10/6/10

Αμίαντος ακόμη στα σχολεία Νεάπολης

Σε λίγες μέρες η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της και το κουδούνι θα χτυπήσει για τελευταία φορά αναγγέλλοντας τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ακόμα μια χρονιά πέρασε, όμως οι μαθητές του σχολικού συγκροτήματος του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου Νεάπολης παρακολουθούν τα μαθήματά τους έχοντας πάνω από τα κεφάλια τους σκεπή με τον απαγορευμένο και ιδιαίτερα επικίνδυνο για την υγεία τους αμίαντο. Το υλικό αυτό είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα που χρησιμοποίησε ποτέ ο άνθρωπος, καθώς η παρατεταμένη έκθεση σε αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από σοβαρές ασθένειες, μεταξύ των οποίων και ο καρκίνος. Αυτό είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, ενώ η χρήση του έχει απαγορευθεί ρητώς στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη από την 1η Ιανουαρίου του 2005 (Οδηγία 1999/77/EC).

Τα σχολεία της Νεάπολης είναι τα μοναδικά από τα οποία το υλικό ακόμα δεν έχει αποσυρθεί, αλλά ταυτόχρονα θυμίζει το γεφύρι της Άρτας. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός του έργου έχει διπλασιαστεί με τις τόσες καθυστερήσεις. Τα έγγραφα, οι επιστολές και οι διαδικασίες όλων αυτών των ετών κάνουν αισθητό το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, που ταλαιπωρεί τη χώρα μας. Ωστόσο, θα έπρεπε τουλάχιστον για την υγεία των παιδιών να μη χρειάζονταν όλες αυτές οι χρονοβόρες διαδικασίες για να αποφεύγεται η έκθεση των εκατοντάδων μαθητών και των καθηγητών τους στον αμίαντο.

Χρόνια τώρα το έργο ξεκινά και ακόμα παραμένει στα χαρτιά, δεν έχει γίνει τίποτα με αποτέλεσμα να είναι το μοναδικό σχολικό συγκρότημα στο νομό – ίσως και αλλού – που δεν έχει ακόμα τακτοποιηθεί το θέμα της στέγασής του.



Διάβημα

Με νέο του έγγραφο – έτσι μόνο λειτουργεί το σύστημα στη χώρα επίσημα – ο Δήμαρχος Νεάπολης επισημαίνει ξανά την ανάγκη, ώστε επιτέλους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, που πλησιάζει, να απομακρυνθεί το επικίνδυνο υλικό.

«Η οριστική Μελέτη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λασιθίου για το έργο απομάκρυνσης της αμιαντοσκεπής του σχολικού συγκροτήματος Γυμνασίου-Λυκείου Νεάπολης ανέρχεται στο ποσό των 410.000 €, ενώ η αρχική πίστωση που είχε χορηγηθεί είναι 200.000 €. Το έργο δε μπορεί να δημοπρατηθεί και είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη για άμεση συμπληρωματική επιχορήγηση με το ποσό των 210.000 €.

Είναι απίστευτη η καθυστέρηση υλοποίησης του έργου και είναι το μοναδικό σχολείο του νομού μας που έχει ακόμη αμιαντοσκεπή. Σας παρακαλούμε θερμά για το συντονισμό των ενεργειών σας για την αντιμετώπιση του θέματος», αναφέρει ο κ. Καστρινάκης στο έγγραφο, που απευθύνει προς το Υπουργεί Παιδείας, το Υπουργείο Υποδομών, τον ΟΣΚ, τη ΝΑ Λασιθίου, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης και άλλους φορείς.

Ο κ. Καστρινάκης μας ενημέρωσε ότι σε επαφές που είχε στην Αθήνα διαπίστωσε ότι υπάρχει θετική πρόθεση χωρίς όμως να μπορεί να είναι σίγουρος για την επιπλέον χρηματοδότηση. Ωστόσο, ελπίζει ότι το έργο επιτέλους θα ξεκινήσει.

Πηγή: anatolh.com

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Η ΝΑ ΛΑΣΙΘΙΟΥ ΟΠΩΣ ΠΑΝΤΑ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΡΥΘΜΟΥΣ ΧΕΛΩΝΑΣ!!!!
ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ κ. ΝΟΜΑΡΧΑ!!!!!!!