20/3/12

ΚΥΠΡΟΣ: Mεταλλείο Αμιάντου:Οι θανατηφόρες επιπτώσεις

 Μεταλλείο Αμιάντου: Ντοκιμαντέρ κρατικής τηλεόρασης της Δανίας προκαλεί σάλο στην Κοπεγχάγη

 ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΝΤΟΚΥΜΑΝΤΕΡ

Τεράστιες διαστάσεις λαμβάνουν οι κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την πολύχρονη λειτουργία του μεταλλείου στον Αμίαντο. Το ζήτημα απασχόλησε και την κρατική τηλεόραση της Δανίας (NDB), η οποία παρουσίασε χθες βράδυ (Δευτέρα 19 Μαρτίου) ντοκιμαντέρ, παρουσιάζοντας ακριβώς αυτές τις επιπτώσεις.

Μια μεγάλη εταιρεία της Δανίας, η F.L. Smidth & Company (FLS) Ltd ήταν ο κύριος μέτοχος της Cyprus Asbestos Mining Company Ltd, μέσω αγγλικών εταιρειών οι οποίες ανήκαν στην FLS Ltd.

Η εταιρεία αυτή έχει καταδικαστεί σε εκατομμύρια ευρώ αποζημίωσης σε εργαζόμενους στη Δανία, λόγω των επιπτώσεων στην υγεία τους από τον αμίαντο.

Σημειώνεται ότι ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργος Περδίκης συμμετείχε στο ντοκιμαντέρ της κρατικής τηλεόρασης της Δανίας το οποίο γυρίστηκε στην Κύπρο τον περασμένο Ιούλιο με την συνεργασία της κοινότητας Αμιάντου.

Ήδη, επιφανείς νομικοί κύκλοι της Κοπεγχάγης αναζητούν επηρεαζόμενους από τη λειτουργία του μεταλλείου (εργαζομένους, πρώην εργαζόμενους, παθόντες κλπ) για να προωθηθεί η αγωγή αποζημιώσεων.

Το Οικολογικό Κίνημα της Κύπρου υποστηρίζει κάθε προσπάθεια που θα φέρει ενώπιον των ευθυνών τους όσους ευθύνονται γι’ αυτό το μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα και τους περισσούς θανάτους των μεταλλωρύχων του αμιάντου, αναφέρεται σε ανακοίνωση του κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

ΠΗΓΗ: http://www.sigmalive.com/news