15/6/10

Κατεδάφιση κτιρίου με αμίαντο στο Ρέθυμνο?


Ζητείται άδεια κατεδάφισης του πέτρινου κτηρίου στον Κουμπέ

Στην κατεδάφιση του λιθόκτιστου κτηρίου, μνημείο της βιομηχανικής περιόδου, δίπλα στο φουγάρο του Κουμπέ, προσβλέπει η ιδιοκτήτρια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, για να δημιουργήσει ένα μίνι εμπορικό κέντρο στην περιοχή, για αυτό και κατέθεσε στην Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου αίτηση κατεδάφισης.


(όλο το κείμενο εδώ: http://www.goodnet.gr/index.php?id=13,36863,0,0,1,0)


Το ελενίτ, το μπετόν και οι πέτρες δεν έχουν καμία αξία, υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Νίκος Μπιρλιράκης, τονίζοντας πως για το φουγάρο που έχει κριθεί διατηρητέο θα βοηθήσει οικονομικά η Ένωση, αλλά κατά τη γνώμη του τα υπόλοιπα κτήρια πρέπει να γκρεμιστούν διότι δεν προσφέρουν κάτι αισθητικά και αρχιτεκτονικά. «Το ΚΑΣ αποφάσισε ότι το φουγάρο είναι διατηρητέο, αλλά κατεδαφιστέα τα υπόλοιπα κτήρια.Πρέπει να διατηρηθούν τα μνημεία κι εμείς θα βοηθήσουμε οικονομικά, αλλά αυτά που δεν έχουν αξία με μπετόν και ελενίτ και πέτρες χωρίς καμία αρχιτεκτονική αξία θα πρέπει να φύγουν για να ομορφαίνει η περιοχή.Έχουμε καταθέσει σχετικό αίτημα με μελέτη στο Υπουργείο Πολιτισμού για έγκριση και αναμένουμε την απάντηση».
Υποστηρίζει, δε, πως πίσω από τη διαμαρτυρία υπάρχουν άλλοι σκοποί, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει τι εννοεί. «Κάποιοι επιμένουν να δημιουργούν πρόβλημα ενώ είναι ξεκάθαρο. Περί άλλων τυρβάζουν αυτοί που θέτουν αυτά τα θέματα», είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε πως το οικόπεδο εφόσον κατεδαφιστούν τα κτήρια θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως για το φουγάρο πρέπει να διατεθούν χρήματα να αναστηλωθεί «γιατί από την αρχαιολογία κρίνεται διατηρητέο ενώ από την Πολεοδομία επικίνδυνο».

Πηγή: goodnet.gr

................................

Amiantosnews: Ελπίζουμε πριν την κατεδάφιση να αποξηλωθούν τα ελλενίτ και οποιοδήποτε άλλο υλικό αμιάντου και να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτά που είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν όπως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ή στην Ζωαγορά Τρικάλων που εκ των υστέρων αποδείχθηκε η ύπαρξη αμιάντου και οι αρμόδιες υπηρεσίες έτρεχαν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Αμίαντος στα σχολεία της Αργολίδας?


Είμαι καθηγητής σε Γυμνάσιο του Άργους. Διαβάζω κατα καιρούς στο διαδίκτυο για διάφορα έργα απομάκρυνσης αμιάντου και προληπτικούς ελέγχους που διενεργούν ο ΟΣΚ, Δήμοι και Νομαρχίες σε σχολεία ανα την Ελλάδα. Δυστυχώς δεν έχω δεί και δεν έχω ακούσει τίποτα για τα σχολεία της Αργολίδας. Όταν καποια στιγμή αναφέραμε το θέμα στους υπέυθυνους της Νομαρχίας, μας είπαν προφορικά ότι δεν υπαρχει αμίαντος στα σχολεία του Νομού.

Απορίες:
Είναι δυνατόν σε όλη την Ελλάδα να υπάρχουν σχολεία με αμίαντο και στην Αργολίδα όχι?
Οι κατα καιρούς υπεύθυνοι Δήμαρχοι και Νομάρχες δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για αυτό το ευάισθητο ζήτημα?
Εχω διαβάσει ότι αμίαντος υπαρχει παντού στις κατασκευές: καμινάδες, στέγες, πλακάκια, Λεβητοστάσια. Δηλαδή μόνο τα σχολεία της Αργολίδας για έναν περίεργο λόγο κατασκευάστηκαν απο υλικά που δεν περιέχουν αμίαντο?
Και θεωρώ πλέον φυσιολογικό σε αυτή τη χώρα να μην ενδιαφέρονται για τους καθηγητές, αλλά για τα παιδιά μας?
Ήδη εγώ απο τις λίγες γνώσεις που έχω για το ζήτημα (κυρίως μέσω του διαδικτύου), έχω υποψίες τόσο για το σχολείο μας όσο και για άλλα σχολεία στην περιοχή του Άργους.

Ένας "περίεργος" εκπαιδευτικός

Στο ΕΣΠΑ η αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης Βαρθολομιού – Βάρδας



Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής
Την ικανοποίησή τους από την ένταξη του έργου της αντικατάστασης των δικτύων ύδρευσης στο «ΕΣΠΑ» εξέφρασαν οι δήμαρχοι Βουπρασίας Αντώνης Σερέτης και Βαρθολομιού Χρήστος Βρυώνης σε χθεσινή του συνέντευξη τύπου. Τα δυο έργα έχουν συνολικό 2.871.000 ευρώ – 1.831.000 ευρώ Βαρθολομιό και 1040.000 Βάρδας -και η εκτέλεσή τους αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στο 2010.
Χθες ο δήμαρχος Βαρθολομιού αναφερόμενος στο έργο τόνισε «Είναι ένα έργο που αφορά της ποιότητα της ζωής και την υγεία των κατοίκων. Από το 2007 ξεκινήσαμε και κάναμε αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στη Λυγιά και τη Γλύφα. Μας έμεινε το δίκτυο ύδρευσης του Βαρθολομιού. Ξεκινήσαμε λοιπόν τις διαδικασίες και πέρυσι τον Δεκέμβριο καταθέσαμε όλο το φάκελο ο οποίος αξιολογήθηκε, βαθμολογήθηκε, και σύμφωνα με την βαθμολογία που έτυχε, ήταν ένα από τα πρώτα έργα που εγκρίθηκαν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ. Είναι το δεύτερο έργο από το νομό που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ, μετά τον νέο δρόμο της Κυλλήνης, και πιστεύω ότι θα δώσει λύση σε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα του Βαρθολομιού. Το δίκτυο ύδρευσης είχε δημιουργηθεί την δεκαετία του 1960 αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι ότι κατασκευασμένο από αμίαντο. Είναι ένα έργο που αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων του Βαρθολομιού».
Επίσης , ο κ. Βρυώνης ανέφερε «Θέλω να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Τάσο Αποστολόπουλο που επέλεξε να εντάξει το έργο στο ΕΣΠΑ, το Δημοτικό Συμβούλιο που όλο αυτό το διάστημα προσπάθησε για το έργο αυτό, την Τεχνική Υπηρεσία και όλους τους υπαλλήλους του δήμου, τον δήμαρχο κ. Αλέξη Καστρινό και γενικότερα τον δήμο Γαστούνης με τον οποίο υπογράψαμε προγραμματική σύμβαση καθώς διαθέτει διαχειριστική επάρκεια, τον νομάρχη κ. Χαράλαμπο Καφύρα και όποιον ακόμα βοήθησε σε αυτό το έργο».

Οι πολίτες τελικοί αποδέκτες
Με τη σειρά του ο κ Αντώνης Σερέτης επεσήμανε «τελικοί αποδέκτες του έργου είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι του δήμου που θα μπορούν να απολαμβάνουν ποιοτικότερο νερό όπως άλλωστε αξίζει ο κάθε πολίτης. Ο δήμος παρά τα χτυπήματα που δέχτηκε τα δυο τελευταία χρόνια κατάφερε να επιζήσει. Η δημοτική αρχή προσπάθησε να βρει όσο το δυνατό περισσότερους χρηματικούς πόρους και να κάνει χρηστή και ορθολογική διαχείριση των χρηματικών πόρων». Πρέπει, συνέχισε «να αναφέρουμε τους παράγοντες που μας βοήθησαν σε αυτή μας την προσπάθεια. Ο δήμος Αμαλιάδας, λόγω διαχειριστικής επάρκειας, ο προϊστάμενος της ΤΥΔΚ κ Γεώργιος Αλεξόπουλος και ο πολιτικός της μηχανικός Τάσος Βαμβακάς, ο ειδικός σύμβουλος του δήμου μας κ Αυγερινός Φωτόπουλος και η εταιρεία «Οικονομικοί Ορίζοντες ΕΠΕ». Πρέπει να τονίσουμε και τη συμβολή απλών υπαλλήλων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους παράγοντες για τη βοήθεια που μας πρόσφεραν».

Πηγή: http://madmedia.gr/