Εστία κινδύνων για τους μαθητές το Λανίτειο Θέατρο
Εδώ και χρόνια το Λανίτειο διέθετε ένα θέατρο (το γνωστό θέατρο του Λανιτείου) με στέγη από αμίαντο. Το θέατρο τα δύο τελευταία χρόνια μένει κλειστό, χωρίς να γίνει απομάκρυνση του αμιάντου.
Το γεγονός αυτό προκαλεί πολλαπλά προβλήματα, αφού από τη μια παραμένει ο πιθανός κίνδυνος για την υγεία των μαθητών και από την άλλη σε κάθε σχολική γιορτή τα παιδιά αναζητούν χώρο για τις εκδηλώσεις τους. Ο αμίαντος αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία.
Το πρόβλημα με τον αμίαντο οφείλεται στην αυξανόμενη συσσώρευση ινών του υλικού αυτού στους πνεύμονες, που ενδέχεται να προκαλέσει σκλήρυνση των ιστών του πνεύμονα, δηλαδή ίνωση, καρκινώματα/καρκινογένεση, όπως καρκίνο του πνεύμονα, ή μεσοθηλίωμα (σπάνια μορφή καρκίνου του υπεζωκότος). Η εισπνοή ινών αμιάντου, ως γνωστόν, είναι δυνατό να προκαλέσει ασβέστωση, δηλ. καρκίνο των πνευμόνων και του μεσοθηλίου. Οι ίνες που προκαλούν την ασθένεια δεν είναι ορατές με το μάτι και δημιουργούνται όταν ο αμίαντος είναι φθαρμένος. Ο άνθρωπος που θα εισπνεύσει ίνες αμιάντου δεν πρόκειται να εμφανίσει σύντομα την αρρώστια, η πορεία της ασθένειας είναι αργή, εμφανίζεται 20 μέχρι και 50 χρόνια μετά την προσβολή του από την ασθένεια. Για τους πιο πάνω λόγους, η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε την ολική απαγόρευση του αμιάντου και των προϊόντων του στην επικράτειά της από την 1η Ιανουαρίου 2005.
Πέρα, όμως, από την απαγόρευση, υπάρχει και ένα πρόβλημα διαχείρισης του επικίνδυνου αυτού αποβλήτου. Οποιοσδήποτε αναλαμβάνει ή/και εκτελεί οποιαδήποτε εργασία σχετική με μόνωση ή επάλειψη αμιάντου, πρέπει να κατέχει άδεια. Ο εργοδότης, ο οποίος αναλαμβάνει την εκτέλεση εργασιών κατεδάφισης, ή απομάκρυνσης αμιάντου ή/και υλικών που περιέχουν αμίαντο από κτίρια, κατασκευές, συσκευές ή εγκαταστάσεις, όπως εργασίες αφαίρεσης ή/και αντικατάστασης φύλλων αμιάντου, πρέπει να καταρτίζει Σχέδιο Εργασίας, στο οποίο πρέπει να αναφέρονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά και προστατευτικά μέτρα. Το Σχέδιο πρέπει να υποβάλλεται, μέσω των Επαρχιακών Γραφείων Επιθεώρησης Εργασίας, στον Αρχιεπιθεωρητή για έγκριση, πριν από την εκτέλεση των εργασιών.
Κανόνες διαχείρισης
Παραθέτουμε τους βασικούς κανόνες διαχείρισης του αμιάντου.
Προστασία των εργαζομένων: Πρέπει να γίνεται χρήση μασκών, στολών και γαντιών μιας χρήσεως από τους εργαζομένους και μετά το τέλος της εργασίας θα πρέπει να πλένονται χρησιμοποιώντας σαπούνι, για την απομάκρυνση της σκόνης από το δέρμα και τα μαλλιά τους.
Διαβροχή: Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας της διαδικασίας απομάκρυνσης, τα υλικά πρέπει να κορεστούν με νερό ή κάποια επιφανειακά ενεργή ουσία, ώστε να μην εκλύονται οι ίνες του αμιάντου στον ατμοσφαιρικό αέρα. Μετά την απομάκρυνση, τα απόβλητα του καθαρισμού πρέπει να διατηρούνται, επίσης, υγρά μέχρι να ενσακισθούν και να σφραγισθούν, για την τελική μεταφορά και απόθεσή τους σε ειδικό χώρο διάθεσης.
Περίφραξη: Πρέπει να τοποθετείται πλαστική περίφραξη γύρω από το χώρο εργασίας και εντός του να εφαρμόζεται αρνητική πίεση, ώστε να μη διαφεύγει στον περιβάλλοντα χώρο σκόνη.
Παρακολούθηση (monitoring): Η αέρια δειγματοληψία στον εργασιακό χώρο καθ' όλην τη διάρκεια εκτέλεσης των έργων είναι απαραίτητη. Επίσης, κρίνεται σκόπιμη και η παρακολούθηση, μέσω ειδικών ιατρικών εξετάσεων, του προσωπικού.
Απόρριψη αποβλήτων αμιάντου: Η απόρριψη στερεών αποβλήτων που περιέχουν αμίαντο πρέπει να γίνεται σε ειδικούς χώρους διάθεσης τοξικών και επικίνδυνων αποβλήτων, και όχι σε κοινούς χώρους υγειονομικής ταφής. Στην Κύπρο, λόγω έλλειψης ειδικού χώρου διάθεσης, τα απόβλητα αυτά πρέπει να ενταφιαστούν προσωρινά, τηρώντας τις εξίσου αυστηρές προϋποθέσεις που τίθενται, (τοποθέτηση σε αεροστεγή συσκευασία, εντός εμπορευματοκιβώτιου) σε επιλεγμένη, ασφαλισμένη και περιφραγμένη έκταση, κι αργότερα να τα μεταφέρουν στον καθορισμένο κοινό χώρο, που θα υποδείξει η Κυβέρνηση.
Αδικαιολόγητη καθυστέρηση
ΘΕΩΡΟΥΜΕ αδικαιολόγητη την καθυστέρηση στην αναβάθμιση των ιστορικών σχολείων της πόλης της Λεμεσού και ιδιαίτερα του θεάτρου, και καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να στηρίξει την προσπάθεια της Σχολικής Εφορείας, των εκπαιδευτικών και των μαθητών. Η στέγη από αμίαντο πρέπει να απομακρυνθεί πάραυτα από αδειοδοτημένο συνεργείο και υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Εργασίας, για λόγους ασφάλειας και υγείας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των εργαζομένων στη σχολική κοινότητα
Πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/environment/322303
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου