15/6/10

Κατεδάφιση κτιρίου με αμίαντο στο Ρέθυμνο?


Ζητείται άδεια κατεδάφισης του πέτρινου κτηρίου στον Κουμπέ

Στην κατεδάφιση του λιθόκτιστου κτηρίου, μνημείο της βιομηχανικής περιόδου, δίπλα στο φουγάρο του Κουμπέ, προσβλέπει η ιδιοκτήτρια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ρεθύμνου, για να δημιουργήσει ένα μίνι εμπορικό κέντρο στην περιοχή, για αυτό και κατέθεσε στην Επιτροπή Αρχιτεκτονικού Ελέγχου αίτηση κατεδάφισης.


(όλο το κείμενο εδώ: http://www.goodnet.gr/index.php?id=13,36863,0,0,1,0)


Το ελενίτ, το μπετόν και οι πέτρες δεν έχουν καμία αξία, υποστηρίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Νίκος Μπιρλιράκης, τονίζοντας πως για το φουγάρο που έχει κριθεί διατηρητέο θα βοηθήσει οικονομικά η Ένωση, αλλά κατά τη γνώμη του τα υπόλοιπα κτήρια πρέπει να γκρεμιστούν διότι δεν προσφέρουν κάτι αισθητικά και αρχιτεκτονικά. «Το ΚΑΣ αποφάσισε ότι το φουγάρο είναι διατηρητέο, αλλά κατεδαφιστέα τα υπόλοιπα κτήρια.Πρέπει να διατηρηθούν τα μνημεία κι εμείς θα βοηθήσουμε οικονομικά, αλλά αυτά που δεν έχουν αξία με μπετόν και ελενίτ και πέτρες χωρίς καμία αρχιτεκτονική αξία θα πρέπει να φύγουν για να ομορφαίνει η περιοχή.Έχουμε καταθέσει σχετικό αίτημα με μελέτη στο Υπουργείο Πολιτισμού για έγκριση και αναμένουμε την απάντηση».
Υποστηρίζει, δε, πως πίσω από τη διαμαρτυρία υπάρχουν άλλοι σκοποί, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει τι εννοεί. «Κάποιοι επιμένουν να δημιουργούν πρόβλημα ενώ είναι ξεκάθαρο. Περί άλλων τυρβάζουν αυτοί που θέτουν αυτά τα θέματα», είπε χαρακτηριστικά.
Σημείωσε πως το οικόπεδο εφόσον κατεδαφιστούν τα κτήρια θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία ενός εμπορικού κέντρου, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως για το φουγάρο πρέπει να διατεθούν χρήματα να αναστηλωθεί «γιατί από την αρχαιολογία κρίνεται διατηρητέο ενώ από την Πολεοδομία επικίνδυνο».

Πηγή: goodnet.gr

................................

Amiantosnews: Ελπίζουμε πριν την κατεδάφιση να αποξηλωθούν τα ελλενίτ και οποιοδήποτε άλλο υλικό αμιάντου και να μην επαναληφθούν φαινόμενα όπως αυτά που είδαμε στο πρόσφατο παρελθόν όπως στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ή στην Ζωαγορά Τρικάλων που εκ των υστέρων αποδείχθηκε η ύπαρξη αμιάντου και οι αρμόδιες υπηρεσίες έτρεχαν να συμμαζέψουν τα ασυμμάζευτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: