8/6/11

ΛΕΜΕΣΟΣ: Ανοιγει ο δρόμος για την απομάκρυνση του αμιάντου




Απομακρύνεται ο αμίαντος από τη θάλασσα της Λεμεσού

Λεμεσός:
Τελεσίδικα έχει ανοίξει ο δρόμος για την Αρχή Λιμένων να προχωρήσει στον καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής και στη σωστή διαχείριση των τεράστιων ποσοτήτων αμιάντου που βρίσκονται στο βυθό και σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου, από την είσοδο του λιμανιού Λεμεσού.

Πρόκειται για εκατοντάδες τόνους αμιάντου που αποτελούσε το βασικό φορτίο του πλοίου «Farsa ΙΙ», το οποίο βυθίστηκε το 1981, λίγη ώρα μετά τον απόπλου του από το λιμάνι, σε βάθος 20 μέτρων. Στο αρχικό φορτίο του πλοίου υπήρχαν 670 τόνοι αμιάντου, ο οποίος ήταν συσκευασμένος σε νάιλον σακούλες. Το 1992 αφαιρέθηκε μια μεγάλη ποσότητα αμιάντου και στο ναυάγιο παραμένουν ακόμη 100 τόνοι μέσα και έξω από το βυθισμένο πλοίο. Η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα της απόφασης του Δ.Σ. της Αρχής Λιμένων να προχωρήσει στην επαναξιολόγηση των προσφορών που υποβλήθηκαν από ενδιαφερόμενους οίκους για την ανέλκυση, απομάκρυνση και τελική διάθεση του φορτίου αμιάντου. Ήδη στα χέρια της Αρχής Λιμένων βρίσκονται εδώ και μερικούς μήνες έξι προσφορές, από τις οποίες η χαμηλότερη ανέρχεται στις 850 χιλιάδες ευρώ και η ψηλότερη στο 1,4 εκατ. ευρώ.

Όλες οι προσφορές θα αξιολογηθούν με σκοπό να διαπιστωθεί ότι συνάδουν με τους όρους και τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την Αρχή Λιμένων και η κατακύρωση θα γίνει τέλος Ιουλίου. Στόχος μας, όπως τόνισε ο κ. Κόκκινος, είναι ο καθαρισμός της θαλάσσιας περιοχής με την απομάκρυνση του ναυαγίου και του φορτίου, ώστε να εκλείψουν οι αντιδράσεις και οι ανησυχίες που εκφράζονται κατά καιρούς από περιβαλλοντικούς και άλλους φορείς.

Πηγή: philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: