30/9/10

ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Καθυστερήση στην απομάκρυνση του αμιάντου απο το 6ο Δημοτικό Σχολείο


Ανίκανοι Δήμος και Περιφέρεια ΑΜΘ να προστατεύσουν τα παιδιά του 6ου Δημοτικού Σχολείου από τον αμίαντο!

Θυμάστε που λίγο πριν το τέλος της περσινής σχολικής χρονιάς αποκαλύφθηκε ότι τα παιδιά του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής κινδυνεύουν από την ύπαρξη αμιάντου στο δάπεδο; Θυμάστε ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου μάζευε υπογραφές μήπως και συγκινηθούν οι αναίσθητοι ανευθυνοϋπεύθυνοι; Είχαμε γράψει τότε στην ηλεκτρονική "Παρέμβαση"!
“Είμαι εξοργισμένος σήμερα! Ήρθαν τα παιδιά από το σχολείο και μου έφεραν να υπογράψω το χαρτί που βλέπετε και μας στέλνει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής, όπου γίνεται αναφορά σε αμίαντο στο σχολείο! Μετά την τρομακτική εμπειρία από την περιπέτεια της υγείας του μικρού μας, ακολουθώντας τις συμβουλές των παιδογκολόγων, αναγκαστήκαμε να ανακατασκευάσουμε το σπιτάκι που παραθερίζαμε τα καλοκαίρια, προκειμένου να απαλαγούμε από τον αμίαντο που κουβαλούσε στα ελενίτ. Δεν θέλαμε, αυτούς τους διόμιση μήνες που μένουμε εκεί, να υπάρχει έστω και μία υποψία, ότι μπορεί να ξαναδημιουργηθούν συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν και πάλι σε αυτή την οδυνηρή και τρομακτική δοκιμασία. Που να ξέραμε οι άμοιροι, ότι θα στέλναμε τα παιδιά μας, να βρίσκονται μέσα στον αμίαντο, επί 9 μήνες τον χρόνο! Και η πολιτεία αντί μόλις το πληροφορήθηκε δια της Περιφέρειας ΑΜΘ, να κάνει το παν προκειμένου να διασφαλίσει την υγεία των παιδιών, κάνει ουσιαστικά την αδιάφορη, δημιουργώντας ανεπίτρεπτα ρίσκα! Αν το χαρτί που μας έστειλαν σήμερα να υπογράψουμε λέει την αλήθεια, (και φυσικά θα το υπογράψουμε δύο φορές για τα δύο παιδιά μας...) τότε περιμένουμε την απάντηση της ΓΓ της Περιφέρειας ΑΜΘ και των συνεργατών της, προκειμένου να μάθουμε πως δικαιολογούν την απάθεια και την ανικανότητά τους... Τέλης Κελεσίδης” Και προκειμένου να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην εκδήλωση λήξης της σχολικής χρονιάς από τους γονείς, η Περιφέρεια ΑΜΘ ανακοίνωσε ότι το έργο θα γίνει, η αποκατάσταση του δαπέδου προγραμματίστηκε και μάλιστα εξέδωσαν και Δελτίο Τύπου διαφημίζοντας(!) το έργο πριν ακόμη γίνει! Με βαρύγδουπες δηλώσεις της κυρίας Θεοδώρας Κόκλα για τη σημασία που δίνει η Περιφέρεια στη σχολική στέγη! H οποία μάλιστα ευλογούσε τα γένια της λέγοντας:
“Ανακαινίσεις σχολικών συγκροτημάτων, προσθήκες αιθουσών, κατασκευή νέων Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων και έργα βελτίωσης και συντήρησης, συνιστούν την πρώτη από μια σειρά σοβαρών παρεμβάσεων που έχουν προγραμματιστεί για την εκπαίδευση.
Θα μπορούσε κανείς αυτή τη στιγμή να εγκαλέσει όσους πριν από λίγους μήνες φωνασκούσαν για υποτιθέμενες «σκοπιμότητες» και «μεθοδεύσεις» και κινδυνολογούσαν για δήθεν «απώλειες έργων και πόρων», όταν ανακαλούσαμε την απαράδεκτη και καταχρηστική διαδικασία με την οποία λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, με αδιαφανή τρόπο και για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, δεσμευόταν αναπτυξιακοί πόροι και υπογραφόταν εγκρίσεις έργων εκπαίδευσης, που κινδύνευαν άμεσα να μην υλοποιηθούν και να μην χρηματοδοτηθούν ποτέ. Θα μπορούσαν επίσης να προκληθούν συγκρίσεις για διαδικασίες και νοοτροπίες.
Όμως όλα αυτά δεν έχουν θέση στη νέα εποχή, όπως δεν έχουν θέση και οι εκφραστές τους. Εμείς προχωρούμε με σοβαρότητα στο έργο μας και στην εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού μας προγράμματος, για την επίτευξη των μεγάλων εθνικών στόχων που ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση έχουν θέσει, προσηλωμένοι στην ουσία και στη συνέπεια που απαιτούν οι περιστάσεις και κυρίως χωρίς τους πειραματισμούς επικοινωνιακού χαρακτήρα του παρελθόντος, που πληρώνει σήμερα ακριβά η χώρα και οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες»
Θα περίμενε λοιπόν κανείς ότι λόγω της σοβαρότητας του θέματος, θα έπεφταν με τα μούτρα στη δουλειά τα συνεργεία μέσα στο καλοκαίρι, και ανοίγοντας τα σχολεία θα είχε αποκατασταθεί το αμιαντούχο δάπεδο και τα παιδιά δεν θα κινδύνευαν. Τέτοιες διαδικασίες στο Δήμο, έκαναν και για θέματα που δεν υπήρχε κίνδυνος υγείας! π.χ. μέσα σε ένα καλοκαίρι είχαν φτιάξει ... παπάδες στο Δημοτικό Γήπεδο για τις ανάγκες του Πανθρακικού! Με πολύ περισσότερο χρήμα, με ελάχιστες έως μηδενικές εκπτώσεις και με πολύ περισσότερη δουλειά! Δεν θα μπορούσε λοιπόν να γίνει μέσα στο καλοκαίρι η αντικατάσταση ενός δαπέδου ή η προστασία των παιδιών μας, δεν είναι στις προτεραιότητες του Δήμου και της Περιφέρειας; Κι όμως δεν έγινε τίποτα! Η Περιφέρεια βαυκαλίζεται ότι έκανε το χρέος της χωρίς όμως να πιέσει για την υλοποίηση του έργου. Οι σύμβουλοι της κυρίας Γενικού, αντί να τρέχουν μ'εσα στο καλοκαίρι να υλοποιήσουν έργο ζωής, έτρεχαν να σπρώξουν τις δικές τους υποψηφιότητες! Αλλά η 7η Νοεμβρίου, είναι πολύ κοντά, κύριοι ανευθυνοϋπεύθυνοι στον Δήμο και την Περιφέρεια ΑΜΘ!
Ας μας απαντήσει λοιπόν σήμερα η κ. Κόκλα, ποιοί είναι οι “φωνασκούντες” και “ανησυχούντες”, ποιοί “κινδυνολογούν” και ποιά είναι η “σοβαρότητα με την οποία υλοποιεί το έργο” της!