17/8/10

Αντικατασταση αμιαντοσωλήνων στην Χίο

Θα φύγουν οι αμιαντοσωλήνες από το Βροντάδο

Ήμουνα νιος και γέρασα, ακούγοντας ότι θα αντικασταθούν όλοι οι σωλήνες αμιάντου από τα δίκτυα ύδρευσης, διότι προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ακόμη υπάρχουν τουλάχιστον στη Χίο και στο Βροντάδο…
Πάντως, όπως μας πληροφορεί το γραφείο τύπου της Περιφέρειας (σ.σ. ελπίζουμε να μην πρόκειται για προεκλογική εξαγγελία…), με απόφαση που υπέγραψε η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Σοφία Θεολογίτου, εντάχθηκε το έργο «Αντικατάσταση Δικτύων Ύδρευσης Αμιαντοσωλήνων Βροντάδου» προϋπολογισμού 1.500.000€ στον Άξονα Προτεραιότητας «08 – Αειφόρος Ανάπτυξη & Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου» του Ε.Π. «Κρήτη & Νήσοι Αιγαίου». Το εν λόγω έργο αφορά την αντικατάσταση διαφόρων τμημάτων του υφιστάμενου δευτερεύοντος και τριτεύοντος δικτύου ύδρευσης του οικισμού του Βροντάδου Χίου τα οποία είχαν κατασκευασθεί με σωλήνες αμιάντου. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Ομηρούπολης. Σύμφωνα με το Τεχνικό Δελτίο το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 13 μήνες.
Η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου με δήλωσή της υπογραμμίζει ότι: «Ολοκληρώνεται έτσι ένα πολύ σημαντικό περιβαλλοντικό έργο για τους κατοίκους του Δήμου Ομηρούπολης, δεδομένου ότι αντικαθίσταται το σύνολο σχεδόν των αγωγών αμιάντου στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης του οικισμού Βροντάδου. Έχοντας επίσης υπόψη τις βλαβερές συνέπειες στην δημόσια υγεία από τη χρήση σωλήνων αμιάντου, ειδικά για τη διανομή πόσιμου ύδατος, είναι φανερή η ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα του παρόντος έργου».

Πηγή: chiosopinion.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: