30/4/12

ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΜΙΑΝΤΟ

Η ομάδα “Δράση Σαρωνικού” του Δικτύου Σαρωνικού, εκπόνησε το παρακάτω 4σέλιδο ενημερωτικό φυλλάδιο με πληροφορίες σχετικά με τον αμίαντο, το οποίο θα διανεμηθεί καταρχήν σε 5000 αντίτυπα στις περιοχές του δήμου μας.




 ΠΗΓΗ: http://onsaronikos.wordpress.com 
 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Amiantosnews: Συγχαρητήρια στον κ. Λουλα και στο ΔΙΚΤΥΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ  για την πρωτοβουλία !

18/4/12

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ: Διαγωνισμός για την αφαίρεση αμιάντου απο πλοία

Διακήρυξη Ανοικτού Μειοδοτικού Διαγωνισμού για την για την Ανάδειξη Εργολάβου Εκτέλεσης Εργασιών Αφαίρεσης Μονώσεων από Αμίαντο σε Π. Πλοία του Π.Ν. στους Ναύσταθμους Σαλαμίνας και Κρήτης διάρκειας Ενός (1) Έτους, Συνολικού Εκτιμώμενου Π/Υ 160.000,00 Ευρώ Συμπεριλαμβανομένων Κρατήσεων Χωρίς ΦΠΑ (Όποιο εκ των Δύο Ορίων, Ποσό ή Χρόνος, Επέλθει Πρώτο). (604.4.8Ν/11)

Περισσότερα εδώ.

Αμίαντος: ο σιωπηλός δολοφόνος



Για τις βλαβερές επιπτώσεις του αμίαντου στην ανθρώπινη υγεία, έχουν γραφτεί πολλά. Οι περισσότεροι επιστήμονες συγκλίνουν στην αύξηση του κινδύνου για καρκίνο, σε όσους εκθέτονται σε αμίαντο. Πλέον όμως, μια νέα έρευνα έδειξε ότι ο «σιωπηλός δολοφόνος» χτυπά και στην καρδιά αλλά και στον εγκέφαλο.

Οι εργαζόμενοι που εκτίθενται σε αμίαντο διατρέχουν «σημαντικά αυξημένο κίνδυνο» να πεθάνουν από μία καρδιακή προσβολή ή ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Βρετανικού Εργαστηρίου Υγείας και Ασφάλειας (HSL). Οι επιστήμονες διευκρινίζουν επίσης ότι η θνησιμότητα από αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και από στεφανιαία καρδιακή νόσο (κυρίως έμφραγμα του μυοκαρδίου) είναι σημαντικά πιο υψηλή για τους εργαζόμενους που εκτίθενται σε αμίαντο απ' ότι για τον πληθυσμό εν γένει.

Ο αμίαντος χρησιμοποιείτο μαζικά την δεκαετία του '80 και του '90 σαν μονωτικό υλικό το οποίο ήταν και φτηνό και ανθεκτικό. Οι θανατηφόρες συνέπειες όμως αλλά και οι βλάβες που προκαλούσε η εισπνοή των ινών του, στους πνεύμονες, οδήγησε τις υπηρεσίες Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης να απαγορεύσει τον αμίαντο από το 2005. Προκαλούσε κυρίως καρκίνο του πνεύμονα, των πλευρών και του περιτοναίου, όπως και μη καρκινικές πνευμονικές παθήσεις: πνευμονική ίνωση και πνευμονοκοκκίαση αμιάντου.

Οι Βρετανοί επιστήμονες κατέληξαν στη διαπίστωση ότι ο αμίαντος χτυπά την καρδιά και τον εγκέφαλο παρακολουθώντας ιατρικά 94.403 άνδρες και 4.509 γυναίκες από το 1971 μέχρι το 2005. Όλοι τους ήταν εργαζόμενοι που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έρχονταν σε επαφή με τον “σιωπηλό δολοφόνο” στη δουλειά τους. Επισημαίνεται ότι περισσότεροι από τους μισούς αυτούς εργαζόμενους ήταν καπνιστές (το 58% των ανδρών και το 52% των γυναικών στην αρχή της έρευνας).

Συνολικά 15.557 άνθρωποι πέθαναν μεταξύ του 1971 και του 2005, από διάφορα αίτια, εκ των οποίων 1.053 από αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και 4.185 από εμφράγματα, σύμφωνα με το άρθρο που δημοσιεύεται στην Επαγγελματική και Περιβαλλοντική Ιατρική (Occupational and Environmental Medicine), μια εξειδικευμένη επιθεώρηση που υπάγεται στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ).

