28/5/10

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗΝ ΑΜΑΝΤΙΤ ΣΤΟ ΔΡΕΠΑΝΟ ΑΧΑΪΑΣ,ΕΠΕΙΔΗ ΡΥΠΑΙΝΕΙ ΜΕ ΑΜΙΑΝΤΟ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ...

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗΝ ΑΜΙΑΝΤΙΤ ΣΤΟ ΔΡΕΠΑΝΟ ΑΧΑΪΑΣ,ΕΠΕΙΔΗ ΡΥΠΑΙΝΕΙ ΜΕ ΑΜΙΑΝΤΟ ΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ...

Πρόστιμο ύψους 240.000 ευρώ επέβαλε η υπουργός Περιβάλλοντος στους ιδιοκτήτες της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο Αχαΐας που, όπως έγραψε πρόσφατα η «Ε», ρυπαίνει ανεξέλεγκτα με ίνες αμιάντου το περιβάλλον παρά τις διαμαρτυρίες των οικολογικών οργανώσεων.
Το «τσουχτερό» πρόστιμο έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πατρών με πράξη βεβαίωσης παράβασης που αφορά την Εθνική Τράπεζα και την εταιρεία του ομίλου Αντζουλάτου.
Τα παραπάνω προέκυψαν απ' την απάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Μωραΐτη σε ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη για το εν λόγω θέμα. Από τα έγγραφα που συνοδεύουν την απάντηση προκύπτει ότι σήμερα μοναδικός κάτοχος του ακινήτου είναι η «Διαχειριστική Ακινήτων Ανώνυμη Κτηματική Εταιρία - Κτηματική ΑΚΕ», εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Αντζουλάτου, ο οποίος καλείται άμεσα να υποβάλει την απαιτούμενη μελέτη εξυγίανσης και αποκατάστασης του χώρου σύμφωνα με την ΚΥΑ Η.Π. 24944/1159/2006 (ΦΕΚ 791/6).

Σύμφωνα με έκθεση της ειδικής υπηρεσίας επιθεωρητών Περιβάλλοντος, οι ιδιοκτήτες του χώρου δεν έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα και κινδύνους τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη υγεία.
Επίσης, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας, αναφερόμενη σε μετρήσεις ρύπανσης του αέρα από ίνες αμιάντου που παρουσίασε ο κ. Αντζουλάτος (σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει πρόβλημα), σημειώνει ότι αφορούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, ενώ σημαντικός είναι ο κίνδυνος ρύπανσης τόσο του εδάφους όσο και των νερών.

Πηγη: tvxs.gr

Δρέπανο: Νέος συναγερμός για τον αμίαντο


Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ Νέα πρωτοβουλία για την αποκατάσταση του πρώην εργοστασίου της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο αναλαμβάνει η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, προκειμένου να απομακρυνθούν τα καρκινογόνα αμιαντούχα υλικά του εργοστασίου, που συνεχίζουν να απειλούν την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται να απομακρύνει τα καρκινογόνα αμιαντούχα υλικά από το εργαστάσιο «Αμιαντίτ» στο Δρέπανο, καταγγέλλουν οι Οικολόγοι της Πάτρας
Παρά τις μέχρι τώρα διαμαρτυρίες των κατοίκων και τις επανειλημμένες ερωτήσεις στη Βουλή των τοπικών βουλευτών, οι ιδιοκτήτες του χώρου και κυρίως η μεγαλομέτοχος της έκτασης Εθνική Τράπεζα αρνούνται να υποβάλουν και να υλοποιήσουν τη σχετική μελέτη εξυγίανσης του χώρου.

Τα μέλη της ΟΙΚΙΠΑ καταγγέλλουν ότι η έκταση που κατελάμβανε το πρώην εργοστάσιο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο παραμένει μια χωματερή επικίνδυνων υλικών και παρά τις δεσμεύσεις ότι έχει υποβληθεί μελέτη για την απαλλαγή του χώρου από τα κατάλοιπα του αμιάντου και των θραυσμάτων αμιαντοτσιμέντου, αλλά και τη γενικότερη εξυγίανσή του, η κατάσταση παραμένει στάσιμη.

Πρωτοβουλίες δεν αναλαμβάνονται από τις αρχές και οι ιδιοκτήτες του βιομηχανικού γηπέδου (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Ομιλος Αντζουλάτου) έχουν αφήσει τον χώρο στην τύχη του και το ενδεχόμενο σοβαρής διασποράς (με τον άνεμο) ινών αμιάντου στην ευρύτερη περιοχή είναι υπαρκτό.

«Είναι φανερό ότι υπάρχει ανοικτό θέμα περιβάλλοντος και δημόσιας υγείας, δεδομένου ότι ο αμίαντος, υπό μορφή ινών, είναι αποδεδειγμένα και αναμφίβολα καρκινογόνο υλικό. Και τα υπολείμματα όμως υλικών που περιέχουν αμίαντο, όπως το αμιαντοτσιμέντο, οφείλουν να τύχουν ασφαλούς διαχείρισης γιατί φθειρόμενα από τις καιρικές συνθήκες απελευθερώνουν ίνες.

Η κυβέρνηση και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οφείλουν να σκληρύνουν τη στάση τους έναντι των ιδιοκτητών του χώρου και υπευθύνων για την πλήρη (με κανονική μελέτη όπως προβλέπεται από την ΚΥΑ 24944/1159/2006 (ΦΕΚ 791/Β) εξυγίανση του χώρου από τα υπολογιζόμενα στην τάξη των χιλίων τόνων αμιαντούχα υλικά», τονίζει η ΟΙΚΙΠΑ.

Πηγη: http://www.enet.gr

Θετικά αποτελέσματα για το ερευνητικό εμβόλιο κατά του μεσοθηλιώματος

Θετικά αποτελέσματα για το ερευνητικό εμβόλιο κατά του μεσοθηλιώματος

Η δοκιμή ενός ερευνητικού εμβολίου σε 10 ασθενείς με μεσοθηλίωμα, έναν τύπο καρκίνου που σχετίζεται με τον αμίαντο, έδειξε ότι είναι ασφαλές, αναφέρουν Ολλανδοί ερευνητές στο περιοδικό American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το εμβόλιο προκάλεσε ανοσολογική απόκριση των Τ-κυττάρων κατά των όγκων του μεσοθηλιώματος -οι οποίοι συνήθως παρουσιάζονται στους πνεύμονες, αλλά όχι μόνο.

Αν και η χρήση αμίαντου έχει απαγορευθεί στις ανεπτυγμένες χώρες εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με ειδικούς η επίπτωση του μεσοθηλιώματος αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται έως το 2020. Η μέση επιβίωση των ασθενών μετά τη διάγνωση του τύπου αυτού καρκίνου είναι περίπου 12 μήνες, με την καθιερωμένη χημειοθεραπευτική αγωγή να αυξάνει την επιβίωση κατά τρεις περίπου επιπλέον μήνες.

«Το εμβόλιο βασίζεται στη χρήση των δενδριτικών κυττάρων του ίδιου του ασθενή προκειμένου να παρουσιάσουν τα αντιγόνα του όγκου, με στόχο τη δημιουργία μιας ανοσοαπόκρισης κατά του όγκου», εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Dr. Joachim Aerts, πνευμονολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Erasmus.

«Καθώς το κύριο πρόβλημα στο μεσοθηλίωμα είναι ότι το περιβάλλον ανοσοκαταστολής που προκαλεί ο όγκος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη θεραπεία, τώρα εργαζόμαστε πάνω σε μια μέθοδο μείωσης της ανοσοκαταστολής αυτής», προσθέτει ο Aerts. «Ελπίζουμε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη της μεθόδου μας θα καταστήσει μελλοντικά εφικτή αφενός τη βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών με μεσοθηλίωμα, αφετέρου την αποτροπή ανάπτυξης σχετιζόμενων με τον αμίαντο νόσων σε άτομα που έχουν εκτεθεί σε αμίαντο», καταλήγει ο ερευνητής.

Πηγή: HealthDay News

ΒΟΜΒΑ!!! ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ Π.Κ.Π.Μ. ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε. ΓΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΤΗΣ 3ης ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

ΒΟΜΒΑ!!! ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ Π.Κ.Π.Μ. ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΕΗ Α.Ε. ΓΙΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΤΗΣ 3ης ΜΟΝΑΔΑΣ ΤΟΥ ΑΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Καταγγελία της ΠΑΡΕΜΒΑΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ για θάψιμο μέρους του αμιάντου στο Λ.Κ.Μεγαλόπολης.




ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


Καταγγέλλουμε με αγανάκτηση τη ΔΕΗ ΑΕ και τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Πολιτείας για τις αυθαίρετες και επικίνδυνες μεθόδους διαχείρισης του αμιάντου που αφαιρέθηκε από τον Πύργο Ψύξης της 3ης Μονάδας του ΑΗΣ Μεγαλόπολης.
Επειδή διαθέτουμε ατράνταχτα στοιχεία και πειστήρια, ότι ποσότητα αμιάντου θάφτηκε παράνομα στις αποθέσεις του Λιγνιτικού Κέντρου παραβιάζοντας κατάφωρα κάθε έννοια περιβαλλοντικής και εταιρικής ευθύνης καθώς επίσης και τις αυστηρές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, η Παρεμβατική Κίνηση Πολιτών Μεγαλόπολης έχει καταθέσει Μηνυτήρια Αναφορά στην Εισαγγελία Τρίπολης.
Καλούμε τη Δικαιοσύνη αλλά και την Πολιτεία να μας προστατεύσει.
Δεν θα ανεχτούμε άλλες προσβολές και δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι το θέμα αν χρειαστεί δεν θα μείνει στα όρια της χώρας μας.
Φτάνει πια!

Δεν θα ανεχτούμε άλλο την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την υπονόμευση της ζωής μας.
Δεν θα ανεχτούμε άλλο την προσβλητική αδιαφορία της πολιτείας.
Δεν είμαστε πειραματόζωα και δε δεχόμαστε την υποθήκευση της ζωής των παιδιών μας για τα κέρδη των μετόχων.
Οι εποχές όπως το 1999 που η ΔΕΗ αυθαίρετα και ασύδοτα έθαβε τον αμίαντο στο Θ5 έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Να γιατί εμείς και η κοινωνία της Μεγαλόπολης τρέμουμε στην ιδέα να δοθεί άδεια στη ΔΕΗ ΑΕ για κατασκευή Χώρου Διαχείρισης Επικίνδυνων Βιομηχανικών Αποβλήτων γιατί δε σέβονται τη ζωή μας και το περιβάλλον.



Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος
Σμυρνής Θεόδωρος
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Γραφείο Πρωθυπουργού
ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Ν.Δ.
Κ.Κ.Ε.
ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Οικολόγοι Πράσινοι
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομαρχία Αρκαδίας
Τ.Ε.Δ.Κ. Αρκαδίας
Δήμος Μεγαλόπολης
Δήμος Γόρτυνος
Δήμος Φαλαισίας
ΓΕΝ.Ο.Π. Δ.Ε.Η.




Πηγη: http://parrisia-megalopolis.blogspot.com

«SOS» από την ύπαρξη αμιάντου σε αποθήκες στα Χανιά


«SOS» από την ύπαρξη αμιάντου σε αποθήκες στα Χανιά



Επικίνδυνη χαρακτηρίζουν οι κάτοικοι της Νέας Χώρας, στα Χανιά, την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας αμιάντου σε παλιές αποθήκες ελαιουργικής επιχείρησης, ιδιαίτερα μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε αυτές την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ίδιοι, υπέγραψαν επιστολή διαμαρτυρίας με την οποία ζητούν την απομάκρυνση του ορυκτού που χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία των στεγάστρων των αποθηκών.

Συγκεκριμένα, η επιστολή αναφέρει τα εξής: «Μετά την φωτιά που εκδηλώθηκε στις δύο παλιές αποθήκες της επιχείρησης στη συνοικία της Νέας Χώρας την προηγούμενη εβδομάδα, επιτακτική είναι η ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης των δύο στεγάστρων των αποθηκών, που είναι φτιαγμένες από το επικίνδυνο υλικό αμίαντος. Τα στέγαστρα, μετά την φωτιά, είναι μερικώς κατεστραμμένα και επικίνδυνα για την δημόσια υγεία των κατοίκων της Νέας Χώρας αλλά και των εκατοντάδων μαθητών του γειτονικού σχολείου. Ζητάμε από τον Δήμο Χανίων την άμεση απομάκρυνση όλων των μπαζών των δυο αποθηκών».

Το έγγραφο υπογράφηκε από 11 συνολικά κατοίκους της περιοχής.

Πηγή: "Χανιώτικα νέα"

Αμίαντος στο Μουζάκι: Ο εφιάλτης παραμένει και συνεχίζει να απειλεί.


Αμίαντος στο Μουζάκι: Ο εφιάλτης παραμένει και συνεχίζει να απειλεί.

Συντάχθηκε απο τον/την Γιάννης Γλυνός
Παρασκευή, 05 Μάρτιος 2010 02:55
Εδώ και 30 χρόνια η περιοχή μας, το περιβάλλον, ο αέρας, το έδαφος και το νερό, συνέχεια ρυπαίνονται από τον αμίαντο. Περίπου 200 σπίτια στο Μουζάκι έχουν σκεπές από ελενίτ.

Τα ελενίτ φθείρονται χρόνο με το χρόνο, οι καρκινογόνες ίνες αμιάντου διασκορπίζονται στην ατμόσφαιρα , αναπνέουμε το μολυσμένο αέρα και επιβαρύνεται η υγεία μας μέρα με τη μέρα. Όλοι μας, βέβαια, λίγο πολύ γνωρίζουμε αυτές τις επιπτώσεις στην υγεία μας από τον αμίαντο.

Εκείνο που δεν έχουμε συνειδητοποιήσει είναι το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής. Μιλάμε για τεράστια ποσότητα αμιάντου. ( 200 σπίτια περίπου Χ 60 φύλλα ελενίτ Χ 20 κιλά το φύλλο περίπου = 240 τόνοι περίπου = 240.000 κιλά !!!!) Φανταστείτε τι εισπνέουμε τόσα χρόνια. Γέμισαν τα πνευμόνια μας. Εφιάλτης μας έχει γίνει. Ζούμε μέσα στον αμίαντο και αναπνέουμε τον καρκίνο. Όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, αλλάζουν την αμιαντοσκεπή με κεραμίδια.

Πού όμως καταλήγουν τα ελενίτ; Στις άκρες των δρόμων, στα πεζοδρόμια, στις όχθες του ποταμού, στα βάτα, στα ρέματα , στις αυλές, σκεπάζουν τις αποθήκες και τους στάβλους και αλλού. Γέμισε ο τόπος ελενίτ. Δεν έχουν κι άλλη λύση. Για να απομακρυνθούν τα ελενίτ με τη νόμιμη διαδικασία ( ειδικό συνεργείο - μεταφορά και θάψιμο στη Γερμανία) για κάθε σπίτι χρειάζονται 8.000 € περίπου.

Πηγή: Εφημερίδα Νέος Αγώνας