20/7/10

Απομάκρυνση αμιάντου απο το Γυμνάσιο – Λύκειο Νεάπολης Λασιθίου

Στις αρχές της νέας χρονιάς θα δημοπρατηθούν τα νέα σχολεία
ΘΕΜΑΤΑ σχολικής στέγης συζήτησαν ο Νομάρχης Λασιθίου κ. Σήφης Αναστασάκης και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων κ. Ηρακλής Δρούλιας, παρουσία και του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μιχάλη Καρχιμάκη, ο οποίος ζήτησε από την διοίκηση του ΟΣΚ να υποστηριχθεί ενεργά η προσπάθεια που καταβάλλει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση για τη σχολική στέγη με την προώθηση των ώριμων έργων προς υλοποίηση.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε αναλυτική συζήτηση γύρω από τον πενταετή προγραμματισμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου. Τονίστηκε ότι πρόκειται για ένα εγκεκριμένο σχέδιο με τη σύμφωνη γνώμη του Νομαρχιακού Συμβουλίου που προωθείται για την επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων στον τομέα των σχολικών υποδομών που πρέπει να γίνουν στο Λασίθι.
Ο Νομάρχης ανέφερε πως η Νομαρχία έχει ένα πολύ φιλόδοξο σχέδιο σχολικής στέγης για την πενταετία με κόστος που φτάνει τα 55 εκατομμύρια ευρώ. Επεσήμανε δε πως ο προγραμματισμός αυτός συγκροτεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σε βάθος χρόνου, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα έργα που πρέπει να υλοποιηθούν για να προχωρεί ομαλά η εκπαιδευτική διαδικασία.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Αναστασάκης τόνισε προς τον Πρόεδρο του ΟΣΚ, ότι υπήρξαν εξαγγελίες συγκεκριμένων σχολικών έργων από τον προκάτοχό του στον Οργανισμό για μια σειρά σχολικά κτίρια που επρόκειτο να ξεκινήσουν να υλοποιούνται με την διαδικασία της συνεργασίας Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα από το 2009.
Όπως εξήγησε ο Νομάρχης ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΚ κ. Στέφανος Αγιάσογλου, είχε ανακοινώσει τον Ιούλιο του 2009, πως το Νοέμβριο του ίδιου έτους επρόκειτο να δημοπρατηθούν από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων τα σχολικά έργα που έχουν ενταχθεί στα ΣΔΙΤ όλης της χώρας και ανάμεσα σ’ αυτά και σχολικά κτίρια του νομού που ήταν ώριμα.
Ο κ. Αναστασάκης ζήτησε να ενημερωθεί για τον σημερινό προγραμματισμό του Οργανισμού προκειμένου να προχωρήσουν τα έργα.

Αρχές του 2011
Ο κ. Δρούλιας απάντησε ότι η δημοπράτηση των έργων με ΣΔΙΤ θα ξεκινήσει στις αρχές του 2011 και εκεί θα ενταχθούν και τα έργα που αφορούν το νομό Λασιθίου και εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία με την διαδικασία να τοποθετείται χρονικά στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους.
Πρόκειται για το 3ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου και το 2ο Λύκειο Αγίου Νικολάου, το 3ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας, το Δημοτικό Σχολείο Σισίου, το Λύκειο του Μακρύ Γιαλού και την αθλητική αίθουσα του Κουτσουρά.
Επίσης ο Νομάρχης ζήτησε πρόσθετη χρηματοδότηση ποσού 210.000 ευρώ προκειμένου να γίνουν εργασίες για την απομάκρυνση του αμιάντου από το κτίριο του Γυμνασίου – Λυκείου Νεάπολης. Το αίτημα έγινε αποδεκτό και αναμένεται το επόμενο διάστημα να διατεθεί η σχετική πίστωση του έργου. Παράλληλα ζήτησε να δοθεί το υπόλοιπο της χρηματοδότησης του 2009, η οποία δεν έχει ακόμα καταβληθεί στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και είναι ύψους 200.000 ευρώ. Και για το θέμα αυτό υπήρξε θετική ανταπόκριση από τον Πρόεδρο του Ο.Σ.Κ.
«Τα έργα σχολικής στέγης βρίσκονται σε πρώτη προτεραιότητα για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, γιατί θεωρούμε ότι οι επενδύσεις στην παιδεία είναι ουσιαστικά οι πιο αποδοτικές επενδύσεις για τον τόπο μας. Μέχρι τώρα έχουμε επιτελέσει σημαντικό έργο σε ότι αφορά τη σχολική στέγη, διαθέτοντας σημαντικά κονδύλια από τον προϋπολογισμό της Νομαρχίας και πάντα προσπαθώντας να εκμεταλλευτούμε όλες τις ευκαιρίες που υπάρχουν. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τον ΟΣΚ, έχουμε και το ΠΕΠ Κρήτης, όπου έχουμε ήδη εντάξει σημαντικά έργα αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και στο αμέσως προσεχές διάστημα προσδοκούμε να ενταχθούν και άλλα.
Συγκεκριμένα στο ΠΕΠ Κρήτης έχουμε εντάξει το 1ο και το 2ο Δημοτικά Σχολεία Νεάπολης, το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου και είναι υπό ένταξη το 2ο Δημοτικό Σχολείο Ιεράπετρας και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας», δήλωσε ο Νομάρχης.
ΜΙΧ. ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ

Πηγή: Εφημερίδα 'Ανατολή'

Αντικατάσταση αμιάντου σε σχολικές μονάδες του Ν. Ηρακλείου




Παράταση προθεσμίας περαίωσης του έργου: «Αντικατάσταση Δομικών Στοιχείων από αμίαντο σε σχολικές μονάδες – Κατασκευές νέων διδακτηρίων σε αντικατάσταση παλαιών προκατασκευασμένων με αμίαντο (Ν. Hρακλείου – 2η φάση)» αναδόχου Ι. Βαμβάτσικος ΑΤΕ