10/2/11

ΚΥΠΡΟΣ: Αμίαντος σε Σχολείο στη Λευκωσία


Μάθημα σε τάξεις... από αμίαντο. Κινδυνεύουν μαθητές, ενώ οι γονείς συγκαλούν γενική συνέλευση.

Κάθε χρόνο στην Κύπρο πεθαίνουν τέσσερα με πέντε άτομα από μεσοθηλίωμα, που προκαλείται μετά από εισπνοή ινών αμιάντου
Παιδιά που φοιτούν στο Junior School στη Λευκωσία κάνουν μάθημα σε αίθουσες… στεγασμένες από αμίαντο. Οι γονείς των παιδιών εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για το γεγονός αυτό, αλλά την ίδια ώρα φέρονται και εξοργισμένοι από την απόφαση του δ.σ. του σχολείου, να μην απομακρυνθούν όλα τα παιδιά από το κτίριο, μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργασίες ανακαίνισής του. Όπως πληροφορείται η «Σ», εννέα από τα δεκατέσσερα μέλη του δ.σ. του σχολείου ψήφισαν, όπως μια μερίδα μαθητών παραμείνουν στις παλιές αίθουσες του σχολείου. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ» αλλά και επίσημες στατιστικές, κάθε χρόνο στην Κύπρο πεθαίνουν τέσσερα με πέντε άτομα από μεσοθηλίωμα (είδος καρκινώματος), που προκαλείται με την εισπνοή ινών αμιάντου.
Παράλληλα, οι γονείς ζητούν όπως οι εργασίες για αντισεισμική αναβάθμιση και μετακίνηση του αμιάντου από τις αίθουσες αρχίσουν το καλοκαίρι, όταν το σχολείο θα είναι κλειστό για αρκετό καιρό (τρεις μήνες) και όχι το Πάσχα (δύο εβδομάδες), όπως απεφάσισε η διεύθυνση του σχολείου. Σημειώνεται ότι γονείς, σε δηλώσεις τους στη «Σ», ανέφεραν ότι το σχολείο χρονολογείται από τον καιρό του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ, σύμφωνα με έρευνες που διεξήγαγε ειδικός εμπειρογνώμονας στις εγκαταστάσεις του σχολείου, απεφάνθη ότι τα δύο κτίρια του σχολείου χρίζουν αντισεισμικής αναβάθμισης. Επίσης, ο εμπειρογνώμονας διαπίστωσε ότι τόσο στην οροφή όσο και στους εξωτερικούς σωλήνες του σχολείου, υπάρχουν μεγάλες ποσότητες αμιάντου, οι οποίες επιβάλλεται το ταχύτερο να αφαιρεθούν.
Τα τέσσερα θέματα της συνέλευσης
Οι γονείς καταγγέλλουν ότι η διεύθυνση του σχολείου στις αρχές Ιανουαρίου προχώρησε στη μετακίνηση των 2/3 των μαθητών σε λυόμενες αίθουσες, ενώ το υπόλοιπο 1/3 των μαθητών παρέμειναν στις παλιές εγκαταστάσεις του σχολείου χωρίς, σύμφωνα με τους ιδίους, να προγραμματίζεται μετακίνησή τους. Ως εκ τούτου, οι γονείς των μαθητών κάνουν λόγο για «άνιση μεταχείριση και για σοβαρό κίνδυνο στην ασφάλεια των παιδιών».
Πάντως, οι γονείς έχουν ετοιμάσει μια σειρά από θέματα τα οποία θα συζητηθούν σε έκτακτη γενική συνέλευση στις 25 του παρόντος μηνός, την οποία υποχρεώθηκε να συγκαλέσει το δ.σ. του σχολείου, μετά από γραπτή απαίτηση μεγάλης μερίδας γονέων. Οι γονείς με την απαίτησή τους εκφράζουν την ανησυχία τους «για την ασφάλεια των παιδιών τους, σε σχέση με τα όσα προκύπτουν από τις πρόχειρες αποφάσεις του δ.σ. για τη μετακίνηση του αμιάντου από τα δυο κτίρια (κυρίως και το δεύτερο), καθώς και τα έργα για την αντισεισμική αναβάθμιση του κυρίως κτιρίου».
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», τα θέματα που θα συζητηθούν στην έκτακτη συνέλευση, με σκοπό τη λήψη οριστικών αποφάσεων, είναι:
· Το πρόβλημα με τον αμίαντο και επίλυσή του.· Η ασφάλεια των παιδιών και η ίση μεταχείριση.· Διαφάνεια και θέματα έλεγχου όσον αφορά τις αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου.· Αποκάλυψη των οικονομικών θεμάτων, καθώς και τωνσυμφωνιών που αφορούν τα έργα.
Η έκθεση καθυστερεί
Σε δηλώσεις τους στη «Σ» διαμαρτυρόμενοι γονείς ανέφεραν ότι, «με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, οι εργασίες θα άρχιζαν τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο, με πρώτες αυτές που αφορούν την αντισεισμική αναβάθμιση του κυρίως κτιρίου και σε δεύτερο στάδιο η μετακίνηση αμιάντου από την οροφή των δυο κτιρίων.
Ωστόσο, οι εργασίες αυτές δεν άρχισαν, λόγω των έντονων διαμαρτυριών από τους γονείς, μετά από γνωμάτευση του ειδικού εμπειρογνώμονα και τα πλάνα για τη νέα ημερομηνία διεξαγωγής των εργασιών άλλαξαν.
Γι' αυτόν το λόγο, το δ.σ. του σχολείου, σύμφωνα πάντα με τους γονείς, «ανέθεσε εκ των ύστερων σε ειδικό ανεξάρτητο σύμβουλο, εξειδικευμένο σε θέματα αμιάντου, να επιθεωρήσει το κτίριο και να ετοιμάσει σχετική έκθεση, η οποία δεν έχει ετοιμαστεί μέχρι σήμερα.
Εργασίες εν ώρα μαθήματος
Η αρχική εκτίμηση είναι ότι υπάρχει αμίαντος και σε αλλά μέρη των κτιρίων εκτός από τις οροφές». Επίσης, πρόσθεσαν ότι το δ.σ. «τροποποίησε τους σχεδιασμούς του και έχει απευθυνθεί στα αρμόδια τμήματα προς εξασφάλιση των σχετικών αδειών, για να αρχίσουν οι εργασίες το Πάσχα». «Αποφασίστηκε», επισήμαναν οι γονείς, «πρώτα να μετακινήσουν τον αμίαντο και από τα δυο κτίρια, στη συνέχεια να τοποθετήσουν «ικανοποιητική οροφή» στο δεύτερο κτίριο και μετά να συνεχίσουν με τις εργασίες για την αντισεισμική αναβάθμιση στο κυρίως κτίριο. Και οι εργασίες αυτές θα γίνονται την ώρα που το 1/3 των παιδιών θα συνεχίσουν να βρίσκονται στο δεύτερο κτίριο». Κλείνοντας, οι διαμαρτυρόμενοι γονείς υπογράμμισαν ότι ούτε το νέο χρονοδιάγραμμα μπορεί να γίνει αποδεκτό, ενώ παράλληλα απαιτούν όπως «οι οποιεσδήποτε εργασίες αρχίσουν στις 21/6/2011, όταν το σχολείο κλείσει για τις καλοκαιρινές διακοπές και νοουμένου ότι εξασφαλιστούν όλες οι απαιτούμενες άδειες και ληφθούν υπόψη οι σχετικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου Ασφάλειας & Υγείας».Προσοχή στη μετακίνηση!
Η «Σ» έθεσε εις γνώσιν του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, το πρόβλημα με το σχολείο και ο ίδιος με τη σειρά του ανέφερε ότι, «για να γίνει μετακίνηση του αμιάντου, χρειάζεται συνεργείο αδειοδοτημένο από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας. Διότι, αν δεν γίνει καλή δουλειά», συνέχισε, «ειδικά κατά τη μετακίνηση των αμιάντων και σπάσουν κομμάτια, τότε υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία των παιδιών». Ο κ. Θεοπέμπτου πρόσθεσε ότι υπάρχει πληθώρα κτιρίων και εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν ακόμη αμίαντο, στα λυόμενα, στα γκαράζ, στα φουγάρα των θερμάνσεων κ.ο.κ. «Και αυτό επειδή ήταν πολύ διαδεδομένη η χρήση του αμιάντου στην Κύπρο», σημείωσε.
Αναφορικά με τις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου από τη χρήση του αμιάντου, υπογράμμισε ότι ο αμίαντος προκαλεί μιας μορφής καρκίνο στους πνεύμονες. «Όταν ο άνθρωπος», εξήγησε, «εισπνεύσει μια ίνα αμιάντου, τότε αυτή μπορεί να «καρφωθεί» στον πνεύμονα και να προκαλέσει μεσοθηλίωμα (είδος καρκινώματος), με την πάροδο λίγων χρόνων.


Δεν υπάρχουν σχόλια: