19/12/11
"Να απομακρυνθούν τα αμιαντούχα υλικά από το πρώην εργοστάσιο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο"
Στο ΕΣΠΑ έργα 15 εκατ. ευρώ για την απομάκρυνση του αμίαντου από στρατόπεδα
3/11/11
Ηράκλειο: αντικατάσταση στοιχείων αμιάντου απο σχολεία
28/10/11
Ν. Μουδανιά Χαλκιδικής: Αναστάτωση για τον αμίαντο
Πηγή: simantra.blogspot.com
16/10/11
ΑΙΓΑΛΕΩ: ΝΕΑ "ΧΩΜΑΤΕΡΗ ΑΜΙΑΝΤΟΥ"!!!
ΠΗΓΗ: Zet.Net Rosenheim
|
27/9/11
Ξεφόρτωσαν βαρέλια με επικίνδυνα απόβλητα στο Δρέπανο
Δεκάδες βαρέλια με επικίνδυνα απόβλητα ξεφόρτωσαν επιτήδειοι στο Δρέπανο Αχαΐας, ξυπνώντας τις μνήμες του αμαρτωλού παρελθόντος του
εργοστασίου της Ινοτσιμέντ. Οι εγκαταστάσεις της παλιάς βιομηχανίας
(πρώην Αμιαντίτ) που αποτελεί εδώ και χρόνια πλιάτσικο πλανώδιων εμπόρων
αλλά και εστία μόλυνσης, εξαιτίας των χιλιάδων τόνων αμιάντου, της
σκόνης αμιαντοτσιμέντου αλλά και της διαρροή μαζούτ που έχει ποτίσει το
χώμα, φαίνεται ότι έχουν μετατραπεί σε χαβούζα επικίνδυνων αποβλήτων και
για άλλες βιομηχανίες.
Πριν μερικές μέρες ειδοποιήθηκαν για τα ύποπτα απόβλητα οι υπηρεσίες της
Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι οποίες σε συνεργασία με την Ελληνική
Αστυνομία συνέλεξαν δείγμα και το έστειλαν για εργαστηριακούς ελέγχους
στο Γενικό Χημείο του Κράτους.
Τα αποτελέσματα αναμένονται αλλά υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες ότι
πρόκειται περί τοξικών αποβλήτων. Για την υπόθεση έχουν ενημερωθεί οι
επιθεωρητές περιβάλλοντος αλλά και οι εισαγγελικές αρχές της Πάτρας
καθώς τα βαρέλια προκάλεσαν έντονη δυσοσμία στην περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εθνική Τράπεζα στην οποία ανήκει η ιδιοκτησία
του ακινήτου κατόπιν πλειστηριασμού έχει καταβάλλει τα πρόστιμα που
έχουν επιβάλλει οι έλεγχοι των αρμοδίων υπηρεσιών, δεν αναλαμβάνει όμως
τις ευθύνες του, ο έτερος συνιδιοκτήτης του εγκαταλελειμένου εργοστασίου
που είναι όμιλος εταιρειών Αντζουλάτος, ώστε να προχωρήσει η
απορρύπανση της περιοχής.
Η αδιαφορία της ιδιοκτησίας να απομακρυνθούν τα επικίνδυνα υλικά,
παρατείνει μία κατάσταση που εγκυμονεί πλέον άμεσο κίνδυνο για τους
κατοίκους της γύρω περιοχής.
Βουλευτές της περιοχής σημειώνουν ότι «τα θραύσματα αμιάντου που έχουν
περικυκλώσει την έκταση, κάθε φορά που φυσάει μεταφέρουν τις
καρκινογόνες ίνες σε όλες τις γύρω περιοχές». Τεράστιους κινδύνους για
την ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα προκαλεί όμως και η διαρροή του
μαζούτ.
Πηγή: protothema.gr
14/9/11
Χανιά: Σίριαλ η απομάκρυνση του αμιάντου
Σε σίριαλ με πολλά επεισόδια εξελίσσεται η υπόθεση της απομάκρυνσης του αμιάντου από το κτήριο της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ.) Χανίων.
Το οξύμωρο του τετάρτου ορόφου οφείλεται στο γεγονός των ξεχωριστών διοικητικών δομών (Διοικητικό Εφετείο, Διοικητικό Πρωτοδικείο και Ελεγκτικό Συνέδριο) που «συγκατοικούν» στον συγκεκριμένο χώρο με συνέπεια κάθε Υπηρεσία να ενεργεί αυτόνομα ως προς την αντιμετώπιση του προβλήματος... προς τέρψιν της γραφειοκρατίας. Σχετικές ενέργειες, όπως πληροφορηθήκαμε, υπάρχουν στα σκαριά, ενώ -σύμφωνα με μια λογική- θα ήταν μη λειτουργικό να έκλειναν όλες οι Υπηρεσίες ταυτόχρονα για να γίνει η συνολική ανακαίνιση που απαιτείται.
Κι αν ο τέταρτος όροφος βρίσκεται σε μια αναμονή, η αποσπασματική αντιμετώπιση του προβλήματος βασιλεύει στο υπόλοιπο κτήριο.
«Ο αμίαντος υπάρχει σε όλο το κτήριο ακόμα. Εκτός από το ισόγειο και τον πρώτο όροφο που έχουν πλήρως ανακαινιστεί τα προηγούμενα χρόνια, παραμένει σε ένα κομμάτι (χωρίσματα) στον δεύτερο και τον τρίτο όροφο όπως και στον τέταρτο. Το γνωρίζουμε, έχουμε κάνει ενέργειες και ζητάμε την αντικατάστασή του», ανέφερε, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ο πρόδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δ.Ο.Υ Χανίων κ. Μιχάλης Δασκαλάκης, ενώ συνεχίζοντας σχολίασε: «Στον τέταρτο όροφο έβγαλαν τον μισό. Κι εκεί έγινε μισή δουλειά. Θα έρθουν αργότερα να βγάλουν τα υπόλοιπα κομμάτια και θα είναι πάλι κλειστά και αργότερα πάλι τα ίδια. Βλέπουμε δηλαδή μια ανοργανωσιά σε αυτό το ζήτημα και όχι μια ενιαία αντιμετώπιση. Εμείς πάντως διεκδικούμε και ζητάμε να απομακρυνθεί ο αμίαντος από το κτήριο, δεν τον θέλουμε αλλά δεν βλέπουμε και ανταπόκριση από την πολιτεία».
Ο κ. Δασκαλάκης υπογράμμισε σχετικά ότι οι εργαζόμενοι έχουν επισημάνει το πρόβλημα στο Υπουργείο Οικονομικών τώρα και 6-7 χρόνια, χωρίς όμως αποτέλεσμα.
«Από τη μεριά μας, προσέχουμε να μη χτυπήσουμε τον αμίαντο, να μην τον τρυπήσουμε για να μην δημιουργηθεί άμεση απειλή για την υγεία μας.
Όμως κάποια στιγμή πρέπει να φύγει εξ ολοκλήρου», πρόσθεσε ο κ. Δασκαλάκης, ενώ συνεχίζοντας τόνισε ότι τα κτηριακά προβλήματα δεν εξαντλούνται στην ύπαρξη αμιάντου.
«Το κτήριο έχει πρόβλημα γιατί είναι 40 χρονών. Δεν είναι μόνο ο αμίαντος, έχει και άλλα προβλήματα. Γι’ αυτό κι εμείς έχουμε ζητήσει τώρα και πολλά χρόνια να μεταστεγαστούμε όμως κανείς δεν ασχολείται με αυτό το ζήτημα και κανείς δεν προχωράει σε κάποια ενέργεια», σημείωσε ο πρόεδρος των εργαζομένων εκφράζοντας παράλληλα την απαισιοδοξία του για να υπάρξει ανταπόκριση στο συγκεκριμένο αίτημα λόγω της σημερινής δύσκολης οικονομικής συγκυρίας.
Πηγή: goodnet.gr
Κύπρος: Εστία μόλυνσης και οχληρίας ο οικισμός Βερεγγάρια
Eκφράζoυμε έντονη ανησυχία για την κατάσταση που βρίσκεται ο εγκαταλειμμένος οικισμός Βερεγγάρια στα Κάτω Πολεμίδια.
Ο οικισμός Βερεγγάρια εκτείνεται σε 240 περίπου σκάλες και διαθέτει περίπου 200 κατοικίες 2-5 υπνοδωματίων. Στην υποδομή του οικισμού συμπεριλαμβάνονται ένας κινηματογράφος και αρκετά καταστήματα. Οι στέγες, κυρίως των σπιτιών του χωριού, είναι κατασκευασμένες από αμίαντο.
Μετά την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των Βρετανών και της Κυπριακής Δημοκρατίας περιμέναμε ότι η κατάσταση θα άλλαζε δραστικά προς τον ευπρεπισμό της περιοχής. Αντίθετα, για ό,τι κατηγορούσαμε πριν τους Βρετανούς, τώρα είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε τις κυπριακές Αρχές.
Η εγκατάλειψη, η αδιαφορία, η έλλειψη στοιχειωδών κανόνων υγιεινής και καθαριότητας και οι χιλιάδες τόνοι αμιάντου στο κέντρο της πόλης μας -δίπλα από δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο- δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες.
Η φθορά των φύλλων αμιάντου από την εγκατάλειψη, την έλλειψη συντήρησης αλλά και τις κακόβουλες ενέργειες, απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα καρκινογόνες ουσίες με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρές ανησυχίες για καρκινοπάθειες.
Ο αμίαντος είναι χημικά αδρανής και η τοξική του επίδραση αποδίδεται στις φυσικές του ιδιότητες. Οι σχετικές ιατρικές έρευνες κατέδειξαν ότι το μέγεθος της ίνας είναι η κρισιμότερη παράμετρος για την τοξικότητα του αμιάντου. Η αυξανόμενη συσσώρευση ινών αμιάντου στους πνεύμονες ενδέχεται να προκαλέσει δύο κατηγορίες ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος: Σκλήρυνση των ιστών του πνεύμονα (ίνωση) και Καρκινώματα (καρκινογένεση).
Ο αμίαντος θεωρείται υπεύθυνος για σοβαρές ασθένειες των πνευμόνων όπως η αμιάντωση, το μεσοθηλίωμα και ο καρκίνος του πνεύμονα, που προκαλούνται από την εισπνοή ινών αμιάντου και εμφανίζονται έπειτα από μακροχρόνια συνήθως έκθεση.
Καλούμε τις Αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν με μέτρα καθαρισμού και ευπρεπισμού της περιοχής του εγκαταλειμμένου οικισμού Βερεγγάρια στα Πολεμίδια.
ΙΩΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Γενική Γραμματέας
Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών
Πηγή: sigmalive.com
18/7/11
Μεγαλόπολη: Δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Αμιάντου
- Εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή του Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων έκτασης 291 στρεμμάτων!
- «Κενές» αποδείχτηκαν οι δεσμεύσεις Ρέππα κ Μπούρα τον Φεβρουάριο του 2010
Αναρτήθηκε στην Διαύγεια χθες Πέμπτη η κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργείων Περιβάλλοντος ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, Υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων και Πολιτισμού και τουρισμού η οποία δίνει πράσινο φως στους περιβαλλοντικούς όρους για την κατασκευή Χώρου Διαχείρισης Βιομηχανικών αποβλήτων στο Λιγνιτικό κέντρο της Μεγαλόπολης. Η απόφαση που ελήφθη στις 5 Ιουλίου και αναρτήθηκε στις 14 Ιουλίου μιλά για υγειονομική ταφή αποβλήτων που θα προέρχονται από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ, από νοσοκομεία, σχολεία κτλ της περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο χώρος θα έχει έκταση 291 στρέμματα και χωρητικότητα πρός τα διατιθέμενα απόβλητα 113.000m3 . Η δε χρονική λειτουργία του Χ.Δ.Β.Α προσδιορίζεται στα 30 χρόνια!
Η απόφαση αυτή έρχεται να αποδείξει πως τα όσα είχαν προκαλέσει έντονη ανησυχία στην Μεγαλόπολη στις αρχές του 2010 δεν ήταν χωρίς βάση αλλά το αντίθετο. Τότε στο ιστολόγιο ΚΑΦΕΝΕΙΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ (http://kafeneiomegalopolis.blogspot.com/2010/02/blog-post_4807.html)γινόταν λόγος για πολύ θόρυβο άνευ ουσίας δεδομένης της δέσμευση του Υπουργού Ρέππα μετά την ερώτηση Κωνσταντινόπουλου και την δέσμευση Μπούρα στο Δ.Σ πως Χ.Δ.Β.Α δεν πρόκεται να γίνει στην Μεγαλόπολη. Μάντης κακών τότε ο πρώην Δήμαρχος Σπύρος Τσιριγώτης είχε καλέσεΙ τον Δήμαρχο να μην εμπιστεύεται κανέναν! 1,5 χρόνο μετά όχι 1 αλλά 4 υπουργεία εγκρίνουν την Μ.Π.Ε του έργου δίνοντας πράσινο φως στην κατασκευή του.
Στο ιστορικό της υπόθεσης αναφέρθηκε εκτενώς η εφημερίδα ΠΑΡΗΣΣΙΑ τον Αύγουστο του 2010 (http://www.scribd.com/doc/37487023/50-%CE%91%CE%A5%CE%93%CE%9F%CE%A5%CE%...)
Ενώ ο πρώην Δήμαρχος Σπύρος Τσιριγώτης είχε δηλώσει τότε πως «αν συμβεί αυτό η Μεγαλόπολη έχει τελειώσει!» (http://megalopoli.blogspot.com/2010/02/blog-post_1396.html)
Μπορείτε να δείτε όλη την απόφαση εδώ: http://et.diavgeia.gov.gr/f/ypeka/ada/4%CE%91%CE%A3%CE%950-%CE%975%CE%A0
Πηγή: www.arcadiaportal.gr
16/7/11
Γιατί δεν απαγορεύεται διεθνώς ο αμίαντος;
Ο αμίαντος αναγνωρίζεται στη Γερμανία ως αιτία επαγγελματικών ασθενειών από τη δεκαετία του 1940. Από τότε διαπίστωσαν οι επιστήμονες ότι προκαλεί μεσοθηλίωμα (είδος καρκίνου), πνευμονοκονίαση αμιάντου, καρκίνο του λάρυγγα και των πνευμόνων και ασθένειες του υπεζωκότα.
Ρολφ Πάκροφ από την Υπηρεσία Προστασίας και Ιατρικής της Εργασίας
Ο Ρολφ Πάκροφ, ειδικός επιστήμονας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας και Ιατρικής της Εργασίας, υπογραμμίζει ότι ο Καναδάς προωθεί την παραγωγή αμιάντου γιατί εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ομίλων εξόρυξης αμιάντου: «Η στάση του Καναδά επηρεάζεται από το ισχυρό λόμπι των εγχώριων εταιρειών εξόρυξης αμιάντου, οι οποίες προσπαθούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Είναι αλήθεια ότι έχουν μεγάλα κοιτάσματα. Επειδή μάλιστα εξάγουν λευκό αμίαντο, προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις επιβλαβείς επιπτώσεις του στην υγεία.»
20/6/11
Κύπρος: Φεύγει ο αμίαντος από το βυθό
20/06/2011 | ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Η Α.Λ.Κ. κατακυρώνει σύντομα την προσφορά ανέλκυσηςΦορτίο με 670 τόνους αμιάντου, συσκευασμένου σε νάιλον σακούλες, βρισκόταν στο βυθό από το 1981. Το 1992 αφαιρέθηκε μια μεγάλη ποσότητα, υπολογίζεται ωστόσο πως στο ναυάγιο παραμένουν ακόμη μέσα στα σακούλια αρκετοί τόνοι αμιάντου, τόσο στα αμπάρια όσο και έξω από το πλοίο.
Στόχος της Αρχής Λιμένων είναι ο άμεσος καθαρισμός της θάλασσας της Λεμεσού από το βυθισμένο εδώ και δεκαετίες φορτίο αμιάντου, αναφέρει η διεύθυνση της Αρχής, η οποία αποφάσισε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου της, την κατακύρωση της προσφοράς για εκτέλεση της εργασίας ανέλκυσης το αργότερο μέχρι το τέλος ερχομένου Ιουλίου. Από τις προσφορές εξειδικευμένων οίκων που έχει στα χέρια της η Αρχή Λιμένων, για καθαρισμό του βυθού και σωστή διαχείριση του μεγάλου φορτίου, η χαμηλότερη ανέρχεται στις 850 χιλιάδες ευρώ και η υψηλότερη στο 1,4 εκατομμύριο.
Η εμπλοκή της ΕΕ
Η αξιολόγηση των προσφορών αποφασίστηκε μετά το ξεκαθάρισμα του θέματος από την Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, η οποία με απόφασή της έκρινε ότι οι προσφορές μπορούσαν να αξιολογηθούν και να συνεχίσει η όλη διαδικασία. Σύμφωνα με τη διεύθυνση της Α.Λ.Κ., η αξιολόγηση στοχεύει στο να διαπιστωθεί κατά πόσο οι προσφορές συνάδουν με τους όρους και προδιαγραφές που έθεσε η Αρχή, ώστε να μην υπάρξουν περιβαλλοντικά προβλήματα.
Στην απόφαση αυτή καθοριστικό ρόλο έπαιξε η εμπλοκή και οι ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, το 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με υπόμνημά της προς τον πρέσβη-μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με τα ναυάγιο του πλοίου και το περιεχόμενο του φορτίου του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταχωρήσει καταγγελία σχετικά με πιθανή παραβίαση της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην περιοχή της Λεμεσού και ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία για την εγκατάλειψη του ναυαγίου στο βυθό για τόσα πολλά χρόνια.
Η Επιτροπή στο υπόμνημά της ζήτησε πλήρη ενημέρωση για τη διάθεση των σακουλιών που περιείχαν τον αμίαντο στα αμπάρια του πλοίου και προειδοποίησε ότι η συνέχιση της κατάστασης ως έχει για μακρά χρονική περίοδο, ενδέχεται να σημαίνει ότι το κράτος έχει υπερβεί το περιθώριο λήψης μέτρων, που παρέχουν οι σχετικές διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας.
Το ναυάγιο
Το «Farsas 2» βυθίστηκε το 1981, ένα χιλιόμετρο από την είσοδο του νέου λιμανιού της Λεμεσού και σε βάθος 19 περίπου μέτρων. Στο αρχικό φορτίο του πλοίου περιέχονταν 670 τόνοι αμιάντου, συσκευασμένος σε νάιλον σακούλες. Το 1992 αφαιρέθηκε μια μεγάλη ποσότητα αμιάντου, υπολογίζεται ωστόσο πως στο ναυάγιο παραμένουν ακόμη μέσα στα σακούλια αρκετοί τόνοι αμιάντου, τόσο στα αμπάρια όσο και έξω από το πλοίο.
Σκόρπιες, τρύπιες σακούλες
Όπως κατ’ επανάληψιν κατήγγειλε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τα τελευταία χρόνια, μελέτες αλλά και πληροφορίες από δύτες, μέρος του αμιάντου βρίσκεται διασκορπισμένος πέριξ του ναυαγίου, ενώ οι σακούλες στις οποίες ήταν συσκευασμένο το επικίνδυνο υλικό έχουν φθαρεί και ήδη άρχισε να διαφεύγει στη θάλασσα. Οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι μέρος του φορτίου, περίπου 200 σακούλες γεμάτες αμίαντο, δεν περισυνελέγησαν, λόγω του μεγάλου κόστους της εργασίας και προειδοποίησαν ότι ο αποξηραμένος αμίαντος εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία, γι’ αυτό πρέπει να απορροφηθεί ολόκληρη η ποσότητα από το βυθό και να διαχειριστεί σαν επικίνδυνο απόβλητο.
Τι έδειξαν οι αναλύσεις
Στην όλη διαδικασία είχε εμπλακεί στο παρελθόν και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο προέβη σε δειγματοληψία νερού και άμμου από ακτές της πόλης, καθώς και δείγμα από παραλία της Λάρνακας, ως δείγμα αναφοράς, για να εκτιμηθεί η όλη κατάσταση.
Στη Λεμεσό τα δείγματα λήφθηκαν από τις παραλίες Καρνάγιου και Δημόσιου Κήπου. Τα δείγματα αποτελούνταν από υγρή άμμο που μαζεύτηκε από επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου βάρους ενός κιλού. Η εργαστηριακή ανάλυση έγινε από το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας της Ομοσπονδίας των Επαγγελματικών Συνδέσμων της Γερμανίας, στα εξειδικευμένα εργαστήρια που διαθέτουν για αναλύσεις αμιάντου. Το συμπέρασμα της ανάλυσης είναι ότι δεν υπάρχει αμίαντος σε κανένα από τα δείγματα.
Για εκτέλεση της εργασίας ανέλκυσης του αμιάντου θα απαιτηθούν τέσσερεις περίπου μήνες. Όλη η ποσότητα θα μεταφερθεί σε ξένη χώρα, όπου υπάρχουν δυνατότητες διαχείρισης και καταστροφής του.
Πηγή: sigmalive16/6/11
Ντίσελντορφ: στην επικαιρότητα και πάλι το Δημοτικό Σχολείο του αμιάντου
Κριτική και για το δάπεδο στο Συντονιστικό Γραφείο Ντίσελντορφ
Με τίτλο «Εδώ "έκαψε" η Ελλάδα 1,4 εκατομμύρια Ευρώ δημόσιο χρήμα», η γερμανική εφημερίδα EXPRESS Düsseldorf, με άρθρο του δημοσιογράφου Günther Classen, επανέρχεται στο σκάνδαλο με το κτίριο που αγοράστηκε στο Ντίσελντορφ από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων της Ελλάδας (ΟΣΚ) ώστε να χρησιμοποιηθεί ως Δημοτικό σχολείο.
Στο άρθρο του ο κ. Classen αναφέρει ότι τα χρήματα του ελληνικού δημοσίου δεν ξοδεύονται άσκοπα μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο Ντίσελντορφ με την «αμφιλεγόμενη» αγορά του «ερειπωμένου και με αμίαντο» κτιρίου επί της Mettmanner. Str. 16 που κόστισε 1.4 εκατομμύρια Ευρώ. Εισαγγελέας και ελεγκτές της εφορίας έχουν έρθει ήδη από την Αθήνα και έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία για την αναζήτηση ευθυνών, αναφέρει το άρθρο ενώ παρουσιάζει και τη δήλωση του......Υπουργείου Παιδείας που κάνει λόγο γα προμήθειες αλλά και τονίζει ότι το κτίριο είναι μολυσμένο και είναι ακατάλληλο για σχολείο. «Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νίκος Παπαδόπουλος», αναφέρει το δημοσίευμα, δήλωσε ότι «1,4 εκατομμύρια Ευρώ πήγαν χαμένα. Αυτό ήταν καθαρή καταστροφή χρήματος. Εξαφανίστηκαν 200.000€. Πληρώθηκαν πολλά περισσότερα απ΄ότι έπρεπε», αναφέρει στον δημοσιογράφο ο Νίκος Παπαδόπουλος ενώ ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ, κ. Πρόδρομος Μαρκουλάκης αναφέρει στην γερμανική εφημερίδα ότι το κτίριο διατίθεται και πάλι προς πώληση.
Το κτίριο μόλις είχε αποκτηθεί και ανήκε στην πόλη. Ο Dietmar Zeleny από την εταιρεία διαχείρισης τονίζει στην εφημερίδα και το δημοσιογράφο: «Είχαμε καταστήσει σαφές στους Έλληνες ότι το κτίσμα είναι γεμάτο αμίαντο». Το άρθρο αναφέρει επίσης ότι μία 8μελής ομάδα ενέκρινε η ίδια το το υπηρεσιακό ταξίδι και τα έξοδά του ταξιδιού και είχε έρθει από την Ελλάδα για να εξετάσει την υπόθεση. Ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας, αναφέρει η εφημερίδα, τόνισε ότι το ταξίδι πραγματοποιήθηκε χωρίς άδεια και δαπανήθηκαν πολλά χρήματα, ως εκ τούτου είναι υπό διερεύνηση και η υπόθεση αυτή.
Υπό διερεύνηση από το ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, αναφέρει ο κ. Classen στο άρθρο του, είναι και η υπόθεση σχετικά με το νέο δάπεδο τύπου «λαμινάτ» που τοποθετήθηκε στο Γραφείο του Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Ντίσελντορφ κ. Αστέριου Μπανούση και για το οποίο ο Νίκος Παπαδόπουλος ανέφερε στον Γερμανό δημοσιογράφο: «Ενώ οφείλουμε να κάνουμε οικονομία στα σχολεία ο κ. Μπανούσης ενέκρινε το ποσό των 7000 Ευρώ για την τοποθέτηση νέου δαπέδου». Η υπόθεση αυτή είναι επίσης υπό διερεύνηση από το Υπουργείο Παιδείας, αναφέρει το άρθρο.
Τέλος ο κ. Classen στο άρθρο του στην EXPRESS Düsseldorf επισημαίνει ότι από την ελληνική κατασπατάληση των χρημάτων δεν θα πρέπει να υποφέρουν τα ελληνόπουλα και αναφέρει ότι ο «Νίκος Παπαδόπουλος από το Σύλλογο Γονέων "Aristoteles" και ο Γενικός Πρόξενος με την βοήθεια της πόλης φρόντισαν για το κτίριο επί της Lacombletstraße που στεγάζονται σήμερα οι μαθητές του Ελληνικού Δημοτικού σχολείου».
Πηγή: provoles.de
8/6/11
ΛΕΜΕΣΟΣ: Ανοιγει ο δρόμος για την απομάκρυνση του αμιάντου
Απομακρύνεται ο αμίαντος από τη θάλασσα της Λεμεσού
Λεμεσός: Τελεσίδικα έχει ανοίξει ο δρόμος για την Αρχή Λιμένων να προχωρήσει στον καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής και στη σωστή διαχείριση των τεράστιων ποσοτήτων αμιάντου που βρίσκονται στο βυθό και σε απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου, από την είσοδο του λιμανιού Λεμεσού.
Πρόκειται για εκατοντάδες τόνους αμιάντου που αποτελούσε το βασικό φορτίο του πλοίου «Farsa ΙΙ», το οποίο βυθίστηκε το 1981, λίγη ώρα μετά τον απόπλου του από το λιμάνι, σε βάθος 20 μέτρων. Στο αρχικό φορτίο του πλοίου υπήρχαν 670 τόνοι αμιάντου, ο οποίος ήταν συσκευασμένος σε νάιλον σακούλες. Το 1992 αφαιρέθηκε μια μεγάλη ποσότητα αμιάντου και στο ναυάγιο παραμένουν ακόμη 100 τόνοι μέσα και έξω από το βυθισμένο πλοίο. Η εξέλιξη αυτή, είναι αποτέλεσμα της απόφασης του Δ.Σ. της Αρχής Λιμένων να προχωρήσει στην επαναξιολόγηση των προσφορών που υποβλήθηκαν από ενδιαφερόμενους οίκους για την ανέλκυση, απομάκρυνση και τελική διάθεση του φορτίου αμιάντου. Ήδη στα χέρια της Αρχής Λιμένων βρίσκονται εδώ και μερικούς μήνες έξι προσφορές, από τις οποίες η χαμηλότερη ανέρχεται στις 850 χιλιάδες ευρώ και η ψηλότερη στο 1,4 εκατ. ευρώ.
Όλες οι προσφορές θα αξιολογηθούν με σκοπό να διαπιστωθεί ότι συνάδουν με τους όρους και τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί από την Αρχή Λιμένων και η κατακύρωση θα γίνει τέλος Ιουλίου. Στόχος μας, όπως τόνισε ο κ. Κόκκινος, είναι ο καθαρισμός της θαλάσσιας περιοχής με την απομάκρυνση του ναυαγίου και του φορτίου, ώστε να εκλείψουν οι αντιδράσεις και οι ανησυχίες που εκφράζονται κατά καιρούς από περιβαλλοντικούς και άλλους φορείς.
Πηγή: philenews.com
ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Κατάληψη για τον αμίαντο
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δεν επαρκεί για να καλύψει τις ανάγκες έξι δήμων
Οι γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες κινητοποιούνται για την άμεση λειτουργία και 2ου Εργαστηρίου
Οι γονείς καταγγέλλουν ότι έχουν δεχτεί απειλές για την κινητοποίηση που ξεκίνησαν με τη μορφή της κατάληψης
Σε κατάληψη του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πειραιά (ΕΕΕΕΚΠ) έχουν προχωρήσει οι γονείς, με απόφασή του συλλόγου τους, καθώς η τεράστια έλλειψη χώρων που αντιμετωπίζει έχει οδηγήσει μόνο φέτος να έχουν μείνει εκτός σχολείου 30 μαθητές. Στο ΕΕΕΕΚΠ είναι εγγεγραμμένα 150 παιδιά με ειδικές ανάγκες (14-25 ετών) και εκπαιδεύονται σε εργαστήρια Επαγγελματικής Κατάρτισης. Το σχολείο είναι το μοναδικό στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και οι χώροι του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε στοιχειωδώς τις ανάγκες των έξι δήμων που εξυπηρετεί (Πειραιάς, Νίκαια - Ρέντης, Κορυδαλλός, Πέραμα, Σαλαμίνα, Δραπετσώνα - Κερατσίνι). Οι γονείς διεκδικούν την άμεση λειτουργία του 2ου ΕΕΕΕΚΠ, καθώς, ενώ η λειτουργία του έχει εγκριθεί από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά, παραμένει στα χαρτιά.
Η κινητοποίηση των γονιών όμως συναντά, όπως φαίνεται, αντιδράσεις. Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων κατήγγειλε στον «Ρ» ότι ο σύλλογος δέχεται πιέσεις από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης σα να είναι οι ίδιοι οι γονείς υπεύθυνοι για την απαράδεκτη κατάσταση στο σχολείο και μάλιστα κατήγγειλε πως δέχτηκε απειλές ότι θα κινηθούν διαδικασίες να συνταχθεί έγγραφο που να αναφέρει πως ο Σύλλογος παρακωλύει τη λειτουργία του σχολείου, ώστε να ακολουθήσει εισαγγελική παρέμβαση!
Να σημειωθεί ότι οι γονείς αρνούνται τη «λύση» που θέλει τα παιδιά τους να μεταφέρονται σ' ένα κτίριο ακατάλληλο «λόγω εύρεσης υλικών που βλάπτουν την υγεία» (αμίαντος) το οποίο θα συστεγάζεται με το 14ο Γυμνάσιο Πειραιά.
Σήμερα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο σχολείο η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.
Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των γονιών έχει ήδη εκφράσει η Ομοσπονδία Γονέων Πειραιά, που καλεί τους γονείς να δείξουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των γονιών και μαθητών του ΕΕΕΕΚ με τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση που διοργανώνει μαζί με τους γονείς αύριο Πέμπτη στις 8.30 π.μ. στο χώρο του σχολείου.
ΛΑΡΙΣΑ: Αποξήλωση αμιάντου στο Τ.Ε.Ι.
ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΔΙΑΚΥΡΗΞΗΣ
ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Το Τ.Ε.Ι. Λάρισας, έχοντας υπ’ όψη το υπ’αριθμ. 501/02-06-2011 πρακτικό του Συμ-
βουλίου του ΤΕΙ/Λ, επαναπροκηρύσσει δημόσιο ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση
του έργου «Αποκατάσταση στατικής επάρκειας και ανακαίνιση παλαιών σπουδαστικών
εστιών», με προϋπολογισμό 3.350.000,00 ΕΥΡΩ (με αναθεώρηση και Φ.Π.Α).
1. Το έργο συντίθεται από τις ακόλουθες κατηγορίες εργασιών: α) κατηγορία
Οικοδομικών, με προϋπολογισμό 1.852.884,03 ΕΥΡΩ (δαπάνη εργασιών, Γ.Ε. και Ο.Ε.
και απρόβλεπτα), β) κατηγορία Η/Μ με προϋπολογισμό 838.195,80 ΕΥΡΩ (δαπάνη
εργασιών, Γ.Ε. και Ο.Ε. και απρόβλεπτα).
2. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραλάβουν τα συμβατικά τεύχη του διαγω-
νισμού (Διακήρυξη, Συγγραφή Υποχρεώσεων, κ.λ.π) από την Τεχνική Υπηρεσία (
Γραφείο Μελετών - Κατασκευών) του ΤΕΙ Λάρισας, οδός Περιφερειακή Τρικάλων,
μέχρι 17-06-2011 και ώρα 10:00 π.μ - με 12:00 μ.μ καταβάλλοντος την δαπάνη των 20
ευρώ. Η διακήρυξη του έργου έχει συνταχθεί κατά το εγκεκριμένο από τον Υπουργό
ΠΕΧΩΔΕ υπόδειγμα τύπου Β’.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο 2410.684419, fax: επικοινωνίας 2410 610980, αρμό-
διος υπάλληλος για επικοινωνία κ. Απόστολος Καψής.
3. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί στις 21-06-2011, ημέρα Τρίτη και ώρα 10 π.μ. και
το σύστημα υποβολής προσφορών είναι ΜΕ ΕΠΙ ΜΕΡΟΥΣ ΠΟΣΟΣΤΑ ΕΚΠΤΩΣΗΣ
του άρθρου 6, του Ν. 3669/08.
4. Στον διαγωνισμό γίνονται δεκτοί: Ημεδαποί διαγωνιζόμενοι μεμονωμένοι ή σε
Κοινοπραξίες εγγεγραμμένοι στο ΜΕΕΠ που καλύπτουν τις κατηγορίες και τάξεις
του έργου, ήτοι τάξη 3η και 4η για έργα κατηγορίας Οικοδομικά, και 5η τάξη
Οικοδομικά με έδρα τον Νομό Λάρισας και 2η και 3η τάξη για έργα κατηγορίας
Η/Μ, καθώς και 4η τάξη με έδρα τον Νομό Λάρισας. Επίσης και Κοινοπραξίες
με όριο αναβάθμισης που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 10, του άρθρου
16, του Ν.3669/08.
5. Επισημαίνεται: Η αναγκαιότητα δήλωσης αποκλειστικής συνεργασίας με
συμβολαιογραφική πράξη μεταξύ επιχειρήσεων του άρθρου 21, της ΔΙΑΚΗΡΥ-
ΞΗΣ, με ποινή αποκλεισμού από τον διαγωνισμό. Στο διαγωνισμό δικαιούνται να
συυιιετάσγουν: «Οι διαγωνιζόμενοι, και σε περίπτωση Κ/Ξ τουλάχιστον ένα από
τα μέλη της, θα πρέπει, επί ποινή αποκλεισμού, να διαθέτουν οι ίδιοι σε ισχύ
άδεια διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων (αμίαντος), σύμφωνα με την κείμενη
νομοθεσία ή να συνεργάζονται αποκλειστικά με επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο
που διαθέτει την άδεια αυτή. Η συνεργασία αποδεικνύεται με συμβολαιογραφική
πράξη πρότασης και αποδοχής της αποκλειστικής συνεργασίας για το υπόψη έργο.
(Σχετ.: Απόφαση με αρθμ. Πρωτ. Δ17α/419/5/ΦΝ 440 / 19-11-2010)
6. Για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής
ύψους 54.500,00 ΕΥΡΩ και ισχύ τουλάχιστον 210 ημερών, μετά την ημέρα διεξαγωγής
του διαγωνισμού. Ο χρόνος ισχύος των προσφορών είναι επτά (7) μήνες.
7. Το έργο χρηματοδοτείται μέρος από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων
Επενδύσεων (κωδ. Έργου 2009 ΣΕ04300026 της (ΣΑΕ 043) και μέρος από τον
Τακτικό προϋπολογισμό του ΤΕΙ Λάρισας (ΚΑΕ 9729) και υπόκειται στις κρατήσεις
που προβλέπονται για τα έργα αυτά, περιλαμβανομένης και της κράτησης 6%ο του
άρθρου 27 παρ. 34-37 του Ν. 2166/93 (Φ.Ε.Κ. 137 Α’ /24-8-93).
8. Το αποτέλεσμα της δημοπρασίας θα εγκριθεί από το Συμβούλιο του ΤΕΙ
Λάρισας.
9. Τέλος σας γνωρίζουμε ότι το κείμενο της περίληψης διακήρυξης της δημοπρα-
σίας δημοσιεύεται στη ηλεκτρονική διεύθυνση του ΤΕΙ/Λάρισας: www.teilar.gr στην
ενότητα -Προκηρύξεις Μελετών, έργων.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΙ/Λ
Ιωάννης Κόκκορας Καθηγητής
Ήπειρος: ο αμίαντος παραμένει
Απομεινάρια μιας άλλης εποχής
Τα φύλλα στέγης από μίγμα αμιάντου – τσιμέντου, χρησιμοποιήθηκαν στη δεκαετία του 60-70. Όταν στη συνέχεια ο αμίαντος ενοχοποιήθηκε από την επιστήμη ως πρόξενος καρκινογενέσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε όχι μόνο την απαγόρευση της χρήσης του αλλά και την «απαμιάντωση» όλων των κτιρίων που είχαν αυτό το υλικό. Κλασσικότερο παράδειγμα η απαμιάντωση στις Βρυξέλλες του κεντρικού κτιρίου της Ε.Ε., γνωστό από το σχήμα του Αστερία. Σήμερα, το 2011, η Λαϊκή αγορά της Αγ. Μαρίνας φέρει ακόμη στέγη αμιαντο-τσιμέντου. Φθαρμένη και κακορίζικη. Και η αντικατάστασή της με φύλλα τσίγκου (έστω), δεν κοστίζει και μια περιουσία!
31/5/11
Κοζάνη: Έργο 200.000 ευρώ για την αποκατάσταση των πρώην μεταλλείων αμιάντου
Υπεγράφη την Παρασκευή από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Δακή, η σύμβαση για την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη της ολοκλήρωσης του έργου αποκατάστασης των αποθέσεων στα πρώην Μεταλλεία Αμιάντου Βορείου Ελλάδας (ΜΑΒΕ), στο Ζιδάνι Κοζάνης.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 200.000 ευρώ, εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη».
Σε δηλώσεις του ο κ. Δακής τόνισε ότι ήδη εκπονείται η μελέτη για την Γ’ φάση του έργου που περιλαμβάνει την αποκατάσταση του συνόλου των ρυπασμένων κτιριακών εγκαταστάσεων των πρώην «ΜΑΒΕ».
«Πρόκειται για το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο της χώρας το οποίο θα αποκαταστήσει πλήρως το σύνολο της έκτασης των ΜΑΒΕ, με συνολικό προϋπολογισμό που θα φθάσει περίπου τα 50.000.000 ευρώ», επισήμανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.
Πηγή: econews.gr
27/5/11
Κοζάνη: υπογραφή σύμβασης έργου αμιάντου
Συμβαίνει τώρα:
Υπογράφεται στις 12 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Συσκέψεων «Μέγας Αλέξανδρος», στη ΖΕΠ Κοζάνης, η σύμβαση του έργου:
«Τεχνική και επιστημονική υποστήριξη για την ολοκλήρωση έργου αποκατάστασης αποθέσεων των Μεταλλείων Αμιάντου Βορείου Ελλάδος στο Ζιδάνι Κοζάνης».
Κύπρος: Παράταση στην ανέλκυση του 'αμιάντου'
Μένει στο βυθό ο αμίαντος
Θα παραταθεί για μερικούς μήνες ακόμα η διαδικασία ανέλκυσης του πλοίου «Farsas 2», στο κουφάρι του οποίου παραμένουν ακόμα μεγάλες ποσότητες αμιάντου. Τριάντα, σχεδόν, χρόνια μετά τη βύθισή του στη θάλασσα της Λεμεσού, οι αρμόδιες Αρχές προκήρυξαν προσφορές για να ανελκύσουν το φορτίο και να το απομακρύνουν με ασφάλεια, ώστε να εκλείψει ο κίνδυνος για ρύπανση των ακτών από το επικίνδυνο υλικό. Ωστόσο, η ανέλκυση του πλοίου προσέκρουσε στην παρέμβαση της Γενικής Ελέγκτριας τους Κράτους, αλλά και της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών. Η Γενική Ελέγκτρια, που παρενέβη αυτοβούλως στη διαδικασία των προσφορών, είχε τονίσει στην Αρχή Λιμένων (ΑΛΚ) πως οι προσφορές θα έπρεπε να ακυρωθούν και να επαναπροκηρυχθούν, γιατί οι διαδικασία που ακολουθήθηκε δεν ήταν η ορθή. Έτσι, το συμβούλιο προσφορών της ΑΛΚ δεν είχε προχωρήσει στην αξιολόγηση των προσφορών. Παράλληλα, ένας εκ των προσφοροδοτών είχε προσφύγει στην Αναθεωρητική Αρχή, η οποία με απόφασή της έκρινε πως λανθασμένα οι προσφορές δεν αξιολογήθηκαν και είτε θα έπρεπε να ακυρωθούν, είτε να αξιολογηθούν.
Απόφαση την Πέμπτη
Μετά και την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», την ερχόμενη Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της Αρχής Λιμένων θα συνεδριάσει και θα πάρει απόφαση για τον τρόπο προώθησης του ζητήματος. Κατά τη συνεδρίαση, πρόεδρος και μέλη θα καταθέσουν τις προτάσεις τους για το θέμα. Επικρατέστερη, είναι η πρόταση την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν κατατεθεί για ανέλκυση του πλοίου και του αμιάντου από τη θάλασσα. Παράλληλα, όπως πληροφορούμαστε υπάρχει και το ενδεχόμενο για επαναπροκήρυξη των προσφορών. Να θυμίσουμε, επίσης, πως, σύμφωνα με την ΑΛΚ, υπολογίζεται με βάση την προκαταρκτική εκτίμηση ότι το κόστος θα ανέλθει περίπου στα τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και για εκτέλεση της εργασίας θα απαιτηθούν τρεις περίπου μήνες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Στην απόφαση για προώθηση της διαδικασίας ανέλκυσης του πλοίου, καθοριστικό ρόλο έπαιξε η εμπλοκή και οι ανησυχίες της ΕΕ. Συγκεκριμένα, το 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με υπόμνημά της προς τον πρέσβη - μόνιμο αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ, ζήτησε διευκρινίσεις σχετικά με το ναυάγιο του πλοίου και το περιεχόμενο του φορτίου του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταχωρήσει καταγγελία σχετικά με πιθανή παραβίαση της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας στην περιοχή της Λεμεσού και ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία για την εγκατάλειψη του ναυαγίου στο βυθό για τόσα πολλά χρόνια. Η Επιτροπή στο υπόμνημά της ζήτησε πλήρη ενημέρωση για τη διάθεση των σακουλιών που περιείχαν τον αμίαντο στα αμπάρια του πλοίου και προειδοποίησε ότι η συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης για μεγάλη χρονική περίοδο, πιθανόν να εκληφθεί και ως υπέρβαση του χρονικού περιθωρίου για λήψη μέτρων από το κράτος, που προνοείται από τις διατάξεις της σχετικής νομοθεσίας.
Δειγματοληψίες
Στην όλη διαδικασία είχε εμπλακεί και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, το οποίο προέβη σε δειγματοληψία νερού και άμμου από δύο ακτές της πόλης της Λεμεσού, καθώς και δείγμα από παραλία της Λάρνακας, ως δείγμα αναφοράς. Στη Λεμεσό τα δείγματα λήφθηκαν από τις παραλίες Καρνάγιου και Δημόσιου Κήπου και στη Λάρνακα από την παραλία Μακένζι. Τα δείγματα αποτελούντο από υγρή άμμο που συγκεντρώθηκε από επιφάνεια ενός τετραγωνικού μέτρου και το βάρος τους ήταν ένα κιλό, περίπου,έκαστο. Η εργαστηριακή ανάλυση έγινε από το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Ασφάλειας της Ομοσπονδίας των Επαγγελματικών Συνδέσμων της Γερμανίας, στα εξειδικευμένα εργαστήρια που διαθέτουν για αναλύσεις αμιάντου στον Άγιο Αυγουστίνο της Γερμανίας. Το συμπέρασμα της ανάλυσης είναι ότι δεν υπάρχει αμίαντος σε κανένα από τα τρία δείγματα.
Στα 21 μέτρα
Για την ιστορία να θυμίσουμε ότι το «Farsas 2» βυθίστηκε το 1981, ένα χιλιόμετρο από την είσοδο του νέου λιμανιού της Λεμεσού και σε βάθος 21 μέτρων. Στο αρχικό φορτίο του πλοίου περιέχονταν 670 τόνοι αμιάντου, που ήταν συσκευασμένος σε νάιλον σακούλες. Το 1992 αφαιρέθηκε μια μεγάλη ποσότητα αμιάντου. Υπολογίζεται ωστόσο πως στο ναυάγιο παραμένουν ακόμη μέσα στα σακούλια αρκετοί τόνοι αμιάντου τόσο στα αμπάρια, όσο και έξω από το πλοίο. Όπως κατ’ επανάληψη είχε καταγγείλει στο παρελθόν και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τα τελευταία χρόνια, μελέτες αλλά και πληροφορίες από δύτες αναφέρουν ότι, μέρος του αμιάντου βρίσκεται διασκορπισμένο πέριξ του ναυαγίου, ενώ οι σακούλες στις οποίες ήταν συσκευασμένο το επικίνδυνο υλικό, έχουν φθαρεί και ήδη άρχισε να διαφεύγει στη θάλασσα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΤΖΗΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Πηγή: politis-europe.com
26/5/11
Νάξος: "Οχι, στον αμίαντο"
ΤΙ ΛΩΖΑΝΗ, ΤΙ ΚΟΖΑΝΗ...
Και αμίαντος υπάρχει μπόλικος, ιδιαίτερα στο πιο πυκνοκατοικημένο σημείο της πόλης. Ετσι δημιουργήθηκε μία επιτροπή ευαισθητοποίησης πολιτών και έκανε αυτή την διαμαρτυρία, όπως βλέπετε και στη φωτογραφία.
Πηγή: http://kykladiki.blogspot.com/2011/05/blog-post_9553.html
23/5/11
Στην Βουλή και πάλι το θέμα της ΑΜΙΑΝΤΙΤ
18/5/11
Φλώρινα: Αμίαντος στο δάπεδο του Διοικητηρίου
Ζάκυνθος: Προμήθεια αμιάντου εν έτει 2011;
Απόσπασμα από το πρακτικό της 10ης /2011 συνεδρίασης
του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΖ
ΘΕΜΑ 3ο ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΕΓΚΡΙΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
ΜΕΧΡΙ ΠΟΣΟΥ 15.000,00 € ΜΕ ΦΠΑ
ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ : 79/2011
Σήμερα την 15η Απριλίου του έτους 2011, ημέρα Παρασκευή και ώρα 19:00΄, το
Διοικητικό Συμβούλιο συνήλθε σε δημόσια συνεδρίαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του
Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ζακύνθου (Πνευματικό Κέντρο)....................................
Αποφασίζει ομόφωνα
1. Εγκρίνει την απευθείας ανάθεση μέχρι του ποσού των 15.000,00 € με ΦΠΑ για την
προμήθεια των εξής υλικών ύδρευσης :
.............................................................................
§ Ζιμπό κομπλέ
Αμιάντου Φ245
Αμιάντου Φ250
Αμιάντου Φ260
...............................................................................
Δείτε το πλήρες κέιμενο εδώ
Τα συμπεράσματα δικά σας
16/5/11
Φλώρινα: Αποξήλωση αμιάντου στην Δημοτική Αγορά
Θέμα:
Σχετικά με την έγκριση όρων διακήρυξης ανοιχτού πρόχειρου διαγωνισμού του έργου «Αποξήλωση, συσκευασία και τελική διάθεση στοιχείων αμιάντου στεγάστρου Δημοτικής Αγοράς», προ/σμού 40.000,00€.
Δείτε την διακήρυξη του διαγωνισμού εδώ
10/5/11
Πρέβεζα: Ανησυχία για τον καρκινογόνο αμίαντο
Καρκινογόνο αμίαντο εισπνέουν και οι κάτοικοι της Πρέβεζας...
Καρκινογόνο αμίαντο εισπνέουν εκτός από το χωριό του Ωροπού, οι κάτοικοι της πόλης της Πρέβεζας και ιδιαίτερα οι νέοι που ασχολούνται με τον αθλητισμό.
Ο λόγος για σημείωμα που εστάλη από τον Καρδιολόγο Ν. Λιβιεράτο στο Φόρουμ Πρέβεζας το οποίο αναφέρει:
«Το λεγόμενο κλειστό γυμναστήριο στο δημοτικό στάδιο είναι σε κακά χάλια και εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των αθλούμενων σ' αυτό. Το σκέπαστρό του είναι ελενίτ, δηλαδή από αμίαντο, και μάλιστα παλιό. Είναι γνωστό ότι ο αμίαντος είναι καρκινογόνο υλικό και όσο πιο παλιός τόσο πιο επικίνδυνος, διότι λόγω της φθοράς του εισπνέεται πιο εύκολα. Μιλάμε χρόνια για τον αμίαντο των σπιτιών του Ωρωπού και δεν βλέπουμε τόσα χρόνια το φθαρμένο αυτό σκέπαστρο που είναι επικίνδυνο τόσο για τους αθλητές, αλλά και τους θεατές του γηπέδου.
Αλλού βλέπουμε την πρασινάδα λόγω μυκήτων και τις ρωγμές της κερκίδας που στάζει μέσα.
Φανταστείτε ότι εκεί μέσα τρέχουν, κάνουν έντονη προσπάθεια και εισπνέουν όλα αυτά τα αιωρούμενα σωματίδια τα παιδιά μας.
Ως γιατρός εγώ δεν θα έστελνα τα παιδιά μου εκεί μέσα και συμβουλεύω να κλείσει άμεσα. Εσείς θα τα στέλνατε; Τι λέει ο κ. Δήμαρχος για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση; Εκτός του ότι δεν έχει λεφτά, τι άλλο μπορεί να κάνει;
Νίκος Λιβιεράτος - Ιατρός καρδιολόγος»
Να επισημάνουμε ότι παλαιότερα η Νομαρχία Πρέβεζας στις μελέτες για τα σχολεία που είχε εκπονήσει το ΙΓΜΕ Πρέβεζας για τις αμιαντοσκεπές είχε με επιστολή της στο αρμόδιο Υπουργείο κάνει σχετική αναφορά για την στέγη στο κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Σταδίου Πρέβεζας.
Το υπουργείο τότε αρνήθηκε να συμπεριλάβει το γυμναστήριο με την αιτιολογία ότι είναι ευθύνη του Δήμου Πρέβεζας.
Επικοινωνήσαμε με τον καταγγέλλοντα κ. Ν. Λιβιεράτο και ο ίδιος τόνισε ότι το πρόβλημα στην στέγη του Δημοτικού Σταδίου είναι μεγάλο καθώς το ελενίτ υπάρχει εκεί δεκαετίες, έχει διαβρωθεί, στάζει και αποτελεί κίνδυνο για τα παιδιά τα οποία αθλούνται στο χώρο αυτό.
Να επισημάνουμε ότι υπάρχει αναφορά για 13 στέγες αμιάντου στο κάστρο του Αγίου Ανδρέα οι οποίες παρουσιάζουν επίσης υψηλή επικινδυνότητα λόγω διάβρωσης.
Για επαρκέστερη ενημέρωση επικοινωνήσαμε με τον Διευθυντή του ΙΓΜΕ Πρέβεζας κ. Βαγγέλη Νικολάου ο οποίος υπογράμμισε ότι γνωρίζει το θέμα του Γυμναστηρίου και του Κάστρου του Αγίου Ανδρέα σημειώνοντας ότι δεν έχει ανατεθεί κάποια μελέτη στο ΙΓΜΕ για τις συγκεκριμένες στέγες αμιάντου.
Ο ίδιος επισήμανε πως οι στέγες αμιάντου αφού περάσουν την 25ετία πρέπει είτε να αποκατασταθούν ή να επικαλυφθούν διότι τα καρκινογόνα σωματίδια μεταφέρονται ακόμη και με τον αέρα σε ανθρώπους που έρχονται σε κοντινή επαφή. Ο κ. Νικολάου υποστήριξε πως η αντικατάσταση με όποιον τρόπο των αμιαντοσκεπών γίνονται κάτω από ορισμένες συνθήκες περιβάλλοντος και από εξειδικευμένο προσωπικό, διότι ο κίνδυνος εάν δεν γίνουν με τον σωστό τρόπο να προκληθούν επιπλέον προβλήματα μόλυνσης είναι υπαρκτό, ενώ επισήμανε πως πρέπει να βρεθεί και ο κατάλληλος χώρος απόθεσης των αμιαντοσκεπών.
Ο κ. Νικολάου απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εκτίμησε πως η απομάκρυνση ή επικάλυψη των αμιαντοσκεπών δεν έχουν «τεράστιο κόστος» ενώ όσον αφορά για την εκτεταμένη χρήση τους παλαιότερα σε σχολεία και στέγες, σημείωσε πως δεν ήταν γνωστή τότε η επικινδυνότητά τους και χρησιμοποιούνταν κυρίως λόγω χαμηλού κόστους, υπογραμμίζοντας όμως ότι όπου υπάρχουν, πρέπει να απομακρυνθούν διότι με την πάροδο του χρόνου γίνονται ολοένα και πιο επικίνδυνες λόγω φθοράς.
Πηγή: http://prevezaleaks.blogspot.com/2011/05/blog-post_5372.html
9/5/11
Πυλαία Θεσσαλονίκης: Ανησυχία για τον αμίαντο στο Α.Τ.
Μας καταγγέλθηκε από συναδέλφους που υπηρετούν στο Αστυνομικό Τμήμα και στο Τμήμα Ασφαλείας Πυλαίας ότι η στέγη του κτηρίου είναι κατασκευασμένη από πλάκες ΑΜΙΑΝΤΟΥ!!!!!
Ο αμίαντος όπως πληροφορηθήκαμε από το Κέντρο Υγιεινής και Ασφάλειας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, έχει απαγορευτεί να χρησιμοποιείται στις κατασκευές από το 2005 ως υλικό άκρως επικίνδυνο για την υγεία των εργαζομένων σε κτήρια που
περιέχουν στην κατασκευαστική τους δομή προϊόντα αμιάντου.
Η εισπνοή ινών αμιάντου μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση προβλημάτων υγείας ακόμη και μετά από 15-30 χρόνια από την πρώτη έκθεση!!!
Οι ίνες αμιάντου φτάνουν στις κυψελίδες των πνευμόνων παραμένουν εκεί και δρουν ως μόνιμες εστίες φλεγμονών. Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να προκληθούν διάφορες ασθένειες όπως;
-Αμιάντωση.
-Μεσοθηλίωμα.
-Καρκίνος του πνεύμονα.
Όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας μας η έκθεση των συναδέλφων μας που υπηρετούν σε τέτοιες υπηρεσίες σε κίνδυνους για την υγεία τους είναι υπαρκτός.
Επομένως απαιτούμε:
1.Την άμεση μεταστέγαση των Α.Τ και Τ.Α σε άλλο κατάλληλο κτήριο η την απομάκρυνση της στέγης του κτηρίου και τυχόν άλλον υλικών κατασκευής που περιέχουν αμίαντο.
2.Την άμεσο προληπτικό ιατρικό έλεγχο και εξετάσεων όλων των αστυνομικών που υπηρετούν εκεί.
Εάν δεν υλοποιηθούν άμεσα τα προαναφερόμενα θα απευθυνθούμε σε όλα τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας που έχουν την ευθύνη εποπτείας και ελέγχου καταλληλότητας των κτηρίων και εφαρμογής των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων.
3/5/11
ΛΑΡΝΑΚΑ: Ανησυχία για τον αμίαντο
Ζητούν την επέκταση του κυβερνητικού προγράμματος απόσυρσης των αμιαντόφυλλων
Οι στέγες από φύλλα αμιάντου σε υποστατικά στην κοινότητα Λειβάδια Λάρνακας προκαλούν ανησυχίες στους περίοικους και στην κοινοτική αρχή, σύμφωνα με το Κίνημα Οικολόγων το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ακόμα ότι «φαίνεται ότι ο προβληματισμός των κατοίκων ξεκινά από το γεγονός ότι τα φύλλα αμιάντου έχουν φθαρεί από το χρόνο και είναι πιθανή η απελευθέρωση ινών αμιάντου στην ατμόσφαιρα με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία των περίοικων».
Προστίθεται ακόμα ότι, μια μόνο ίνα αμιάντου μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του μεσοθηλιώματος, μια ανίατη και θανατηφόρο μορφή καρκίνου.
Το Επαρχιακή Επιτροπή Λάρνακας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών «καλεί τις Αρχές να επεκτείνουν το κυβερνητικό πρόγραμμα απόσυρσης των αμιαντόφυλλων και σε ιδιωτικές κατοικίες μέσω επιδοτήσεων ή παροχής τεχνικής βοήθειας».
Πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών, φτωχοί και άποροι στις περισσότερες περιπτώσεις, θέλουν να απαλλαγούν από τις καρκινογόνες στέγες αμιάντου αναφέρεται. «Είναι καιρός η κυβερνητική λαϊκή πολιτική να αγγίξει κι αυτές τις περιπτώσεις ‘μη έχοντων’ », καταλήγει η ανακοίνωση
Ο αμίαντος στην Πρέβεζα
Με ένα σύντομο σημείωμά του ο γιατρός και φίλος Νίκος Λιβιεράτος μας πληροφορεί για την κατάσταση που επικρατεί «στο λεγόμενο κλειστό γυμναστήριο» του δημοτικού σταδίου Πρέβεζας. Παραθέτουμε το σημείωμά του με την προσθήκη ότι σκεπές ή σκέπαστρα από αμίαντο υπάρχουν παντού διάσπαρτα στην πόλη.
Κάτι που μάλλον οι προηγούμενοι δημοτικοί και νομαρχιακοί άρχοντες δεν «είχαν δει». Τελευταία έγινε μια απλή αυτοψία στο κάστρο του Αγίου Ανδρέα και μόνο εκεί εντοπίσθηκαν πάνω από 13 τέτοια σκέπαστρα. Όλα είναι παλιά και φυσικό είναι να έχουν διαβρωθεί και να αποσαθρώνονται λόγω καιρικών συνθηκών με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν στον αέρα και να εισπνέονται από τους συμπολίτες μας και κύρια τα παιδιά μας επικίνδυνες ίνες αμιάντου.Το σημείωμα του Νίκου:
«Το λεγόμενο κλειστό γυμναστήριο στο δημοτικό στάδιο είναι σε κακά χάλια και εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία των αθλούμενων σ’ αυτό. Το σκέπαστρό του είναι ελενίτ, δηλαδή από αμίαντο, και μάλιστα παλιό. Είναι γνωστό ότι ο αμίαντος είναι καρκινογόνο υλικό και όσο πιο παλιός τόσο πιο επικίνδυνος, διότι λόγω της φθοράς του εισπνέεται πιο εύκολα. Μιλάμε χρόνια για τον αμίαντο των σπιτιών του Ωρωπού και δεν βλέπουμε τόσα χρόνια το φθαρμένο αυτό σκέπαστρο που είναι επικίνδυνο τόσο για τους αθλητές, αλλά και τους θεατές του γηπέδου.
Φανταστείτε ότι εκεί μέσα τρέχουν, κάνουν έντονη προσπάθεια και εισπνέουν όλα αυτά τα αιωρούμενα σωματίδια τα παιδιά μας.
Ως γιατρός εγώ δεν θα έστελνα τα παιδιά μου εκεί μέσα και συμβουλεύω να κλείσει άμεσα. Εσείς θα τα στέλνατε; Τι λέει ο κ. Δήμαρχος για αυτή την απαράδεκτη κατάσταση; Εκτός του ότι δεν έχει λεφτά, τι άλλο μπορεί να κάνει;
Νίκος Λιβιεράτος – Ιατρός καρδιολόγος»
ΔιΠ
Υ.Γ. Για την ιστορία να πληροφορήσουμε τις αρχές (και τον κο Δήμαρχο) ότι το ΙΓΜΕ έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με το θέμα, ενώ διαθέτει στην Κοζάνη ειδικό εργαστήριο ανάλυσης του αμιάντου. Ειδικό συνεργείο, με τη συνεργασία και του ΙΓΜΕ, είχε απασχοληθεί στην περιοχή από την προηγούμενη (τελευταία) νομαρχιακή αυτοδιοίκηση Πρέβεζας.
Πηγή: forumprevezas
29/4/11
Νέα Μάκρη: Αντικατάσταση παλαιού δικτύου ύδρευσης αμιάντου
Ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα έργα ύδρευσης που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο στη Νέα Μάκρη.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, τα έργα αφορούσαν αντικατάσταση παλαιών αγωγών ύδρευσης αμιάντου με καινούργιους τελευταίας γενιάς PVC σε μήκος 2.000 μέτρων στην περιοχή Μάτι και συγκεκριμένα στις οδούς Ευβοίας, Χρυσανθέμων, Κυκλάδων, Αχιλλέως και Παπαφλέσσα.
Επίσης υλοποιήθηκαν αρκετά έργα ασφαλτόστρωσης και αποκατάστασης σε οδούς της πόλης.
Την ευθύνη και την χρηματοδότηση των εργασιών έχει αναλάβει πλέον ο νέος ενιαίος Δήμος Μαραθώνος.
Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μαραθώνα, Ιορδάνης Λουΐζος, τόνισε: "Προεκλογικά δεσμευτήκαμε και με σημαντικές παρεμβάσεις ουσίας καλύπτουμε ένα μεγάλο μέρος των αναγκών περιοχών του νέου μας Δήμου σε έργα υποδομών, έργα ύδρευσης και αναπλάσεις κοινοχρήστων χώρων. Οι προσδοκίες μας ήταν και παραμένουν μεγάλες".
Πηγή: paraskhnio
Ιστιαία: Κίνδυνος απο τον καρκινογόνο αμίαντο
με καλλιέργειες και ζώα, γεωτρήσεις νερού, ενώ η μονάδα τώρα έχει μετατραπεί σε μαντρί.
Τα ελενίτ φθείρονται χρόνο με το χρόνο, οι καρκινογόνες ίνες αμιάντου διασκορπίζονται στην ατμόσφαιρα, αναπνέουμε το μολυσμένο αέρα και επιβαρύνεται η υγεία μας μέρα με τη μέρα. Κατακάθονται στο έδαφος με τις καλλιέργειες που τρώμε, και με την βοήθεια της βροχής καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα, στο νερό που πίνουμε άνθρωποι και ζώα. Όλοι
μας, βέβαια, λίγο πολύ γνωρίζουμε αυτές τις επιπτώσεις στην υγεία μας από τον αμίαντο. Κυριολεκτικά δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλο το κόσμο πεθαίνουν από τις ασθένειες που προκαλεί ο αμίαντος, ένα ορυκτό που μετά την κατάλληλη επεξεργασία χρησιμοποιείται σε χιλιάδες τεχνικές εφαρμογές όπως: ελενίτ, αμιαντοτσιμέντο και καταναλωτικά είδη. Όταν η ίνα του αμιάντου εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό με την εισπνοή ή την κατάποση οι επιπτώσεις είναι καταστροφικές. H αμιάντωση, ο βρογχογενής καρκίνος είναι μερικές από τις αρρώστειες που οδηγούν στο θάνατο. Στις δεκαετίες του 1960 και του 1970 η εταιρεία EΛΛENIT ήταν ένα από τα κοσμήματα των καπιταλιστών της Eλλάδας. Aκόμα και σήμερα στο καθημερινό λεξιλόγιο χρησιμοποιούμε φράσεις όπως: έριξε μερικά ελενίτ
μια σκεπή ή η μόνωση είναι από ελενίτ. Αλλά η κύρια αγορά δεν ήταν μόνο η Ελλάδα. H EΛΛENIT εξήγαγε εκατοντάδες χιλιάδες τόνους σε άλλες χώρες, από τα Aραβικά Eμιράτα μέχρι την Oυγγαρία. Η Eλλάδα απετέλεσε μια από τις πιο σημαντικές χώρες εξόρυξης και παραγωγής προϊόντων αμιάντου αναφέρει σε φυλλάδιό του το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας. Το Μάη του 2003 ο δημοσιογράφος Στέλιος Kούλογλου στην εκπομπή του "Ρεπορτάζ χωρίς Σύνορα" παρουσίασε την άλλη πλευρά αυτής της εθνικής επιτυχίας. Aπό τους 250 μόνιμα εργαζόμενους στην EΛΛENIT από το 1960 μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980, οι 200 περίπου έχουν πεθάνει και οι υπόλοιποι είναι βαριά άρρωστοι ανέφερε στην έρευνα που έκανε για την EΛΛENIT.
Πάρα πολλές είναι οι σκεπές σπιτιών και κτηρίων από ελενίτ, σωλήνων πόσιμου νερού, και κατασκευών από αμιαντοτσίμεντο. Πέρα από το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής, φανταστείτε τι εισπνέουμε τόσα χρόνια, γέμισαν τα πνευμόνια μας, εφιάλτης μας έχει γίνει, ζούμε μέσα στον αμίαντο και αναπνέουμε τον καρκίνο. Όσοι έχουν την οικονομική
δυνατότητα, αλλάζουν την αμιαντοσκεπή με κεραμίδια. Πού όμως καταλήγουν τα ελενίτ; Στις άκρες των δρόμων, στα πεζοδρόμια, στις όχθες του ποταμού, στα βάτα, στα ρέματα, στις αυλές, σκεπάζουν τις αποθήκες και τους στάβλους και αλλού. Γέμισε ο τόπος ελενίτ. Δεν
έχουν κι άλλη λύση. Για να απομακρυνθούν τα ελενίτ με τη νόμιμη διαδικασία (ειδικό συνεργείο - μεταφορά και θάψιμο στη Γερμανία) για κάθε σπίτι χρειάζονται 8.000 ¤ περίπου. Το τόσο σοβαρό θέμα υγείας πρέπει να απασχολήσει τους υπευθύνους, τον δήμο, τους κατοίκους και να γίνει άμεση απομάκρυνση των ελενίτ με τον σωστό τρόπο, τουλάχιστον στα "μανιτάρια" που είναι τόσο μεγάλος όγκος αμιάντου συγκεντρωμένος. Η μονάδα τώρα ανήκει σε γνωστή τράπεζα, μετά από χρέη του ιδιοκτήτη και κατάσχεση της, και είναι προς πώληση.
Νεάπολη Κρήτης: Κατάληψη για τον αμίαντο
Κατάληψη στη Νεάπολη λόγω ... αμιάντου!
Γονείς και κηδεμόνες ζητούν την αντικατάσταση της στέγης
"Ο καρκίνος χτυπά τη σχολική μας πόρτα" είναι ο τίτλος μιας ανοιχτής επιστολής εκ μέρους των γονέων μαθητών από το Γυμνάσιο και το Λύκειο Νεάπολης, οι οποίοι την Τρίτη προχωρούν σε συμβολική κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος, προκειμένου να "τραβήξουν" τα βλέμματα, στην περίπτωσή τους.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην επιστολή, η στέγη στο σχολείο περιέχει αμίαντο και το Γυμνάσιο - Λύκειο Νεάπολης είναι το μοναδικό σχολείο του νομού Λασιθίου, στο οποίο δεν έχει ακόμα αντικατασταθεί το υλικό αυτό.
"Έχοντας εξαντλήσει τόσα χρόνια την οδό των "εγγράφων" και την υπομονή μας, αποφασίσαμε ομόφωνα στην τελευταία έκτακτη γενική συνέλευση να κάνουμε κάτι πιο δραστικό , εμείς οι γονείς, προκειμένου να δοθεί στο θέμα οριστική επιτέλους λύση" - αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.
Γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του σχολείου θα προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου, την ερχόμενη Τρίτη 3 Μαΐου, κρούοντας καμπανάκι για τη διασφάλιση της υγείας των μαθητών.
Η κατάληψη του σχολείου θα είναι συμβολική και θα διαρκέσει μία μέρα, προκειμένου να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην διαδικασία την εξεταστικής περιόδου.
Πηγή: http://www.cretalive.gr/new/33122/greece/Katalipsi_sti_Neapoli_logo_..._amiantou
20/4/11
Στερεά Ελλάδα: Έγκριση έργου συλλογής και απομάκρυνσης επικίνδυνων αποβλήτων
Μετά από έγκριση της Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας κ. Καλλιόπης Γερακούδη προκηρύχθηκε ο διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου στο έργο ««Συλλογή και απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων από την ευρύτερη περιοχή του δήμου Μεσσαπίων – Διρφύων και του δήμου Λοκρών της Στερεάς Ελλάδας».
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 677.637,75 ευρώ και η δημοπράτηση του, θα γίνει την Τρίτη 14 Ιουνίου 2011, στα γραφεία της ΔΔΕ Στερεάς Ελλάδας, στη Λαμία.
Πρόκειται για ένα έργο βαρύνουσας σημασίας για την ευρύτερη περιοχή, αφού θα γίνει η συλλογή και απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων (τέφρα αλουμινίου, πετρελαιοειδή κατάλοιπα, αμίαντος και ρυπασμένο έδαφος) και η μελέτη αποκατάστασης των ρυπασμένων χώρων στις θέσεις: «Πύργος» του Δ.Δ Τριάδας του Δ.Μεσσαπίων , «Γούρνα» του Δ.Δ Καμαρίτσας του Δ.Μεσσαπίων, «Καμίνι» του Δ.Δ Κυπαρισσίου του Δ.Μεσσαπίων, «Μπαλιμπάρι-Κουτσουρή», στα όρια των Τ.Δ Καστέλλας και Σταυρού του Δήμου Μεσσαπίων, σε εγκαταλελειμμένο χοιροτροφείο πλησίον των υδρευτικών γεωτρήσεων στη θέση «Γοργοεπηκόου» του Δ. Μεσσαπίων, σε εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας της εταιρείας «Μιχαήλ Θ.Κούλη» στο Δ.Δ Πάλιουρα του Δ. Διρφύων και σε εγκαταλελειμμένο λατομείο αδρανών υλικών 600 μέτρα βόρεια από τον ανισόπεδο κόμβο Μαρτίνου στην ΝΕΟ Αθηνών – Θεσσαλονίκης.
