16/6/11

Ντίσελντορφ: στην επικαιρότητα και πάλι το Δημοτικό Σχολείο του αμιάντου


Κριτική και για το δάπεδο στο Συντονιστικό Γραφείο Ντίσελντορφ


Με τίτλο «Εδώ "έκαψε" η Ελλάδα 1,4 εκατομμύρια Ευρώ δημόσιο χρήμα», η γερμανική εφημερίδα EXPRESS Düsseldorf, με άρθρο του δημοσιογράφου Günther Classen, επανέρχεται στο σκάνδαλο με το κτίριο που αγοράστηκε στο Ντίσελντορφ από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων της Ελλάδας (ΟΣΚ) ώστε να χρησιμοποιηθεί ως Δημοτικό σχολείο.
Στο άρθρο του ο κ. Classen αναφέρει ότι τα χρήματα του ελληνικού δημοσίου δεν ξοδεύονται άσκοπα μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο Ντίσελντορφ με την «αμφιλεγόμενη» αγορά του «ερειπωμένου και με αμίαντο» κτιρίου επί της Mettmanner. Str. 16 που κόστισε 1.4 εκατομμύρια Ευρώ. Εισαγγελέας και ελεγκτές της εφορίας έχουν έρθει ήδη από την Αθήνα και έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία για την αναζήτηση ευθυνών, αναφέρει το άρθρο ενώ παρουσιάζει και τη δήλωση του......Υπουργείου Παιδείας που κάνει λόγο γα προμήθειες αλλά και τονίζει ότι το κτίριο είναι μολυσμένο και είναι ακατάλληλο για σχολείο. «Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νίκος Παπαδόπουλος», αναφέρει το δημοσίευμα, δήλωσε ότι «1,4 εκατομμύρια Ευρώ πήγαν χαμένα. Αυτό ήταν καθαρή καταστροφή χρήματος. Εξαφανίστηκαν 200.000€. Πληρώθηκαν πολλά περισσότερα απ΄ότι έπρεπε», αναφέρει στον δημοσιογράφο ο Νίκος Παπαδόπουλος ενώ ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ, κ. Πρόδρομος Μαρκουλάκης αναφέρει στην γερμανική εφημερίδα ότι το κτίριο διατίθεται και πάλι προς πώληση.
Το κτίριο μόλις είχε αποκτηθεί και ανήκε στην πόλη. Ο Dietmar Zeleny από την εταιρεία διαχείρισης τονίζει στην εφημερίδα και το δημοσιογράφο: «Είχαμε καταστήσει σαφές στους Έλληνες ότι το κτίσμα είναι γεμάτο αμίαντο». Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι μία 8μελής ομάδα ενέκρινε η ίδια το το υπηρεσιακό ταξίδι και τα έξοδά του ταξιδιού και είχε έρθει από την Ελλάδα για να εξετάσει την υπόθεση. Ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας, αναφέρει η εφημερίδα, τόνισε ότι το ταξίδι πραγματοποιήθηκε χωρίς άδεια και δαπανήθηκαν πολλά χρήματα, ως εκ τούτου είναι υπό διερεύνηση και η υπόθεση αυτή.
Υπό διερεύνηση από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, αναφέρει ο κ. Classen στο άρθρο του, είναι και η υπόθεση σχετικά με το νέο δάπεδο τύπου «λαμινάτ» που τοποθετήθηκε στο Γραφείο του Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Ντίσελντορφ κ. Αστέριου Μπανούση και για το οποίο ο Νίκος Παπαδόπουλος ανέφερε στον Γερμανό δημοσιογράφο: «Ενώ οφείλουμε να κάνουμε οικονομία στα σχολεία ο κ. Μπανούσης ενέκρινε το ποσό των 7000 Ευρώ για την τοποθέτηση νέου δαπέδου». Η υπόθεση αυτή είναι επίσης υπό διερεύνηση από το Υπουργείο Παιδείας, αναφέρει το άρθρο.
Τέλος ο κ. Classen στο άρθρο του στην EXPRESS Düsseldorf επισημαίνει ότι από την ελληνική κατασπατάληση των χρημάτων δεν θα πρέπει να υποφέρουν τα ελληνόπουλα και αναφέρει ότι ο «Νίκος Παπαδόπουλος από το Σύλλογο Γονέων "Aristoteles" και ο Γενικός Πρόξενος με την βοήθεια της πόλης φρόντισαν για το κτίριο επί της Lacombletstraße που στεγάζονται σήμερα οι μαθητές του Ελληνικού Δημοτικού σχολείου».

Πηγή: provoles.de