Νέα παράταση για την ανέλκυση του αμιάντου στη Λεμεσό
Σσσσ... ακόμα μελετούν
Αν δεν προκύψει άλλο εμπόδιο, και με όλες τις αισιόδοξες προβλέψεις, το ερχόμενο φθινόπωρο μπορεί να αρχίσει η επιχείρηση καθαρισμού της θάλασσας της Λεμεσού από τον αμίαντο.
Από άνοιξη σε καλοκαίρι μετατοπίζονται συνεχώς οι εργασίες περισυλλογής του βυθισμένου αμιάντου. Αυτού που χύθηκε σε βάθος μόλις 11 μέτρων στην μπούκα του λιμανιού της Λεμεσού, μετά το ναυάγιο του πλοίου «Φάρσα 2», τον Νοέμβριο του 1981. Αρχικά η κωλυσιεργία αποδίδονταν στο βαθμό δυσκολίας οργάνωσης της όλης επιχείρησης «ανέλκυσης και διαχείρισης του επικίνδυνου υλικού του αμιάντου» και στις χρονοβόρες διαδικασίες που ήταν αναγκαίο να τηρηθούν. Πέρασαν όμως σχεδόν τέσσερα χρόνια, από την επίσημη διαβεβαίωση της Αρχής Λιμένων Κύπρου ότι ο βυθός θα καθαριστεί από το επικίνδυνο υλικό, σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Σήμερα ακόμη η ΑΛΚ δεν έχει βγει σε προσφορές για την προσέλκυση εξειδικευμένων εταιρειών που θα επιδείξουν ενδιαφέρον να αναλάβουν την ανέλκυση και ακολούθως τη διαχείριση του βυθισμένου αμιάντου.
Στο λαβύρινθο των διαδικασιών
Στο μεσοδιάστημα της εκκρεμότητας ερευνήθηκε ο βυθός από τον εξειδικευμένο βρετανικό οίκο Barton Environmental, καταδείχθηκε η ποσότητα του αμιάντου κι ετοιμάστηκε εισήγηση στην Αρχή Λιμένων για τους δυνατούς τρόπους ανέλκυσης και διαχείρισης του επικίνδυνου υλικού. Η μελέτη των Βρετανών εμπειρογνωμόνων «έδειξε» ότι στον βυθό της θάλασσας βρίσκονται 200 σακούλια αμιάντου των 50 κιλών το καθένα (θα πρέπει να τονιστεί πως αν είναι σωστή η τελευταία μελέτη των Βρετανών, 115 τόνοι αμιάντου έχουν διασκορπιστεί στη θάλασσα της Λεμεσού, αφού στο βυθό θα έπρεπε να ανευρεθούν εκατοντάδες ακόμη σακούλια. Να σημειωθεί ότι από το ναυάγιο, σε επιχείρηση του 1987, αποσύρθηκαν 550 τόνοι αμιάντου, από τους 675 που βρίσκονταν στο πλοίο).
Μετά την εκπόνηση της μελέτης των Βρετανών, η Αρχή Λιμένων ανέθεσε την ετοιμασία των όρων κατάρτισης των προσφορών στην ελληνική εταιρεία ENVI TEAM, που κατά την ΑΛΚ εξειδικεύεται στον τομέα του αμιάντου. Η ελληνική εταιρεία ετοίμασε τους όρους κατάρτισης των προσφορών και τις απέστειλε, αρχές του χρόνου, στην Αρχή Λιμένων.
Προτίμηση σε κυπριακό οίκο
Η διαδικασία σκάλωσε τελευταία, όταν προκαταρκτικά εκδηλώθηκε ενδιαφέρον από κυπριακή εταιρεία, που εξειδικεύεται σε ζητήματα περισυλλογής και διαχείρισης αμιάντου, να αναλάβει το έργο. Κι η πρόθεση της Αρχής Λιμένων να εμπιστευτεί σε κυπριακά χέρια το δύσκολο, αλλά κι ιδιαίτερα δαπανηρό, εγχείρημα. Οι εξειδικευμένες εταιρείες του εξωτερικού στη διαχείριση αμιάντου, όπως πληροφορούμαστε, χρεώνουν πολλαπλάσιο ποσό. Από αυτό των 4 εκατομμυρίων ευρώ, που εκ πρώτης εκτιμά η Αρχή Λιμένων πως θα στοιχίσουν οι εργασίες ανέλκυσης, συσκευασίας και προώθησης για επεξεργασία σε εργοστάσιο του εξωτερικού μιας ποσότητας 50 τόνων αμιάντου. Όσης δηλαδή μετρήθηκε πρόσφατα στο βυθό, αφού ο καταμετρημένος αμίαντος που έπεσε στη θάλασσα είναι διπλάσιας ποσότητας.
Σε σχέση με τι τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση ζητήσαμε κάποιες διευκρινήσεις από την Αρχή Λιμένων
Σε παρατήρηση - αλλά και μιας πρόχειρης έρευνας- πως δεν εμφανίστηκε καμιά εξειδικευμένη κυπριακή εταιρεία με μέσα, δυνατότητες και προσωπικό που μπορεί να αναλάβει τέτοιο εγχείρημα, οι παράγοντες της Αρχής Λιμένων μάς διαβεβαίωσαν περί του αντιθέτου. Πως η συγκεκριμένη εταιρεία παρουσιάζεται να διαθέτει την τεχνογνωσία και το έμπειρο προσωπικό να αναλάβει το έργο. Παράλληλα, μας εξήγησαν, υπάρχει κι η «ασφαλιστική δικλείδα» για τη σωστή δουλειά, αφού αυτού του τύπου και του μεγέθους οι εργασίες παρακολουθούνται κι ελέγχονται αυστηρά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πηγή: politis-news.com (Κύπρος)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου