28/5/10

Θετικά αποτελέσματα για το ερευνητικό εμβόλιο κατά του μεσοθηλιώματος

Θετικά αποτελέσματα για το ερευνητικό εμβόλιο κατά του μεσοθηλιώματος

Η δοκιμή ενός ερευνητικού εμβολίου σε 10 ασθενείς με μεσοθηλίωμα, έναν τύπο καρκίνου που σχετίζεται με τον αμίαντο, έδειξε ότι είναι ασφαλές, αναφέρουν Ολλανδοί ερευνητές στο περιοδικό American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το εμβόλιο προκάλεσε ανοσολογική απόκριση των Τ-κυττάρων κατά των όγκων του μεσοθηλιώματος -οι οποίοι συνήθως παρουσιάζονται στους πνεύμονες, αλλά όχι μόνο.

Αν και η χρήση αμίαντου έχει απαγορευθεί στις ανεπτυγμένες χώρες εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με ειδικούς η επίπτωση του μεσοθηλιώματος αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται έως το 2020. Η μέση επιβίωση των ασθενών μετά τη διάγνωση του τύπου αυτού καρκίνου είναι περίπου 12 μήνες, με την καθιερωμένη χημειοθεραπευτική αγωγή να αυξάνει την επιβίωση κατά τρεις περίπου επιπλέον μήνες.

«Το εμβόλιο βασίζεται στη χρήση των δενδριτικών κυττάρων του ίδιου του ασθενή προκειμένου να παρουσιάσουν τα αντιγόνα του όγκου, με στόχο τη δημιουργία μιας ανοσοαπόκρισης κατά του όγκου», εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Dr. Joachim Aerts, πνευμονολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Erasmus.

«Καθώς το κύριο πρόβλημα στο μεσοθηλίωμα είναι ότι το περιβάλλον ανοσοκαταστολής που προκαλεί ο όγκος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη θεραπεία, τώρα εργαζόμαστε πάνω σε μια μέθοδο μείωσης της ανοσοκαταστολής αυτής», προσθέτει ο Aerts. «Ελπίζουμε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη της μεθόδου μας θα καταστήσει μελλοντικά εφικτή αφενός τη βελτίωση της επιβίωσης των ασθενών με μεσοθηλίωμα, αφετέρου την αποτροπή ανάπτυξης σχετιζόμενων με τον αμίαντο νόσων σε άτομα που έχουν εκτεθεί σε αμίαντο», καταλήγει ο ερευνητής.

Πηγή: HealthDay News

Δεν υπάρχουν σχόλια: