13/7/10

Υποθαλάσσια χωματερή (& με αμίαντο) το προστατευόμενο εθνικό πάρκο της Σαρδηνίας


Σε τεράστια υποθαλάσσια χωματερή έχει μετατραπεί το προστατευόμενο από την UNESCO και εθνικό πάρκο – αρχιπέλαγος Μανταλένα, στην περιοχή της Σαρδηνίας. Η εκτεταμένη ρύπανση από τοξικά απόβλητα που επιφέρει εξαιρετικά σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων αλλά και των ζώων του πάρκου συντελέστηκε όχι απλά με την ανοχή αλλά και με τη... βοήθεια της Ιταλικής κυβέρνησης.
Υπεύθυνα για την οικολογική καταστροφή θεωρούνται τα έργα μετατροπής του λιμανιού και της εγκαταλελειμμένης από το 1992 ναυτικής βάσης Porto Arsenal σε υπερσύγχρονο συνεδριακό κέντρο και «λιμάνι του μέλλοντος» όπως είχε χαρακτηριστεί.
Οι εργασίες ξεκίνησαν το 2008, ώστε να μπορεί ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο του 2009 να φιλοξενηθεί η Σύνοδος της G8. Η Σύνοδος δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ καθώς λίγες ημέρες πριν φιλοξενήθηκαν στο νησί οι ιστιοπλοϊκοί αγώνες Louis Vuitton Trophy. Τα σκάφη που έλαβαν μέρος στους αγώνες ανακίνησαν το βυθό επιφέροντας τεράστια καταστροφή. Η Σύνοδος δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ στο υπερσύγχρονο κέντρο – παρά μεταφέρθηκε στη Λ’ Ακουιλα – και το έργο των 377 εκ. ευρώ μετατράπηκε σε απαγορευμένο αγκυροβόλιο.
Παρά το γεγονός ότι οι αρχές έκαναν ότι μπορούσαν για να αποκρύψουν το πρόβλημα, ο φωτογραφικός φακός ενός δημοσιογράφου του L’ Espresso απαθανάτισε στο βυθό της προστατευόμενης περιοχής αμίαντο και τσιμέντο. Οι δειγματοληψίες του υπουργείου Περιβάλλοντος ήταν εξίσου αποκαλυπτικές. Υψηλές συγκεντρώσεις υδρογονανθράκων και πλήθος τοξικών και καρκινογόνων ουσιών που μολύνουν ανεπανόρθωτα τη θαλάσσια ζωή και εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου. Κι όλα αυτά στο αρχιπέλαγος Μανταλένα το οποίο περιλαμβάνει 60 νησιά, σε κοντινή απόσταση τα οποία χωρίζονται με ρηχά κανάλια. Ολόκληρη η έκταση του πάρκου προστατεύεται από την ευρωπαϊκή Οδηγία για τους Οικότοπους. Φιλοξενεί περισσότερα από 700 είδη φυτών και 50 ενδημικά είδη καθώς επίσης και ποικίλα είδη θαλάσσιων πτηνών, αμφιβίων και ερπετών.
Την αποκατάσταση του πάρκου ανέλαβε ο υπεύθυνος πολιτικής προστασίας της ιταλικής κυβέρνησης, Γκουίντο Μπερτολάζο και για το σκοπό αυτό δεσμεύτηκαν 72 εκ. ευρώ. Δεν υπήρξε καμία εξέλιξη. Το πάρκο παραμένει χωματερή – παρά τις περί του αντιθέτου ανακοινώσεις της διοικητικής του αρχής που μιλά για γενικεύσεις και διαψεύδει την πιθανότητα να εξαπλωθεί η ρύπανση εκτός από το χώρο του συνεδριακού κέντρου σε ολόκληρο το πάρκο – ενώ τα έργα αποκατάστασης έχουν ανασταλεί. Τα λεφτά, ωστόσο, δεν επέστρεψαν πίσω με τον κ. Μπερτολάζο να είναι υπόλογος για ανάθεση του έργου σε εταιρείες αμφίβολης αξιοπιστίας. Δεν ήταν πάντως μόνος έχοντας στο πλευρό του τον κουνιάδο του, τον οποίο από μόνος του χαρακτήρισε ως ειδικό στις αποκαταστάσεις περιβάλλοντος.

Πηγή: tvxs.gr