10/6/10

Αμίαντος στον βυθό

Νέα παράταση για την ανέλκυση του αμιάντου στη Λεμεσό

Σσσσ... ακόμα μελετούν
Αν δεν προκύψει άλλο εμπόδιο, και με όλες τις αισιόδοξες προβλέψεις, το ερχόμενο φθινόπωρο μπορεί να αρχίσει η επιχείρηση καθαρισμού της θάλασσας της Λεμεσού από τον αμίαντο.


Από άνοιξη σε καλοκαίρι μετατοπίζονται συνεχώς οι εργασίες περισυλλογής του βυθισμένου αμιάντου. Αυτού που χύθηκε σε βάθος μόλις 11 μέτρων στην μπούκα του λιμανιού της Λεμεσού, μετά το ναυάγιο του πλοίου «Φάρσα 2», τον Νοέμβριο του 1981. Αρχικά η κωλυσιεργία αποδίδονταν στο βαθμό δυσκολίας οργάνωσης της όλης επιχείρησης «ανέλκυσης και διαχείρισης του επικίνδυνου υλικού του αμιάντου» και στις χρονοβόρες διαδικασίες που ήταν αναγκαίο να τηρηθούν. Πέρασαν όμως σχεδόν τέσσερα χρόνια, από την επίσημη διαβεβαίωση της Αρχής Λιμένων Κύπρου ότι ο βυθός θα καθαριστεί από το επικίνδυνο υλικό, σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Σήμερα ακόμη η ΑΛΚ δεν έχει βγει σε προσφορές για την προσέλκυση εξειδικευμένων εταιρειών που θα επιδείξουν ενδιαφέρον να αναλάβουν την ανέλκυση και ακολούθως τη διαχείριση του βυθισμένου αμιάντου.

Στο λαβύρινθο των διαδικασιών
Στο μεσοδιάστημα της εκκρεμότητας ερευνήθηκε ο βυθός από τον εξειδικευμένο βρετανικό οίκο Barton Environmental, καταδείχθηκε η ποσότητα του αμιάντου κι ετοιμάστηκε εισήγηση στην Αρχή Λιμένων για τους δυνατούς τρόπους ανέλκυσης και διαχείρισης του επικίνδυνου υλικού. Η μελέτη των Βρετανών εμπειρογνωμόνων «έδειξε» ότι στον βυθό της θάλασσας βρίσκονται 200 σακούλια αμιάντου των 50 κιλών το καθένα (θα πρέπει να τονιστεί πως αν είναι σωστή η τελευταία μελέτη των Βρετανών, 115 τόνοι αμιάντου έχουν διασκορπιστεί στη θάλασσα της Λεμεσού, αφού στο βυθό θα έπρεπε να ανευρεθούν εκατοντάδες ακόμη σακούλια. Να σημειωθεί ότι από το ναυάγιο, σε επιχείρηση του 1987, αποσύρθηκαν 550 τόνοι αμιάντου, από τους 675 που βρίσκονταν στο πλοίο).
Μετά την εκπόνηση της μελέτης των Βρετανών, η Αρχή Λιμένων ανέθεσε την ετοιμασία των όρων κατάρτισης των προσφορών στην ελληνική εταιρεία ENVI TEAM, που κατά την ΑΛΚ εξειδικεύεται στον τομέα του αμιάντου. Η ελληνική εταιρεία ετοίμασε τους όρους κατάρτισης των προσφορών και τις απέστειλε, αρχές του χρόνου, στην Αρχή Λιμένων.

Προτίμηση σε κυπριακό οίκο
Η διαδικασία σκάλωσε τελευταία, όταν προκαταρκτικά εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από κυπριακή εταιρεία, που εξειδικεύεται σε ζητήματα περισυλλογής και διαχείρισης αμιάντου, να αναλάβει το έργο. Κι η πρόθεση της Αρχής Λιμένων να εμπιστευτεί σε κυπριακά χέρια το δύσκολο, αλλά κι ιδιαίτερα δαπανηρό, εγχείρημα. Οι εξειδικευμένες εταιρείες του εξωτερικού στη διαχείριση αμιάντου, όπως πληροφορούμαστε, χρεώνουν πολλαπλάσιο ποσό. Από αυτό των 4 εκατομμυρίων ευρώ, που εκ πρώτης εκτιμά η Αρχή Λιμένων πως θα στοιχίσουν οι εργασίες ανέλκυσης, συσκευασίας και προώθησης για επεξεργασία σε εργοστάσιο του εξωτερικού μιας ποσότητας 50 τόνων αμιάντου. Όσης δηλαδή μετρήθηκε πρόσφατα στο βυθό, αφού ο καταμετρημένος αμίαντος που έπεσε στη θάλασσα είναι διπλάσιας ποσότητας.
Σε σχέση με τι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση ζητήσαμε κάποιες διευκρινήσεις από την Αρχή Λιμένων
Σε παρατήρηση - αλλά και μιας πρόχειρης έρευνας- πως δεν εμφανίστηκε καμιά εξειδικευμένη κυπριακή εταιρεία με μέσα, δυνατότητες και προσωπικό που μπορεί να αναλάβει τέτοιο εγχείρημα, οι παράγοντες της Αρχής Λιμένων μάς διαβεβαίωσαν περί του αντιθέτου. Πως η συγκεκριμένη εταιρεία παρουσιάζεται να διαθέτει την τεχνογνωσία και το έμπειρο προσωπικό να αναλάβει το έργο. Παράλληλα, μας εξήγησαν, υπάρχει κι η «ασφαλιστική δικλείδα» για τη σωστή δουλειά, αφού αυτού του τύπου και του μεγέθους οι εργασίες παρακολουθούνται κι ελέγχονται αυστηρά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Πηγή: politis-news.com (Κύπρος)

Αμίαντος ακόμη στα σχολεία Νεάπολης

Σε λίγες μέρες η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της και το κουδούνι θα χτυπήσει για τελευταία φορά αναγγέλλοντας τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ακόμα μια χρονιά πέρασε, όμως οι μαθητές του σχολικού συγκροτήματος του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Νεάπολης παρακολουθούν τα μαθήματά τους έχοντας πάνω από τα κεφάλια τους σκεπή με τον απαγορευμένο και ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία τους αμίαντο. Το υλικό αυτό είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα που χρησιμοποίησε ποτέ ο άνθρωπος, καθώς η παρατεταμένη έκθεση σε αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρές ασθένειες, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος. Αυτό είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, ενώ η χρήση του έχει απαγορευθεί ρητώς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2005 (Οδηγία 1999/77/EC).

Τα σχολεία της Νεάπολης είναι τα μοναδικά από τα οποία το υλικό ακόμα δεν έχει αποσυρθεί, αλλά ταυτόχρονα θυμίζει το γεφύρι της Άρτας. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός του έργου έχει διπλασιαστεί με τις τόσες καθυστερήσεις. Τα έγγραφα, οι επιστολές και οι διαδικασίες όλων αυτών των ετών κάνουν αισθητό το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, που ταλαιπωρεί τη χώρα μας. Ωστόσο, θα έπρεπε τουλάχιστον για την υγεία των παιδιών να μη χρειάζονταν όλες αυτές οι χρονοβόρες διαδικασίες για να αποφεύγεται η έκθεση των εκατοντάδων μαθητών και των καθηγητών τους στον αμίαντο.

Χρόνια τώρα το έργο ξεκινά και ακόμα παραμένει στα χαρτιά, δεν έχει γίνει τίποτα με αποτέλεσμα να είναι το μοναδικό σχολικό συγκρότημα στο νομό – ίσως και αλλού – που δεν έχει ακόμα τακτοποιηθεί το θέμα της στέγασής του.



Διάβημα

Με νέο του έγγραφο – έτσι μόνο λειτουργεί το σύστημα στη χώρα επίσημα – ο Δήμαρχος Νεάπολης επισημαίνει ξανά την ανάγκη, ώστε επιτέλους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που πλησιάζει, να απομακρυνθεί το επικίνδυνο υλικό.

«Η οριστική Μελέτη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου για το έργο απομάκρυνσης της αμιαντοσκεπής του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου Νεάπολης ανέρχεται στο ποσό των 410.000 €, ενώ η αρχική πίστωση που είχε χορηγηθεί είναι 200.000 €. Το έργο δε μπορεί να δημοπρατηθεί και είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη για άμεση συμπληρωματική επιχορήγηση με το ποσό των 210.000 €.

Είναι απίστευτη η καθυστέρηση υλοποίησης του έργου και είναι το μοναδικό σχολείο του νομού μας που έχει ακόμη αμιαντοσκεπή. Σας παρακαλούμε θερμά για το συντονισμό των ενεργειών σας για την αντιμετώπιση του θέματος», αναφέρει ο κ. Καστρινάκης στο έγγραφο, που απευθύνει προς το Υπουργεί Παιδείας, το Υπουργείο Υποδομών, τον ΟΣΚ, τη ΝΑ Λασιθίου, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και άλλους φορείς.

Ο κ. Καστρινάκης μας ενημέρωσε ότι σε επαφές που είχε στην Αθήνα διαπίστωσε ότι υπάρχει θετική πρόθεση χωρίς όμως να μπορεί να είναι σίγουρος για την επιπλέον χρηματοδότηση. Ωστόσο, ελπίζει ότι το έργο επιτέλους θα ξεκινήσει.

Πηγή: anatolh.com

Αμιαντος στο δημοτικό στάδιο Χαλκίδας





Με αφορμή την ύπαρξη στεγάστρου αμιάντου (ελλενιτ) στην κερκίδα των επισήμων, στο δημοτικό στάδιο Χαλκίδος, έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας ΑΟ Χαλκίς σύμφωνα με πληροφορίες του halkida.tv , το asbestosnews τονίζει την ύπαρξη αμιάντου και σε άλλους χώρους άθλησης. Ενδεικτικά αναφέρουμε την διαφαινόμενη ύπαρξη στεγάστρων αμιάντου και σε άλλα γήπεδα του ίδιου Νομού (Γήπεδο Καλοχωρίου,Γήπεδο Ερέτριας (Βοηθητικό))

Φωτό από: ghpedaevoias.blogspot

Aντικατάσταση σωλήνων ύδρευσης αμιάντου στο Βαρθολομιό


Με αντικείμενο την ένταξη έργων ύδρευσης στο ΕΣΠΑ, πραγματοποιήθηκε χθες στην Πάτρα συνάντηση του Περιφερειάρχη Τ. Αποστολόπουλου, του Νομάρχη Ηλείας Χαρ. Καφύρα και των Δημάρχων Βουπρασίας και Βαρθολομιού Αντ. Σερέτη και Χρ. Βρυώνη. Αποφασίστηκε η ένταξη των έργων αντικατάστασης σωλήνων ύδρευσης αμιάντου στο Βαρθολομιό, προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ και η αντικατάσταση και επέκταση της ύδρευσης Βάρδας, ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Πηγή: news.ert.gr

Κτίριο με αμίαντο αγόρασαν στη Γερμανία, για να το κάνουν σχολείο





Την ώρα που το Υπουργείο Παιδείας κάνει περικοπές σε εκπαιδευτικούς, για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, ένα κτίριο που αγοράστηκε, για να γίνει σχολείο στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, ερημώνει. Παραμένει εδώ και τρία χρόνια αναξιοποίητο.

Η ζημία που έχει προκληθεί στο ελληνικό Δημόσιο είναι ήδη μεγάλη, αν κρίνει κανείς, από τα ποσά που αναγκάζεται να πληρώνει το ελληνικό κράτος και στη Γερμανία για ενοίκια. Μάλιστα, αν σε αυτά προστεθούν η απώλεια εισοδήματος από τη μη χρήση του και η αξία αγοράς του, τότε η ζημία είναι πράγματι τρομακτική.

Εύκολα κάποιος οδηγείται στο συμπέρασμα, ότι τα χρήματα που θα γλυτώσει του Υπουργείο Παιδείας από τους υπεράριθμους εκπαιδευτικούς, που θα ανακαλέσει, μάλλον δεν φτάνουν για να καλύψουν την ζημιά που έχει προκληθεί. Ανυπολόγιστη είναι όμως η ζημιά που προκαλείται στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό.

Η Ομογένεια της Γερμανίας με τους φορείς της έχει από την αρχή παρακολουθήσει το πρόβλημα και είχε προβλέψει αυτή την εξέλιξη. Σε όλες της τις παρεμβάσεις, πάντα είχε να αντιμετωπίσει μια ανάλγητη και δύστροπη πρακτική - συμπεριφορά που μόνο υπόνοιες άφηνε και τίποτα παραπάνω.

Το τελευταίο διάστημα, όμως, το ποτήρι έχει ξεχειλίσει. Καθημερινά πληθαίνουν τα ερωτήματα σχετικά με την πρακτική που ακολουθήθηκε για την αγορά του συγκεκριμένου κτιρίου, τα ποσά που διατέθηκαν, τις προμήθειες που δόθηκαν, ποιοι τα πήραν, αν ήταν γνωστό το πρόβλημα με το καρκινογόνο αμίαντο, που έχει το κτίριο, πριν αυτό αγοραστεί, αν σχετίζονται συγκεκριμένα πρόσωπα με συγκεκριμένες ευθύνες κ.ο.κ..

Απαίτηση όλων φορέων της ομογένειας αλλά και μεμονωμένων πολιτών, είναι να δοθεί φως σε αυτή την αγορά που ζημιώνει το ελληνικό Δημόσιο. Έχει υποχρέωση η υπουργός Παιδείας να δει και αυτή την υπόθεση και να διατάξει άμεσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση, με σκοπό την απόλυτη διερεύνηση της υπόθεσης της αγοράς του κτιρίου που προοριζόταν για σχολείο αλλά τελικά είναι ακατάλληλο.
Η κοινωνία της Ομογένειας δεν αντέχει και δεν ανέχεται Μαντέληδες.

Πηγή: zougla.gr