29/10/14

ΣτΕ: €200.000 αποζημίωση σε συγγενείς δημοτικού υπαλλήλου με αμιάντωση

Ο δημοτικός υπάλληλος συμμετείχε μαζί με συναδέλφους του στην κατασκευή του ξυλουργείου και σιδηρουργείου του δήμου Δραπετσώνας-Κερατσινίου. Η κατασκευή της σκεπής του ξυλουργείου έγινε από πλάκες αμιάντου (ελενίτ) το όποιο το έκοβαν και τοποθετούσαν, χωρίς τη λήψη κανενός προστατευτικού μέτρου.

ΑΜΠΕ

Με σημερινή του απόφαση το ΣτΕ υποχρεώνει τον δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας να καταβάλει το ποσό των 200.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης, σε συγγενείς δημοτικού υπαλλήλου που προσβλήθηκε από αμιάντωση το διάστημα κατά το οποίο εργαζόταν σε χώρο που είχε σκεπή από αμίαντο (ελενίτ) και δεν είχε ληφθεί κανένα μέτρο ασφαλείας από την πλευρά του δήμου.

Ειδικότερα, ο δημοτικός υπάλληλος προσλήφθηκε το 1979 ως εργάτης του συνεργείου καθαριότητας και το 1984 μεταπήδησε στη θέση τεχνίτη ξυλουργού. Όμως κρίθηκε ανίκανος προς εργασία σε ποσοστό 67% λόγω στεφανιαίος νόσου, πνευμονικής ίνωσης (αμιάντωσης) και σακχαρώδους διαβήτη. Το 2002 απολύθηκε από τον δήμο λόγω της νόσου, κατόπιν σύμφωνης γνωμοδότησης του υπερεσιακού συμβουλίου.

Ο εν λόγω εργαζόμενος συμμετείχε μαζί με συναδέλφους του στην κατασκευή του ξυλουργείου και σιδηρουργείου του δήμου. Η κατασκευή της σκεπής του ξυλουργείου έγινε από πλάκες αμιάντου (ελενίτ) το όποιο το έκοβαν και τοποθετούσαν, χωρίς τη λήψη κανενός προστατευτικού μέτρου (στολές, μάσκες, κλπ). Ο εργαζόμενος μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του ξυλουργείου το 1981 εργαζόταν μέσα σε αυτό, χωρίς ο δήμος να ενημερώσει για την προστασία των εργαζομένων από το ελενίτ. Η αντικατάσταση της σκεπής από αμίαντο είχε ζητηθεί από το 1990, αλλά ο δήμος δεν ανταποκρίθηκε.

Σύμφωνα πάντα με τη δικαστική απόφαση, το 2000, παρά το γεγονός ότι για τον επίμαχο εργαζόμενο υπήρχε η διάγνωση της αμιάντωσης, αλλά και η γνωμοδότηση του γιατρού εργασίας για αλλαγή θέσης εργασίας, αυτό δεν έγινε. Αντίθετα εργάστηκε πλέον των 20 ετών κάτω από συνθήκες επιβλαβείς για την υγεία του.

Όταν, το 2000, ο εργαζόμενος προσβλήθηκε από φυματίωση,  όλοι οι συνάδελφοί του υποβλήθηκαν σε τεστ μαντού και ακτινολογική εξέταση. Οι εξετάσεις για τον άτυχο εργαζόμενο έδειξαν ότι είχε πρόβλημα με τους πνεύμονες και εισήχθη στο νοσοκομείο, όπου εκεί διαπιστώθηκε η αμιάντωση. Την ίδια περίοδο ένας ακόμη εργαζόμενος στο δήμο απεβίωσε από έντονα αναπνευστικά προβλήματα, χωρίς ποτέ να γίνουν γνωστά τα αίτια του θανάτου του.

Κατόπιν αυτών, ο άτυχος εργαζόμενος άσκησε αγωγή στα δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης που υπέστη από τον εν λόγω δήμο.

Τελικά το ΣτΕ ερμηνεύοντας την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η εμπορία και χρήση αμιάντου σε κάθε μορφή του, δικαίωσε τον εν λόγω εργάτη και επιδίκασε το ποσό των 200.000 στους συγγενείς του, καθώς απεβίωσε ενώ η υπόθεσή του εκκρεμούσε ενώπιον των δικαστηρίων.

23/10/14

Αλμυρός: Κατεδάφισαν κτίσμα με αμίαντο δίπλα σε σχολείο χωρίς κανένα μέτρο προστασίας

Στην κατεδάφιση του παραπήγματος που βρίσκεται κάτω από τον Άγιο Δημήτριο προχώρησε ο δημος Αλμυρού το πρωί της Τρίτης 14 Οκτωβρίου 2014.

Δεδομένου ότι η στέγη του εν λόγω κτίσματος ήταν φτιαγμένη από κυματοειδή φύλλα αμιάντοτσιμέντου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία πριν της κατεδάφιση έπρεπε να προηγηθεί η αποξήλωση και απομάκρυνση του αμίαντου από εξειδικευμένο συεργείο.

Κάτι τέτοιο δεν έγινε και προχώρησαν στην κατεδαφιση του αμιάντου, χωρίς να λάβουν υπόψη την σχετική Νομοθεσία ΠΔ212/2006 και Υ.Α. 4229/395/2013.

Η έκθεση των πολιτών σε αιωρούμενες ίνες αμιάντου ευθύνεται για την εμφάνιση μίας σειράς ασθενειών όπως η αμιάντωση, το μεσοθηλίωμα και ο καρκίνος του πνεύμονα.
Ενώ η οξεία έκθεση σε αμίαντο δεν οδηγεί σε γνωστές άμεσες τοξικές επιδράσεις η χρόνια έκθεση είναι απολύτως σαφές και τεκμηριωμένο ότι είναι δυνατό να προκαλέσει αμιάντωση καθώς και καρκινογένεση. Η αμιάντωση αναπτύσσεται μετά από 7 έως 30 χρόνια από την περίοδο της έκθεσης. Στα συμπτώματα περιλαμβάνονται βήχας, δύσπνοια και θωρακικός πόνος.

Η νομοθεσία μεταξύ άλλων προβλέπει την Αποξηλωση των φύλλων αμίαντου από εξειδικευμένο συεργείο, να ληφθούν τα απαράιτητα μέτρα προστασίας, ειδική διαχείριση των αποβλήτων και μετρήσεις του αέρα.

Οι υπεύθυνοι του Δήμου Αλμυρού θα έπρεπε να γνωρίζουν σε περίπτωση κατεδάφισης:
- Ότι τα αμιαντούχα υλικά απομακρύνονται πριν αρχίσει η κατεδάφιση στο μέτρο που είναι πρακτικά δυνατό
- Ότι χορηγούνται τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας για την προστασία του προσωπικού και εφόσον απαιτείται και για την προστασία των λοιπών προσώπων που βρίσκονται στο χώρο εργασιών, ή κοντά σε αυτόν
- Ότι μετά το τέλος των εργασιών κατεδάφισης ή αφαίρεσης αμιάντου, ο χώρος θα καθαρίζεται επιμελώς και θα αξιολογείται με την έγγραφη γνώ η Τ.Α και Γ.Ε.
- Πριν αρθουν τα τεχνικά μέτρα πρόληψης, πρέπει να εξασφαλίζεται ότι η συγκέντρωση ινών αμιάντου είναι μικρότερη της 0,01 ίνας/ cm 3 αέρα. Η μέτρηση αυτή πραγματοποιείται με μέριμνα του εργολάβου ολόκληρου του έργου και αν δεν υπάρχει τότε του κύριου του έργου από ανεξάρτητο εργαστήριο, το οποίο και εκδίδει σχετικό πιστοποιητικό ανάλυσης
(πιστοποιητικό καθαρότητας).

Στον βωμό της μείωσης των εξόδων του δήμου, δεν μπορούμε να παίζουμε με τη δημόσια υγεία. Νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία βρίσκονται σε τόσο κοντινή απόσταση...


Πηγή:  almyrosinfo.gr

Θεραπεία για σπάνια μορφή καρκίνου


της Μαρίας Λίτου
mlitou@ekdotiki.gr
Ελπιδοφόρα για ασθενείς με μεσοθηλίωμα υπεζωκότα, μια σπάνια αλλά φονική μορφή καρκίνου που σχετίζεται με την έκθεση σε αμίαντο, είναι η καινοτόμα θεραπεία που εφαρμόζει η ομάδα της Θωρακοχειρουργικής Ογκολογικής Κλινικής του Θεαγένειου.
Η ασθένεια αφορά σε κακοήθη όγκο στη λεπτή μεμβράνη που περιβάλλει τους πνεύμονες, τον υπεζωκότα. Εκπαιδευμένη σε ΗΠΑ και Ιταλία, η ομάδα με επικεφαλής τον υπεύθυνο της κλινικής χειρουργό θώρακος Νικόλαο Μπαρμπετάκη, είναι η μοναδική πανελλαδικά που αντιμετωπίζει περιστατικά από όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια με τη μέθοδο που συνδυάζει την θωρακοχειρουργική με τη διεγχειρητική υπερθερμική χημειοθεραπεία.
Για την εφαρμογή της θεραπείας συνεργάζονται θωρακοχειρουργοί, παθολόγοι- ογκολόγοι και ακτινοθεραπευτές. Ανάλογα με το περιστατικό, η θεραπευτική αντιμετώπιση προβλέπει την παροχέτευση πλευριτικού υγρού με πλευροδεσία μέχρι και την αφαίρεση του προσβεβλημένου υπεζωκότα (αποφλοίωση) με ή χωρίς τον πνεύμονα αλλά και γειτονικών ανατομικών στοιχείων.
Τα στοιχεία του Θεαγένειου δείχνουν αύξηση των κρουσμάτων κατά 5% ανά έτος. Μερικά ύποπτα συμπτώματα των ασθενών είναι η δυσκολία στην αναπνοή, ο επίμονος βήχας, ο πόνος στο θώρακα και τα «δέκατα».

Πηγή: agelioforos.gr

1/10/14

ΧΑΛΑΝΔΡΙ: Κατεδαφιση παραπηγμάτων αμιάντου εν μεσω χειροκροτημάτων και χωρίς κανένα μέτρο προστασίας?

Πηγη βίντεo: enikos.gr

 Συγχαρητηρια στους αρμοδιους που προχωρησαν στην κατεδαφιση του αμιάντου χωρις να λάβουν υπόψη την σχετική Νομοθεσία ΠΔ212/2006 και Υ.Α. 4229/395/2013.

Ερωτούνται οι αρμόδιοι:

1.Εγινε αποξηλωση απο εξειδικευμένη εταιρεία?

2.Πάρθηκαν τα απαράιτητα μέτρα προστασίας?

 3.Διαχειρίστηκαν τα απόβλητα οπως έπρεπε?

4.Έγιναν μετρήσεις του αέρα?
Αναμένουμε τις απαντήσεις.
(Προς αποφυγη παρεξηγήσεων δεν εξετάζουμε το αν έπρεπε να κατεδαφιστούν αλλα το πώς)