10/11/10

Κύπρος: Άμεση απομάκρυνση της στέγης αμιάντου


Εστία κινδύνων για τους μαθητές το Λανίτειο Θέατρο


Εδώ και χρόνια το Λανίτειο διέθετε ένα θέατρο (το γνωστό θέατρο του Λανιτείου) με στέγη από αμίαντο. Το θέατρο τα δύο τελευταία χρόνια μένει κλειστό, χωρίς να γίνει απομάκρυνση του αμιάντου.
Το γεγονός αυτό προκαλεί πολλαπλά προβλήματα, αφού από τη μια παραμένει ο πιθανός κίνδυνος για την υγεία των μαθητών και από την άλλη σε κάθε σχολική γιορτή τα παιδιά αναζητούν χώρο για τις εκδηλώσεις τους. Ο αμίαντος αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
Το πρόβλημα με τον αμίαντο οφείλεται στην αυξανόμενη συσσώρευση ινών του υλικού αυτού στους πνεύμονες, που ενδέχεται να προκαλέσει σκλήρυνση των ιστών του πνεύμονα, δηλαδή ίνωση, καρκινώματα/καρκινογένεση, όπως καρκίνο του πνεύμονα, ή μεσοθηλίωμα (σπάνια μορφή καρκίνου του υπεζωκότος). Η εισπνοή ινών αμιάντου, ως γνωστόν, είναι δυνατό να προκαλέσει ασβέστωση, δηλ. καρκίνο των πνευμόνων και του μεσοθηλίου. Οι ίνες που προκαλούν την ασθένεια δεν είναι ορατές με το μάτι και δημιουργούνται όταν ο αμίαντος είναι φθαρμένος. Ο άνθρωπος που θα εισπνεύσει ίνες αμιάντου δεν πρόκειται να εμφανίσει σύντομα την αρρώστια, η πορεία της ασθένειας είναι αργή, εμφανίζεται 20 μέχρι και 50 χρόνια μετά την προσβολή του από την ασθένεια. Για τους πιο πάνω λόγους, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε την ολική απαγόρευση του αμιάντου και των προϊόντων του στην επικράτειά της από την 1η Ιανουαρίου 2005.
Πέρα, όμως, από την απαγόρευση, υπάρχει και ένα πρόβλημα διαχείρισης του επικίνδυνου αυτού αποβλήτου. Οποιοσδήποτε αναλαμβάνει ή/και εκτελεί οποιαδήποτε εργασία σχετική με μόνωση ή επάλειψη αμιάντου, πρέπει να κατέχει άδεια. Ο εργοδότης, ο οποίος αναλαμβάνει την εκτέλεση εργασιών κατεδάφισης, ή απομάκρυνσης αμιάντου ή/και υλικών που περιέχουν αμίαντο από κτίρια, κατασκευές, συσκευές ή εγκαταστάσεις, όπως εργασίες αφαίρεσης ή/και αντικατάστασης φύλλων αμιάντου, πρέπει να καταρτίζει Σχέδιο Εργασίας, στο οποίο πρέπει να αναφέρονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα. Το Σχέδιο πρέπει να υποβάλλεται, μέσω των Επαρχιακών Γραφείων Επιθεώρησης Εργασίας, στον Αρχιεπιθεωρητή για έγκριση, πριν από την εκτέλεση των εργασιών.

Κανόνες διαχείρισης

Παραθέτουμε τους βασικούς κανόνες διαχείρισης του αμιάντου.

Προστασία των εργαζομένων: Πρέπει να γίνεται χρήση μασκών, στολών και γαντιών μιας χρήσεως από τους εργαζομένους και μετά το τέλος της εργασίας θα πρέπει να πλένονται χρησιμοποιώντας σαπούνι, για την απομάκρυνση της σκόνης από το δέρμα και τα μαλλιά τους.

Διαβροχή: Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της διαδικασίας απομάκρυνσης, τα υλικά πρέπει να κορεστούν με νερό ή κάποια επιφανειακά ενεργή ουσία, ώστε να μην εκλύονται οι ίνες του αμιάντου στον ατμοσφαιρικό αέρα. Μετά την απομάκρυνση, τα απόβλητα του καθαρισμού πρέπει να διατηρούνται, επίσης, υγρά μέχρι να ενσακισθούν και να σφραγισθούν, για την τελική μεταφορά και απόθεσή τους σε ειδικό χώρο διάθεσης.

Περίφραξη: Πρέπει να τοποθετείται πλαστική περίφραξη γύρω από το χώρο εργασίας και εντός του να εφαρμόζεται αρνητική πίεση, ώστε να μη διαφεύγει στον περιβάλλοντα χώρο σκόνη.

Παρακολούθηση (monitoring): Η αέρια δειγματοληψία στον εργασιακό χώρο καθ' όλην τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων είναι απαραίτητη. Επίσης, κρίνεται σκόπιμη και η παρακολούθηση, μέσω ειδικών ιατρικών εξετάσεων, του προσωπικού.

Απόρριψη αποβλήτων αμιάντου: Η απόρριψη στερεών αποβλήτων που περιέχουν αμίαντο πρέπει να γίνεται σε ειδικούς χώρους διάθεσης τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων, και όχι σε κοινούς χώρους υγειονομικής ταφής. Στην Κύπρο, λόγω έλλειψης ειδικού χώρου διάθεσης, τα απόβλητα αυτά πρέπει να ενταφιαστούν προσωρινά, τηρώντας τις εξίσου αυστηρές προϋποθέσεις που τίθενται, (τοποθέτηση σε αεροστεγή συσκευασία, εντός εμπορευματοκιβώτιου) σε επιλεγμένη, ασφαλισμένη και περιφραγμένη έκταση, κι αργότερα να τα μεταφέρουν στον καθορισμένο κοινό χώρο, που θα υποδείξει η Κυβέρνηση.

Αδικαιολόγητη καθυστέρηση

ΘΕΩΡΟΥΜΕ αδικαιολόγητη την καθυστέρηση στην αναβάθμιση των ιστορικών σχολείων της πόλης της Λεμεσού και ιδιαίτερα του θεάτρου, και καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να στηρίξει την προσπάθεια της Σχολικής Εφορείας, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Η στέγη από αμίαντο πρέπει να απομακρυνθεί πάραυτα από αδειοδοτημένο συνεργείο και υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Εργασίας, για λόγους ασφάλειας και υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στη σχολική κοινότητα

Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/environment/322303

Εύβοια: 699.624 ευρώ για απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου 2007-2013» εντάχθηκε έργο προϋπολογισμού 699.624 ευρώ, για τη συγκέντρωση και απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων από την ευρύτερη περιοχή των Δήμων Μεσσαπίων και Διρφύων στην Κεντρική Εύβοια.
Ειδικότερα, το έργο αφορά στη συγκέντρωση και απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων (τέφρα αλουμινίου, πετρελαιοειδή κατάλοιπα, αμίαντος και ρυπασμένο έδαφος) και μελέτη αποκατάστασης των ρυπασμένων χώρων από τις παρακάτω θέσεις:
- Σε επικλινή δασική έκταση στην περιοχή "Πύργος" του Δημοτικού Διαμερίσματος Τριάδας του Δήμου Μεσσαπίων και κατάντη του ασφαλτοστρωμένου δρόμου που οδηγεί στο λατομείο της Λάρκο.
- Σε επικλινή δασική έκταση στη θέση "Γούρνα" του Δημοτικού Διαμερίσματος Καμαρίτσας του Δήμου Μεσσαπίων και κατάντη του ασφαλτοστρωμένου δρόμου που οδηγεί στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καμαρίτσας.
- Σε δασική έκταση στην περιοχή "Καμίνι" του Δημοτικού Διαμερίσματος Κυπαρισσίου του Δήμου Μεσσαπίων κατά μήκος του ασφαλτοστρωμένου δρόμου Κυπαρίσσι-Σταυρός και σε απόσταση 700 μέτρων από το Δημοτικό Διαμέρισμα Κυπαρίσσι.
- Σε δασική έκταση στη θέση "Μπαλιμπάρι-Κουτσουρή", στα όρια των Τοπικών Διαμερισμάτων Καστέλλας και Σταυρού του Δήμου Μεσσαπίων, σε αγροτικό δρόμο κάθετο στην οδό Σταυρού-Εθνικής Οδού Χαλκίδας-Αιδηψού.
- Σε εγκαταλελειμμένο χοιροτροφείο πλησίον των υδρευτικών γεωτρήσεων στη θέση "Γοργοεπηκόου" του Δήμου Μεσσαπίων.
- Σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας της εταιρείας "Μιχαήλ Θ. Κούλη" στο Δημοτικό Διαμέρισμα Πάλιουρα του Δήμου Διρφύων.
Στο έργο θα συμπεριλαμβάνονται οι εργασίες:
- Συλλογή-μεταφορά των επικίνδυνων αποβλήτων υγρών και στερεών που υπάρχουν στους προαναφερόμενους ρυπασμένους χώρους , σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι κείμενες διατάξεις και ειδικότερα οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις 13588/725/06 (ΦΕΚ Β 383) και 24944/1159/06 (ΦΕΚ Β 791).
- Τελική διάθεση των επικίνδυνων στερεών αποβλήτων. Σε περίπτωση αξιοποίησης ή επεξεργασίας ή διάθεσης αυτών σε εγκαταστάσεις διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων εντός της Ελλάδας απαιτούνται όλες οι σχετικές άδειες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία να είναι σε ισχύ. Σε περίπτωση που εκτελεστεί διασυνοριακή μεταφορά, απαιτούνται όλες οι άδειες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.
- Δειγματοληψία στο έδαφος των ρυπασμένων χώρων και μετρήσεις (από κρατικό ή πιστοποιημένο ιδιωτικό εργαστήριο) σε παραμέτρους ρύπανσης που προκαλούν τα εν λόγω απόβλητα.
- Σύνταξη ειδικής μελέτης αποκατάστασης-εξυγίανσης των ρυπασμένων χώρων.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 699.624 ευρώ και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Εντάχθηκε στον ʼξονα προτεραιότητας 05 - «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Στερεάς Ελλάδας», στον Κωδικό Θέματος Προτεραιότητας 54 - ʼλλα Μέτρα για τη Διατήρηση της Κατάστασης Περιβάλλοντος και την Πρόληψη Κινδύνων, κατόπιν απόφασης της Γενικής Γραμματέως Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κ. Κατερίνας Διαμαντοπούλου.
Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/localnews/story.asp?id=1894983

Ροδόπη: Μπάζα και αμίαντος δίπλα από τα ερείπια


«Σαπίζει» αρχαιολογικός χώρος στη Ροδόπη

Ένα περιβαλλοντικό οδηγό με τις αρχαιότητες και τα φυσικά τοπία της Ροδόπης θέλουν να δημιουργήσουν τα μέλη της Κίνησης Πολιτών Ροδόπης για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, τα οποία και ξεκίνησαν να συλλέγουν το φωτογραφικό υλικό που απαιτείται γι’ αυτό το εγχείρημα. Επισκέφτηκαν πολλές περιοχές της Ροδόπης και σκοπεύουν να συμπεριλάβουν στον περιβαλλοντικό οδηγό όλες τις ομορφιές του νομού, έτσι βρέθηκαν και στην αρχαία Μαξιμιανούπολη, προκειμένου να φωτογραφίζουν το αρχαίο τείχος όπως και την βυζαντινή εκκλησία που διασώθηκε στην περιοχή. Κατά την επίσκεψη τους, όμως αντίκρισαν ένα θέαμα που τους απογοήτευσε ανέφερε ο πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Βασίλης Σισμάνης, λέγοντας πως «είδαμε ακόμα και μπάζα να βρίσκονται μπροστά στο βυζαντινό τείχος». Τα μέλη της Κίνησης πολιτών άμεσα ενημέρωσαν τις αρχές της Ροδόπης, δείχνοντας και το φωτογραφικό υλικό, ωστόσο μέχρι στιγμής κανένας δεν ενδιαφέρθηκε δήλωσε ο κ. Σισμάνης. «Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να φτιάξουμε ένα περιβαλλοντικό οδηγό με αρχαιολογικούς χώρους και φυσικά τοπία για να αναδείξουμε το νομό μας. Στην πορεία όταν επισκεφτήκαμε την περιοχή, σοκαριστήκαμε με το θέαμα γιατί αντικρίσαμε τα μπάζα από οικοδομικά υλικά, υπολείμματα αμιάντου που ως γνωστόν είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, κάτι που ίσως δεν γνωρίζουν οι πολίτες. Υπάρχει ανευθυνότητα και προχειρότητα από τους πολίτες και θέλω να πιστεύω ότι οι φορείς θα ευαισθητοποιηθούν». Τα μέλη της Κίνησης Πολιτών, απευθύνθηκαν στην εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που είναι και ο αρμόδιος φορέας, όπως και στην εφορεία Κλασικών Αρχαιοτήτων, μέχρι στιγμής ωστόσο δεν έγινε καμία παρέμβαση, ανέφερε ο κ. Σισμάνης.



Κύπρος: Συμφωνία για πώληση στην Δημοκρατία του οικισμού «Βερεγγάρια» στα Πολεμίδια


Σήμερα, υπάρχουν περίπου 190 παλαία σπιτάκια στον χώρο, οι στέγες των οποίων είναι από αμίαντο.



Λευκωσία: Συμφωνία σε διαδικασία επιδιαιτησίας, μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και της βρετανικής κυβέρνησης, για την πώληση του οικισμού «Βερεγγάρια» στα Πολεμίδια, έκτασης περίπου 240 σκαλών επήλθε την Τρίτη, ύστερα από διαπραγματεύσεις δύο και πλέον ετών. Η συμφωνία, έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας στο οποίο ανήκε από το 1960 ο οικισμός, ζητούσε αρχικά 50 εκατ. ευρώ.
Το υπέρογκο ποσό έγινε κατορθωτό να μειωθεί στα 12 εκατ. ευρώ μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και το διορισμό δύο διαιτητών από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενός Κύπριου και ενός Βρετανού εκ μέρους του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας.
Η συμφωνία έκλεισε την Τρίτη το μεσημέρι μετά από συνάντηση των δύο διαιτητών, του Γενικού Εισαγγελέα, αξιωματούχων του Υπουργείου Εξωτερικών και του Κτηματολογίου. Σήμερα Τετάρτη, αναμένεται ότι θα υπογραφεί η τελική συμφωνία και να λήξει και τυπικά το θέμα.
Στην τιμή λήφθηκε υπόψη και το μεγάλο κόστος που θα απαιτηθεί για την αφαίρεση των δεκάδων τόνων από στέγες αμιάντου, από τα 190 περίπου παλαιά παραπήγματα, που υπάρχουν σήμερα στο χώρο. Η διαδικασία αφαίρεσης είναι πολυδάπανη αφού θα πρέπει να ληφθούν ειδικές πρόνοιες ασφάλειας και στη συνέχεια να μεταφερθούν στο εξωτερικό για ανακύκλωση.
Στην περιοχή είχαν ανεγερθεί μετά την Ανεξαρτησία, τα υποστατικά στα οποία διέμεναν οι οικογένειες των Βρετανών στρατιωτικών των βάσεων Επισκοπής και Ακρωτηρίου. Το 1999, για λόγους ασφαλείας όπως ανακοινώθηκε, οι οικογένειες των στρατιωτικών εγκατέλειψαν τον οικισμό και έκτοτε ο χώρος μετατράπηκε σε εστία μόλυνσης.
Μετά την συμφωνία, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της τεράστιας έκτασης από τον δήμο Πολεμιδιών, ο οποίος σχεδιάζει όπως αναπτυχθεί μία σχολή, στο πλαίσιο της επέκτασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, την ανέγερση του Δημοτικού μεγάρου, ενώ ο υπόλοιπος χώρος αναμένεται ότι θα μετατραπεί σε πάρκο.