27/9/11

Ξεφόρτωσαν βαρέλια με επικίνδυνα απόβλητα στο Δρέπανο

 Δεκάδες βαρέλια με επικίνδυνα απόβλητα ξεφόρτωσαν επιτήδειοι στο Δρέπανο Αχαΐας, ξυπνώντας τις μνήμες του αμαρτωλού παρελθόντος του εργοστασίου της Ινοτσιμέντ. Οι εγκαταστάσεις της παλιάς βιομηχανίας (πρώην Αμιαντίτ) που αποτελεί εδώ και χρόνια πλιάτσικο πλανώδιων εμπόρων αλλά και εστία μόλυνσης, εξαιτίας των χιλιάδων τόνων αμιάντου, της σκόνης αμιαντοτσιμέντου αλλά και της διαρροή μαζούτ που έχει ποτίσει το χώμα, φαίνεται ότι έχουν μετατραπεί σε χαβούζα επικίνδυνων αποβλήτων και για άλλες βιομηχανίες.

Πριν μερικές μέρες ειδοποιήθηκαν για τα ύποπτα απόβλητα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία συνέλεξαν δείγμα και το έστειλαν για εργαστηριακούς ελέγχους στο Γενικό Χημείο του Κράτους.


Τα αποτελέσματα αναμένονται αλλά υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι πρόκειται περί τοξικών αποβλήτων. Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί οι επιθεωρητές περιβάλλοντος αλλά και οι εισαγγελικές αρχές της Πάτρας καθώς τα βαρέλια προκάλεσαν έντονη δυσοσμία στην περιοχή.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα στην οποία ανήκει η ιδιοκτησία του ακινήτου κατόπιν πλειστηριασμού έχει καταβάλλει τα πρόστιμα που έχουν επιβάλλει οι έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών, δεν αναλαμβάνει όμως τις ευθύνες του, ο έτερος συνιδιοκτήτης του εγκαταλελειμένου εργοστασίου που είναι όμιλος εταιρειών Αντζουλάτος, ώστε να προχωρήσει η απορρύπανση της περιοχής.


Η αδιαφορία της ιδιοκτησίας να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα υλικά, παρατείνει μία κατάσταση που εγκυμονεί πλέον άμεσο κίνδυνο για τους κατοίκους της γύρω περιοχής.

Βουλευτές της περιοχής σημειώνουν ότι «τα θραύσματα αμιάντου που έχουν περικυκλώσει την έκταση, κάθε φορά που φυσάει μεταφέρουν τις καρκινογόνες ίνες σε όλες τις γύρω περιοχές». Τεράστιους κινδύνους για την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα προκαλεί όμως και η διαρροή του μαζούτ.

 Πηγή: protothema.gr