14/12/10

Κύπρος - Λανίτειο: Φεύγει, επιτέλους, ο αμίαντος


Φεύγει, επιτέλους, ο αμίαντος

Οι διαμαρτυρίες για το κτίριο του θεάτρου των Λανιτείων εκπαιδευτηρίων της Λεμεσού έφεραν αποτέλεσμα, καθώς, όπως ενημερώθηκε ο Σύνδεσμος Γονέων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, αρχίζουν αυτόν το μήνα οι εργασίες αποκατάστασης του θεάτρου και της απομάκρυνσης του αμιάντου από τη στέγη, που αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των μαθητών. Η διαβεβαίωση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, ότι οι εργασίες για αντικατάσταση της στέγης και επισκευαστικές εργασίες εσωτερικά του κτιρίου του θεάτρου θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2011, είχαν ως αποτέλεσμα να ανασταλούν και τα μέτρα διαμαρτυρίας, που αποφάσισαν οι οργανωμένοι γονείς των μαθητών του Σχολείου.

Το Λανίτειο Θέατρο παραμένει κλειστό από το Δεκέμβριο του 2008, με αποτέλεσμα να προκαλούνται προβλήματα στις εκδηλώσεις του εκπαιδευτηρίου. Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συνδέσμου Γονέων του Λανιτείου Λυκείου Α και Β του Λανιτείου Γυμνασίου, καθώς και του Δημοτικού, τα παιδιά κινδυνεύσουν από άσκοπες μετακινήσεις και χάνουν χρόνο για πρόβες και εκδηλώσεις, που το Υπουργείο Παιδείας έχει προγραμματίσει. Οι γονείς επιβαρύνονται επιπρόσθετα και με το κόστος ενοικίασης αιθουσών μεταφοράς μαθητών και κατασκευής σκηνικών.

Σχολιάζοντας το θέμα της ύπαρξης αμιάντου στη στέγη του θεάτρου, η Γενική Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Ιωάννα Παναγιώτου τόνισε ότι το γεγονός προκαλεί πολλαπλά προβλήματα, αφού από τη μια υπάρχει ο πιθανός κίνδυνος για την υγεία των μαθητών και από την άλλη τα παιδιά αναζητούν χώρο για τις σχολικές εκδηλώσεις τους. Είπε ότι η στέγη από αμίαντο του θεάτρου, πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από αδειοδοτημένο συνεργείο και υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Εργασίας, και πρόσθεσε:

«Το πρόβλημα οφείλεται στην αυξανόμενη συσσώρευση ινών του υλικού αυτού στους πνεύμονες, που ενδέχεται να προκαλέσει σκλήρυνση των ιστών του πνεύμονα, δηλαδή ίνωση, καρκινώματα, καρκινογένεση. Η εισπνοή ινών αμιάντου είναι δυνατό να προκαλέσει ασβέστωση, δηλαδή καρκίνο των πνευμόνων και του μεσοθηλίου. Οι ίνες που προκαλούν την ασθένεια δεν είναι ορατές με το μάτι και δημιουργούνται όταν ο αμίαντος είναι φθαρμένος».

«Κοροϊδία της Λεμεσού»

Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ των Λανιτείων Εκπαιδευτηρίων αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης κατά την πρόσφατη επιτόπια επίσκεψη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Νίκος Τορναρίτης, αναφερόμενος στα σχέδια για ενοποίηση των δύο λυκείων, τη δημιουργία κλειστής αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, την αναβάθμιση του θεάτρου και την τοπιοτέχνηση των εξωτερικών υπαίθριων χώρων, έκανε λόγο για πολύχρονη «κοροϊδία της Λεμεσού». Ο κ. Τορναρίτης κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να στηρίξει την προσπάθεια της Σχολικής Εφορείας, των εκπαιδευτικών, των μαθητών, αλλά και ευρύτερα της πόλης της Λεμεσού, για αναβάθμιση του ιστορικού χώρου των Λανιτείων και του περίβολου των εκπαιδευτηρίων.

Εκπρόσωποι της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού είπαν ότι «ο κίνδυνος για την υγεία των μαθητών παραμένει, μέχρι την κατεδάφιση της στέγης». Για την αναμόρφωση του θεάτρου είχε αρχικά γίνει προσπάθεια εξεύρεσης δωρητών, ώστε να γίνει ένα μεγαλύτερο θέατρο, το οποίο πέραν της χρήσης του για σχολικές παραστάσεις και εκδηλώσεις, να χρησιμοποιείται για σεμινάρια και διαλέξεις. Ωστόσο, λόγω οικονομικών δυσχερειών και εξαιτίας του γεγονότος ότι πέραν των 1500 μαθητών αναζητούν συχνά διαθέσιμο χώρο για τις εκδηλώσεις τους, λήφθηκε απόφαση να γίνει το συντομότερο η ανακαίνιση του θεάτρου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: