10/11/10

Κύπρος: Συμφωνία για πώληση στην Δημοκρατία του οικισμού «Βερεγγάρια» στα Πολεμίδια


Σήμερα, υπάρχουν περίπου 190 παλαία σπιτάκια στον χώρο, οι στέγες των οποίων είναι από αμίαντο.



Λευκωσία: Συμφωνία σε διαδικασία επιδιαιτησίας, μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και της βρετανικής κυβέρνησης, για την πώληση του οικισμού «Βερεγγάρια» στα Πολεμίδια, έκτασης περίπου 240 σκαλών επήλθε την Τρίτη, ύστερα από διαπραγματεύσεις δύο και πλέον ετών. Η συμφωνία, έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», στα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σημειώνεται ότι το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας στο οποίο ανήκε από το 1960 ο οικισμός, ζητούσε αρχικά 50 εκατ. ευρώ.
Το υπέρογκο ποσό έγινε κατορθωτό να μειωθεί στα 12 εκατ. ευρώ μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις και το διορισμό δύο διαιτητών από το Ανώτατο Δικαστήριο, ενός Κύπριου και ενός Βρετανού εκ μέρους του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας.
Η συμφωνία έκλεισε την Τρίτη το μεσημέρι μετά από συνάντηση των δύο διαιτητών, του Γενικού Εισαγγελέα, αξιωματούχων του Υπουργείου Εξωτερικών και του Κτηματολογίου. Σήμερα Τετάρτη, αναμένεται ότι θα υπογραφεί η τελική συμφωνία και να λήξει και τυπικά το θέμα.
Στην τιμή λήφθηκε υπόψη και το μεγάλο κόστος που θα απαιτηθεί για την αφαίρεση των δεκάδων τόνων από στέγες αμιάντου, από τα 190 περίπου παλαιά παραπήγματα, που υπάρχουν σήμερα στο χώρο. Η διαδικασία αφαίρεσης είναι πολυδάπανη αφού θα πρέπει να ληφθούν ειδικές πρόνοιες ασφάλειας και στη συνέχεια να μεταφερθούν στο εξωτερικό για ανακύκλωση.
Στην περιοχή είχαν ανεγερθεί μετά την Ανεξαρτησία, τα υποστατικά στα οποία διέμεναν οι οικογένειες των Βρετανών στρατιωτικών των βάσεων Επισκοπής και Ακρωτηρίου. Το 1999, για λόγους ασφαλείας όπως ανακοινώθηκε, οι οικογένειες των στρατιωτικών εγκατέλειψαν τον οικισμό και έκτοτε ο χώρος μετατράπηκε σε εστία μόλυνσης.
Μετά την συμφωνία, ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση της τεράστιας έκτασης από τον δήμο Πολεμιδιών, ο οποίος σχεδιάζει όπως αναπτυχθεί μία σχολή, στο πλαίσιο της επέκτασης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, την ανέγερση του Δημοτικού μεγάρου, ενώ ο υπόλοιπος χώρος αναμένεται ότι θα μετατραπεί σε πάρκο.



Δεν υπάρχουν σχόλια: