6/7/12

ΚΥΠΡΟΣ: Πρόγραμμα καθαρισμού του οικισμού Βερεγγάρια

Πρόγραμμα καθαρισμού του οικισμού Βερεγγάρια
Βρωμιά, ποντίκες και φθαρμένοι αμίαντοι απειλούν την υγεία των κατοίκων Πολεμιδιών
Του Γιάννη Κωστακόπουλου






Εστία μόλυνσης και οχληρίας, χαρακτηρίζει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών (Επαρχιακή Επιτροπή Λεμεσού)  τον εγκαταλελειμμένο οικισμό Βεραγγάρια στα Πολεμίδια, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως αποτελεί κίνδυνο για την ευρύτερη περιοχή.                                
«Μετά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των Βρετανών και της Κυπριακής Δημοκρατίας περιμέναμε ότι η κατάσταση θα άλλαζε δραστικά προς τον ευπρεπισμό της περιοχής. Αντίθετα, για ότι κατηγορούσαμε πριν τους Βρετανούς, τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τις Κυπριακές αρχές», τονίζουν σε ανακοίνωση τους οι εκπρόσωποι των Οικολόγων.
Ταυτόχρονα με τα προβλήματα της εγκατάλειψης του οικισμού, της αδιαφορίας των αρμοδίων υπηρεσιών και της  έλλειψης στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και καθαριότητας,εγείρεται κι ένα σοβαρότερο θέμα. Σύμφωνα με τους Οικολόγους  οι χιλιάδες τόνοι αμιάντου που βρίσκονται στα υποστατικά του Οικισμού και φθείρονται διαρκώς λόγω εγκατάλειψης, δημιουργούν πραγματικούς κινδύνους για την υγεία των κατοίκων των Πολεμιδιών. Συγκεκριμένα η φθορά των φύλλων αμιάντου από την εγκατάλειψη, την έλλειψη συντήρησης αλλά και τις κακόβουλες ενέργειες, απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα καρκινογόνες ουσίες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες για καρκινοπάθειες.
Ο Δήμαρχος Κ. Πολεμιδιών κ. Γιώργος Γεωργίου, απαντώντας στην προτροπή των Οικολόγων και των άλλων διαμαρτυρομένων, που καλούν τις αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν με μέτρα καθαρισμού και ευπρεπισμού της περιοχής του εγκαταλελειμμένου οικισμού, δηλώνει ότι από Δευτέρας επεμβαίνει η αρμόδια υπηρεσία της Επαρχιακής Διοίκησης. Συνεργεία της Υπηρεσίας μπαίνουν από Δευτέρας στην κλειστή περιοχή του Βερεγγάρια για τους απαραίτητους καθαρισμούς, αλλά και για την εφαρμογή ενός προγράμματος καταπολέμησης της ποντίκας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Δήμαρχος Πολεμιδιών, μετά τον γενικό καθαρισμό, με ευθύνη του Υπουργείου Εσωτερικών, θ’ αρχίσει κι η απομάκρυνση των παλιών κι επικίνδυνων αμιάντων.

ΠΗΓΗ: kathimerini.com.cy