21/11/10

Κύπρος: Εκπαιδευτικός χώρος θα γίνει το Βερεγγάρια


Πανεπιστημιακή κοινότητα στον πρώην οικισμό των Βρετανών

Μετά το αίσιο τέλος που πήρε η πολυετής σκληρή διαπραγμάτευση μεταξύ Κυβέρνησης και βρετανικών βάσεων για την απόκτηση του οικισμού Βερεγγάρια στα Πολεμίδια, ο τοπικός Δήμος προσβλέπει στην άμεση αποκατάσταση του χώρου, και την απομάκρυνση του αμιάντου από τις στέγες, καθώς και την απολύμανση των υποστατικών, που για χρόνια στέγαζαν τις οικογένειες των Βρετανών και σήμερα γέμισαν τρωκτικά.
Η συμφωνία προβλέπει την αγορά από την Κυπριακή Δημοκρατία του χώρου έκτασης 250 περίπου σκαλών, έναντι του ποσού των δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ, όπως αυτό καθορίστηκε από τους επιδιαιτητές που όρισαν οι δύο πλευρές, αφού οι Βρετανοί ζητούσαν αρχικά ένα ποσό γύρω στα πενήντα εκατομμύρια. Τι θα απογίνει τώρα ο χώρος του Βερεγγάρια; Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κάτω Πολεμιδιών Γιώργο Γεωργίου, ο Δήμος έχει ήδη προχωρήσει στην αναθεώρηση του Τοπικού Σχεδίου Πολεμιδιών και έγινε κατορθωτό, και επίσημα από τη Κυπριακή Δημοκρατία, όπως ο χώρος αυτός χαρακτηριστεί ως εκπαιδευτικός. «Έτσι η κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει στους μελλοντικούς της σχεδιασμούς της να προχωρήσει στην ανάλογη αξιοποίηση του χώρου, δημιουργώντας Πανεπιστημιακή Σχολή, ή κάποιο Επιστημονικό Ερευνητικό Κέντρο, ή Φοιτητική Εστία, ένα Θεματικό Πάρκο».
Παράλληλα, ο Δήμος ζήτησε να δημιουργηθεί ένα μικρό άλσος έκτασης δέκα περίπου σκαλών και να του παραχωρηθεί άλλη έκταση, επίσης δέκα σκαλών, για τις ανάγκες που αφορούν την απόκτηση νέου Δημοτικού Μεγάρου, όπου θα στεγαστούν οι υπηρεσίες του Δήμου. Ο Γιώργος Γεωργίου εξέφρασε την ικανοποίηση του Δημοτικού Συμβουλίου, γιατί, όπως είπε, δικαιώνονται οι αγώνες του Δήμου. «Από το 1999 προσπαθήσαμε, αγωνιστήκαμε, ώστε να ευοδωθούν οι προσπάθειές μας. Δημιουργήθηκαν πολλά και διάφορα που δημιουργούσαν εμπόδια, όμως έγινε κατορθωτό με συντονισμένα βήματα, με σωστούς χειρισμούς να φθάσουμε σε αίσιο πέρας».
Τα κρούσματα καρκίνου Τα σοβαρά περιβαλλοντικά και άλλα προβλήματα, που δημιουργούνται από τη συνεχιζόμενη παρουσία μεγάλων ποσοτήτων αμιάντου στην περιοχή του οικισμού Βερεγγάρια στα Πολεμίδια, συζητήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, με πρόταση του βουλευτή Άγγελου Βότση. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας είπαν ότι εάν ο αμίαντος από τον οποίο είναι κατασκευασμένες οι στέγες των υποστατικών δεν είναι σε κατεστραμμένη μορφή, δεν δημιουργούνται προβλήματα για την υγεία των περιοίκων και δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία.
Ωστόσο, η Επιτροπή της Βουλής ζήτησε από το Υπουργείο Εξωτερικών και από τον εκπρόσωπο της Υπάτης Αρμοστείας, όπως το περιβαλλοντικό θέμα που προκύπτει από τον αμίαντο επιλυθεί άμεσα. Εξάλλου, απαντώντας ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Πατσαλίδης, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Γιώργου Περδίκη, αναφέρει ότι: «Μετά από ενημέρωση του Υπουργείου από τον δήμαρχο Πολεμιδιών, για περιστατικά καρκίνου στην περιοχή γύρω από τον οικισμό ‘’Βερεγγάρια’’, η Μονάδα Παρακολούθησης Υγείας του Υπουργείου βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης των ανησυχιών του Δήμου. Ο δήμαρχος ανέλαβε να προσκομίσει περισσότερες πληροφορίες για τα περιστατικά καρκίνου και σε συνδυασμό με τα στοιχεία από το Αρχείο Καρκίνου, το θέμα θα μελετηθεί από επιδημιολογικής πλευράς. Σημειώνεται, δε, ότι η δυνατότητα αξιόπιστης έρευνας σε μικρές περιοχές ενός Δήμου είναι περιορισμένες. Διερεύνηση τέτοιων περιπτώσεων μπορεί να γίνει και περιλαμβάνει την εξέταση του καταλόγου των περιστατικών καρκίνου, που εμφανίστηκαν στην εν λόγω περιοχή, για εντοπισμό τυχόν ασυνήθιστων ή σπάνιων ειδών καρκίνου».
Όπως είπε ο κ. Γεωργίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση Δήμου και Ιατρικών Υπηρεσιών, κατά την οποία ο Δήμος έδωσε ονομαστικά τα περιστατικά που αφορούσαν καρκίνο. Εκείνο που διαπιστώθηκε είναι ότι τα αυξημένα περιστατικά αφορούν τον καρκίνο του μαστού. «Εκ των πραγμάτων καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν έχει σχέση το είδος αυτού του καρκίνου με τον αμίαντο και επιστημονικά δεν διαπιστώνεται ότι υπάρχει κάποιος επηρεασμός, εξ ου και το γεγονός ότι για δεκαετίες οι Βρετανοί κατοικούσαν στα σπίτια από αμίαντο και δεν διαπιστώθηκαν προβλήματα υγείας», κατέληξε ο δήμαρχος. Όσον αφορά την απομάκρυνση του αμιάντου, ήδη έχει εκπονηθεί περιβαλλοντική μελέτη από το αρμόδιο Υπουργείο για το όλο θέμα, ενώ αποτελεί θέμα προτεραιότητας και για το Δήμο. «Η μελέτη προνοεί ότι ο αμίαντος, που θα αφαιρεθεί με κάθε ασφάλεια από τις στέγες των υποστατικών, θα συσκευαστεί με ειδικό τρόπο, όπως ενδείκνυται σε τέτοιες περιπτώσεις και θα σταλεί στο εξωτερικό για ανακύκλωση».

Πρόγραμμα συστηματικής καταπολέμησης των τρωκτικών


ΣΤΗΝ ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης αναφέρει μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: «Από το 1999 οι οικογένειες των Βρετανών στρατιωτών που διέμεναν στον οικισμό αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις οικίες τους για λόγους ασφαλείας. Σήμερα ο χώρος μετατράπηκε σε εστία μόλυνσης και οχληρίας με τις άκρως επικίνδυνες στέγες αμιάντων, τις ποντίκες και τα ερπετά. Ο Χρίστος Πατσαλίδης απάντησε: «Αρμόδιοι ιατρικοί λειτουργοί του Υπουργείου Υγείας επισκέφθηκαν το χώρο του οικισμού με τη συνοδεία λειτουργών του Δήμου Κ. Πολεμιδιών και λειτουργών των βρετανικών βάσεων. Ο χώρος του οικισμού, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των βρετανικών βάσεων, γειτονεύει με οικίες και δημόσιο σχολείο που είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διαπιστώθηκε ότι γενικά στους εξωτερικούς χώρους η περιοχή διατηρείται σε καλή κατάσταση, χωρίς λιμνάζοντα νερά, χόρτα ή οποιεσδήποτε ακαθαρσίες. Σε ό,τι αφορά, όμως, το εσωτερικό των κατοικιών, οι οποίες καλύπτονται από αμίαντο και ως εκ τούτου είναι εκτός προδιαγραφών για χρήση, έχουν παρατηρηθεί απορρίμματα τρωκτικών, γι’ αυτό πιστεύεται ότι κατοικούνται από τρωκτικά. Οι λειτουργοί των βρετανικών βάσεων ανάφεραν ότι έγινε, πριν από δύο χρόνια, προσπάθεια καταπολέμησης των τρωκτικών, χωρίς όμως να συνεχισθεί, κι έτσι το πρόβλημα παραμένει. Υποδείχτηκε στους εκπροσώπους των βάσεων ότι θα πρέπει να καταρτιστεί πρόγραμμα συστηματικής καταπολέμησης των τρωκτικών.

Η Σχολή του ΤΕΠΑΚ


ΕΠΙΔΙΩΞΗ του Δήμου είναι η εγκατάσταση πανεπιστημιακής σχολής στο χώρο του «Βερεγγάρια», κάτι όμως που δεν προβλέπεται από τον κτιριολογικό προγραμματισμό του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) και που δεν θα μπορούσε να γίνει, καθώς μέχρι πρότινος η τύχη του οικισμού δεν είχε καθοριστεί. Ο Δήμος υποστηρίζει ότι αυτός ο χώρος είναι πολύ σημαντικός και παρέχει όλα τα προτερήματα για μια ιδανική πανεπιστημιούπολη. Το περιβάλλον, η περιοχή όπου βρίσκεται, οι άριστες συγκοινωνίες που υπάρχουν, θα βοηθήσουν στην ομαλή λειτουργία της και θα μπορούσε να φιλοξενήσει κάποια σχολή.