Μέσα στο άρθρο αναφέρεται ρητά ότι : “Οι άρρενες εργάτες του αμιάντου είχαν 63% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από ένα αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και 39% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από μία καρδιακή προσβολή. Για τις γυναίκες ο επιπλέον κίνδυνος ανερχόταν σε 100% και σε 89% αντίστοιχα.”

Μάλιστα οι επιστήμονες τόνισαν ότι ακόμη όσο περισσότερο παραμένει κάποιος και εκτίθεται σε αμίαντο, τόσο πιο πολύ κινδυνεύει, καπνίζει δεν καπνίζει....

ΠΗΓΗ: www.real.gr

3/4/12

Λαγονήσι: υπο ποιές συνθήκες απομακρύνθηκαν τα απόβλητα αμιάντου?


ΔΙΚΤΥΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΑΜΙΑΝΤΟΥΧΑ ΥΛΙΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Προ ημερών (20/3/2012) το Δίκτυο Σαρωνικού απέστειλε επιστολή στο Δήμαρχο Σαρωνικού και στο Δημοτικό Συμβούλιο, με την οποία γνωστοποιούσε την ύπαρξη σπασμένων και καμένων αμιαντούχων υλικών (φύλλα ΕΛΛΕΝΙΤ), σε ρέμα στο Λαγονήσι και ζητούσε την ασφαλή  απομάκρυνσή τους, για την προστασία της υγείας των κατοίκων, πάντα σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ελληνική νομοθεσία.

Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε και στην κυρία Κισκήρα, Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής, η οποία αντέδρασε άμεσα κι έτσι  το πρωί της 28/3/2012, επισκέφθηκε το χώρο για αυτοψία η αρμόδια επιθεωρήτρια δημόσιας υγείας της Περιφέρειας Αττικής, που κάλεσε και τον πρόεδρο του Δικτύου Σαρωνικού, για να την διευκολύνει στον εντοπισμό του χώρου.
Με έκπληξη διαπιστώθηκε ότι τα επικίνδυνα υλικά είχαν απομακρυνθεί με φορτωτή (γνωστό ως «μπουλντόζα»), σαν να ήταν κοινά μπάζα, ενώ είχαν απομείνει κάποια υπολείμματα στο σημείο, αλλά και στη διαδρομή που ακολούθησε ο φορτωτής φεύγοντας, καθώς αυτά έπεφταν από την «κουτάλα» !

Πραγματικά, πρόκειται για μια απαράδεκτη αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ποιος μπορεί να έδωσε την εντολή για την απομάκρυνση των αμιαντούχων υλικών, σαν να ήταν απλά μπάζα; Και πού τα εναπόθεσαν;
Ο εντολέας, δεν υπολόγισε τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του χειριστή του μηχανήματος, των εργατών που προφανώς βοήθησαν στη φόρτωση, αλλά και των περιοίκων;
Ανευθυνότητα, αδιαφορία ή άγνοια;
Το θέμα θα το παρακολουθήσουμε και θα το διερευνήσουμε, ώστε να αποδοθούν τυχόν ευθύνες, σε όσους δεν έδρασαν σύμφωνα με τη νομοθεσία και εξέθεσαν σε κίνδυνο την υγεία συμπολιτών μας.
Στο μεταξύ, το πρωί της 28/3/2012, καταθέσαμε και δεύτερη επιστολή στο Δήμο Σαρωνικού, με πρότασή μας για τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος των πεταμένων αμιαντούχων υλικών σε όλο το Δήμο, με τη συμμετοχή εθελοντών μας, οι οποίοι θα καταγράψουν τα συγκεκριμένα υλικά σε ολόκληρο το δήμο, για την εν συνεχεία νόμιμη συγκέντρωση και απομάκρυνσή τους.
Θα σας κρατάμε ενήμερους για το θέμα και θα σας γνωστοποιήσουμε το σχετικό πόρισμα από την αυτοψία της επιθεωρήτριας υγείας, ενώ σύντομα θα εκδώσουμε και θα διανείμουμε ενημερωτικό έντυπο με τις επιπτώσεις του αμιάντου στην υγεία, αλλά και οδηγίες για την ασφαλή διαχείρισή του.
Δυστυχώς, το θέμα δεν συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της 28/3/2012. Όλες οι επιστολές μας έχουν κοινοποιηθεί και στους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

ΠΗΓΗ: http://saronikosnet.wordpress.com/