Η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Χαραλαμπίδου, από κοινού με άλλους 3 βουλευτές, κατέθεσε την Τετάρτη ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το Υπουργείο Υγείας, σχετικά με αποξήλωση και την αποκομιδή του αμίαντου και άλλων επικίνδυνων υλικών από το πρώην εργοστάσιο Χιτζού, που βρίσκεται ακριβώς δίπλα από μεγάλο σχολικό συγκρότημα.
Το πρώην εργοστάσιο Χιτζού, ιδιοκτησίας ALPHA BANK, βρίσκεται επί της οδού Λεωφόρου Στρατού, στο ύψος του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου είναι σύμφωνα με την ερώτηση των βουλευτών μία περιβαλλοντική βόμβα, λίγα μέτρα από σχολικά συγκροτήματα όπου βρίσκονται το 2ο Γυμνάσιο, το 2ο ΓΕΛ Πολίχνης και το 4ο Δημοτικό σχολείο Πολίχνης.
Σύμφωνα με την έκθεση υγειονομικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στις 19/2/2014 από επόπτριες της Δημόσιας Υγείας της Δ/νσης Υγ/κου Ελέγχου και Περ/κής Υγιεινής Π.Ε.Θ. της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας), γίνονται οι εξής παρατηρήσεις «η είσοδος στο οικόπεδο είναι ανοιχτή. Έχει παντελώς καταστραφεί η στέγη του πρώην εργοστασίου.
Σε όλη την έκταση του κτιρίου υπάρχουν διάφορα αδρανή υλικά, σπασμένες πλάκες αμιάντου, ελαστικά οχημάτων (δυνητικές εστίες κουνουπιών), γυαλιά, απορρίμματα».
Με βάση την έκθεση αυτή, γίνεται αναφορά από τη μια στην «ύπαρξη σπασμένων πλακών αμιάντου που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, καθώς η έκθεση σε ίνες αμιάντου μπορεί να προκαλέσει αμιάντωση, μεσοθηλίωμα, καρκίνο του πνεύμονα, καρκίνο του γαστρεντερικού συστήματος, σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ του άρθρου 21 του Π.Δ. 212/2006 (ΦΕΚ 212, τ.α΄) και οι αμιαντοσκεπές κατατάσσονται στις επικίνδυνες ουσίες (σύμφωνα με το παράρτημα Ι του άρθρου 19 της ΚΥΑ Η.Π. 13588/125/2006 (ΦΕΚ 383, τ.β΄)». Αξίζει να σημειωθεί ότι το εθνικό νομοθετικό πλαίσιο για τον αμίαντο ενσωματώνει την οδηγία 83/477/ΕΟΚ του Συμβουλίου, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την οδηγία 91/382/ΕΟΚ του Συμβουλίου και την οδηγία 2003/18/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
Από την άλλη η έκθεση επισημαίνει ότι «η υπάρχουσα κατάσταση αποτελεί εστία ανάπτυξης τρωκτικών και επιβλαβών εντόμων και κατ΄ επέκταση ανθυγιεινή εστία που εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία».
Στην έκθεση αυτή τονίζεται ότι η νέα αυτοψία (19-2-2014) έδειξε ότι στο εν λόγω χώρο εξακολουθεί να υφίσταται η ίδια κατάσταση, παρόλο που στην παλαιότερη αυτοψία (27-11-2013) στάλθηκε έγγραφο συστάσεων (13669/π.ε./ 15-1-2014) στους ιδιοκτήτες του παλιού εργοστασίου Χίτζου, όπως αυτοί γνωστοποιήθηκαν και με το 85322/11-12-2013 έγγραφο του Δήμου Παύλου Μελά.
Οι συστάσεις αφορούσαν στο ότι η διαχείριση των αμιαντούχων υλικών θα έπρεπε να γίνει μέσω αδειοδοτημένης εταιρείας για συλλογή και μεταφορά επικίνδυνων αποβλήτων και για την αφαίρεση αμίαντου από τις φθαρμένες κατασκευές μέσω αδειοδοτημένης Επιχείρησης Αφαίρεσης Κατεδάφισης ( ΕΑΚ) σύμφωνα με την ΚΥΑ 21017/84/2009 (ΦΕΚ 1287/ τ.β΄)
Τέλος οι επόπτριες της παραπάνω έκθεσης και μη βλέποντας να συμμορφώνονται οι ιδιοκτήτες του κτιρίου, πρότειναν την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου.
Έτσι στις 24-3-2014, η Γενική Δ/νση Δημόσιας υγείας και κοινωνικής μέριμνας - Δ/νση περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης με το Π.Υ.: 2182, ΣΧ.: 1575, 24-3-2014 έγγραφο της, έκανε αποστολή της έκθεσης υγειονομικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στις 19/2/2014 προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητώντας την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου.
Να σημειωθεί ότι οι παραπάνω έλεγχοι και κινήσεις έγιναν ταυτόχρονα και για ένα άλλο χώρο, σχετικά κοντινό με το πρώην εργοστάσιο Χίτζου, αυτό του πρώην στρατοπέδου Καρατάσιου, όπου διαπιστώθηκε παρόμοια περιβαλλοντική επιβάρυνση σε χώρο που κατείχε ο Στρατός.
Ο στρατός έπειτα από τις παραπάνω κινήσεις «συμμορφώθηκε» και προχώρησε στις 13-11-2014, στην αποκατάσταση των όσων ζητούσαν οι επόπτριες στην έκθεσή τους στις 19-2-2014.
"Η ALPHA BANK όμως που φαίνεται να είναι η ιδιοκτήτρια του πρώην εργοστασίου Χίτζου, δεν προχώρησε σε καμία αποκατάσταση αδιαφορώντας πλήρως για τις συστάσεις και τους υγειονομικούς ελέγχους και την υγεία των πολιτών", αναφέρεται στην ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή.
Έτσι έπειτα από νέες καταγγελίες των κατοίκων και των περιβαλλοντικών συλλόγων και οικολογικών κινήσεων της περιοχής, η Δ/νση Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πρασίνου του Δήμου Παύλου Μελά με το 65235/ 14-10-2014, έγγραφο ζήτησε από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας και τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να δοθεί λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα καθώς δεν υπήρξε κανένα αποτέλεσμα.
Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει καμία απάντηση προς το παρόν και προφανώς καμία αποκατάσταση.
Να σημειώσουμε ότι μεγάλο πλήθος κατοίκων και κυρίως μαθητές, καθημερινά διέρχονται και παίζουν στην περιοχή, βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους.
Εδώ και χρόνια έχουν γίνει καταγγελίες από γονείς, περιβαλλοντικούς συλλόγους της περιοχής αλλά και την οικολογική κίνηση Θεσσαλονίκης, για τον αμίαντο στο πρώην εργοστάσιο Χιτζού, αλλά και από το δήμο Παύλου Μελά και από Δ/νση περιβαλλοντικής υγιεινής και υγειονομικού ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης που ζήτησε συν τοις άλλοις και άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου.
Τέλος οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς για ποιο λόγο δεν προχώρησε η άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου, ποιες θα είναι οι ενέργειες προκειμένου, η Alpha Bank να συμμορφωθεί και να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία αποξήλωσης του αμίαντου από το πρώην εργοστάσιο Χιτζού και αν θα ζητηθούν από την Alpha Bank αναπλαστικά οφέλη για την περιοχή.
Πηγή: alterthess.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου