση και οριοθέτηση του χώρου, δεν θα χρησιμοποιηθούν ηλεκτρικά εργαλεία, θα υπάρχει ειδική σκούπα με φίλτρο συγκράτησης ινών αμιάντου με στόχο να υπάρξει η μικρότερη δυνατή διασπορά ινών από τα υλικά, στη γύρω περιοχή.

Στο τέλος κάθε ημέρας (υπολογίζεται ότι όλη η επιχείρηση θα διαρκέσει περίπου 3-5 μέρες και θα απασχοληθούν 3-4 άτομα με ειδικό εξοπλισμό) θα γίνεται γενικός καθαρισμός του χώρου για συλλογή τυχόν σκόνης αμιάντου. Όλες οι επιφάνειες θα βουρτσίζονται και μετά θα καθαρίζονται με ειδική απορροφητική μηχανή. Η εταιρία που ανέλαβε τις εργασίες είναι εφοδιασμένη με τη σχετική άδεια μεταφοράς επικίνδυνων, θα είναι σε επικοινωνία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, πριν τα φύλλα του αμιάντου καταλήξουν στο εξωτερικό όπως προβλέπεται.
Πότε χτίστηκε το εργοστάσιο

Το εργοστάσιο της ΕΒΖ στην Ξάνθη αποπερατώθηκε το 1972. Παρότι διαθέτει εξαιρετική αρχιτεκτονική βιομηχανικού χώρου της δεκαετίας του '70, είναι δομημένο με τις προδιαγραφές της εποχής, όταν ο αμίαντος αποτελούσε βασικό και ελαφρύ δομικό υλικό, ειδικότερα σε δημόσια και βιομηχανικά κτίρια. Το υλικό έχει ενοχοποιηθεί εδώ και χρόνια ως καρκινογενές και έχει απαγορευτεί εδώ και χρόνια. 

ΠΗΓΗ:  http://www.xanthipress.gr/eidiseis/koinonia/12162-amiantos-zaxari-ergostasio-xanthi-afaireitai-.html