Η συλλογή και απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων από τις παραπάνω περιοχές θα ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς καθώς και όλα τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.Δικαιούχος φορέας του έργου είναι η Διεύθυνση Δημοσίων Έργων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας και το έργο θα υλοποιηθεί υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας Στερεάς Ελλάδας.
Πηγή: http://sterea-news.blogspot.com/2011/04/blog-post_6978.html
Νεάπολη Κρήτης: Αγανάκτηση για τον αμίαντο στο Γυμνάσιο - Λύκειο
Αγανακτισμένοι από τα λόγια και τις υποσχέσεις τόσων ετών είναι οι γονείς των παιδιών που κάνουν μάθημα στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου και του Γενικού Λυκείου της Νεάπολης. Τόσα χρόνια έχουν περάσει και ακόμα το θέμα της απομάκρυνσης της αμιαντοειδούς δεν έχει λυθεί ενώ οι αίθουσες αυτές είναι οι μοναδικές σε ολόκληρο το νομό που πάνω από τα κεφάλια των μαθητών υπάρχει αυτό το επικίνδυνο υλικό.
Οι γονείς επισημαίνουν ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση και προχωρούν σε κινητοποιήσεις και στην κατάληψη του σχολείου αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα.
Σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν στο σχολείο οι δύο σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων με την παρουσία μελών του Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου Αγίου Νικολάου συζήτησαν το θέμα και κατέληξαν στο ότι θα πρέπει οι ίδιοι κάτι να κάνουν από την στιγμή που οι αρμόδιοι φορείς έχουν αφήσει το θέμα χρόνια τώρα χωρίς εξέλιξη εις βάρους της υγείας των ίδιων τους των παιδιών.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της ΑΝΑΤΟΛΗΣ.
ΘΑΝΟΣ ΚΟΡΟΜΠΥΛΙΑΣ
Πηγή: anatolh.com
14/4/11
Κύπρος: Αποζημιώσεις απο την λειτουργία του μεταλλείου;
Ο κ. Jacobsen, Καθηγητής της Ιστορίας των Επιχειρήσεων επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο και διεξήγαγε έρευνα στα κρατικά αρχεία για την περίπτωση του μεταλλείου Αμιάντου.
Ο κ. Jacobsen είχε συνάντηση με το Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κ. Γιώργο Περδίκη με τον οποίο συζήτησε τη δυνατότητα ανάδειξης του θέματος στην Κυπριακή Κοινωνία. Ήδη ενδιαφέρον για την περίπτωση του εγκαταλελειμμένου μεταλλείου του Αμιάντου επέδειξε και η Κρατική τηλεόραση της Δανίας (NDB).
Φαίνεται ότι μια μεγάλη εταιρεία της Δανίας, η F.L. Smidth & Company (FLS) Ltd ήταν ο κύριος μέτοχος της Cyprus Asbestos Mining Company Ltd, μέσω αγλλικών εταιρειών οι οποίες ανήκαν στην FLS Ltd.
Η εταιρεία αυτή έχει καταδικαστεί σε εκατομμύρια ευρώ αποζημίωσης σε εργαζόμενους στη Δανία, λόγω των επιπτώσεων στην υγεία τους από τον αμίαντο.
Ο κ. Περδίκης ενημέρωσε τον κ. Jacobsen για την εμπλοκή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στα θέματα που αφορούν το μεταλλείο Αμιάντου και τον διαβεβαίωσε ότι το Οικολογικό Κίνημα της Κύπρου θα υποστηρίξει κάθε προσπάθεια που θα φέρει ενώπιον των ευθυνών τους όσους ευθύνονται γι’ αυτό το μεγάλο περιβαλλοντικό έγκλημα και τους περισσούς θανάτους των μεταλλωρύχων του αμιάντου.
Πηγή: http://www.sigmalive.com/ekloges2011/announcements/373198
13/4/11
ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Προμήθεια υλικών με αμίαντο εν έτη 2011 στην Φθιώτιδα;
Δείτε το πρακτικό της συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Μώλου Αγίου Κωνσταντίνου:
Στην Έγκριση τεχνικών προδιαγραφών για την προμήθεια υλικών υπηρεσίας ύδρευσης –
άρδευσης- αποχέτευσης-πρασίνου, προβλέπεται η προμήθεια υλικών αμιάντου:
..................................................................
138 Ταυ αμιάντου Φ60 χ φ60 χ Φ60
140 Ταυ αμιάντου Φ80 χ Φ60 χ Φ80
141 Ταυ αμιάντου Φ100 χ Φ80 χ Φ100
142 Ταυ αμιάντου Φ100 χ Φ60 χ Φ100
143 Ταυ αμιάντου Φ80 χ Φ80 χ Φ80
.................................................................
Τα συμπεράσματα δικά σας.
12/4/11
Μαρκόπουλο: Αποξήλωση αμιάντου από ατμομηχανή
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ
"ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΑΜΙΆΝΤΟΥ ΣΕ ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΉ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΌ ΜΑΡΚΟΠΟΎΛΟΥ"
.....................
Προκηρύσσει ανοικτό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές, με ποσοστό έκπτωσης σε
ακέραιες μονάδες επί της εκατό στο τιμολόγιο της μελέτης (ΠΔ 28/80 άρθρο 12) για την
εργασία «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΑΜΙΆΝΤΟΥ ΣΕ
ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΉ ΣΤΟ ΣΤΑΘΜΌ ΜΑΡΚΟΠΟΎΛΟΥ» συνολικής αξίας 25.830 ευρώ με ΦΠΑ.
Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί στο δημοτικό κατάστημα που βρίσκεται στην Κεντρική Πλατεία Μαρκοπούλου, την 14-4-2011 ημέρα Πέμπτη
........................
Όλο το κείμενο εδώ
Αποξήλωση αμιάντου απο το Νοσοκομείο Αμαλία Φλέμιγκ
Αντικατάσταση αμιάντου σε Κτίρια του Πολεμικού Ναυτικού
Η Διεύθυνση Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του ΥΠΕΘΑ ανακοινώνει τη Δημόσια Διαβούλευση των Σχεδίων Τευχών Δημοπράτησης του Έργου με τίτλο «Αντικατάσταση Στοιχείων Αμιάντου από τα κτίρια του Πολεμικού Ναυτικού».
Σύντομη Περιγραφή Φυσικού Αντικειμένου
Το έργο αφορά στην εκτέλεση όλων των απαραίτητων οικοδομικών εργασιών για την αντικατάσταση των υπαρχόντων στοιχείων εξ αμιάντου σε 8 συγκροτήματα στρατιωτικών εγκαταστάσεων του Πολεμικού Ναυτικού στο Λεκανοπέδιο Αττικής.
Π/Υ (Χωρίς ΦΠΑ): 4.471.544,72 €
Ημερομηνία Έναρξης Διαβούλευσης: 06/04/2011
Ημερομηνία Λήξης Διαβούλευσης: 17/04/2011
Χρηματοδότηση: Ταμείο Συνοχής
Διάρκεια Έργου: 400 ημέρες
----------------------------------
Υπεύθυνοι επικοινωνίας: Αδαμαντία Βλάσση, Σωτήριος Γλυκοφρύδης
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106598644, 2106598552
Fax επικοινωνίας: 2106411248
Email: info@dideap.mil.gr
Το σχέδιο Τεύχους Δημοπράτησης μπορείτε να το κατεβάσετε στον Η/Υ πατώντας εδώ.
Πηγή: http://www.dideap.mil.gr/
7/4/11
Καβάλα: Συμφωνία για την απομάκρυνση του αμιάντου
Στην απομάκρυνση του επικίνδυνου αμιάντου από το Γυμνάσιο Κρηνίδων συμφώνησαν χθες (5/4) ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής με τη διοίκηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.), σε συνάντησή τους στην Αθήνα –παρουσία και του βουλευτή Καβάλας Δημήτρη Παπουτσή. Τα στελέχη του Ο.Σ.Κ. υποσχέθηκαν ότι το συγκεκριμένο σχολείο θα ενταχθεί στο ειδικό πρόγραμμα του Οργανισμού, ώστε το επικίνδυνο υλικό να απομακρυνθεί το συντομότερο. Ο Κ. Σιμιτσής συζήτησε, επίσης, με τη διοίκηση του Ο.Σ.Κ. για τις διαδικασίες εκπόνησης των μελετών και την ολοκλήρωση κατασκευής σχολικών μονάδων στο δήμο Καβάλας, όπως το Μουσικό και το Ειδικό Σχολείο Καβάλας, καθώς και το νέο Λύκειο Κρηνίδων. Ακόμα, τέθηκε το ζήτημα της εξόφλησης από τον Ο.Σ.Κ. των εργολάβων που έχουν ολοκληρώσει έργα συντήρησης και ανακαίνισης σχολικών μονάδων του δήμου Καβάλας (π.χ. στο 7ο Δημοτ. Σχολείο Καβάλας).
Πηγή: http://www.kavalanet.gr/enimerosi/news_static/1302052462.php
6/4/11
Περιφέρεια Κρήτης: Εγκρίθηκαν έργα αμιάντου 1.110.030,04 €
του έργου
«Αποκατάσταση δομικών στοιχείων από αμίαντο σε σχολικές
μονάδες – Κατασκευές νέων διδακτηρίων σε αντικατάσταση παλαιών
προκατασκευασμένων με αμίαντο».
...............
Δείτε όλο το κέιμενο εδώ
Πηγή: http://www.pkr.gov.gr/informing/decisions-of-governor-council/05-04-2011.html
Εύβοια: Πόσο θα κοστίσει η μεταφορά αμιάντου;
ΠΡΟΣ : ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Θέμα: Επανεξέταση του κόστους για το έργο μεταφοράς αμιαντοσκεπής από τα κέντρα υγείας Μαντουδίου και Ιστιαίας.
Κύριε Υπουργέ, Το κόστος για τη μεταφορά αμιαντοσκεπής από τα κέντρα υγείας Μαντουδίου και Ιστιαίας έχει προϋπολογισμό 85.768,34€.
Τη χρηματοδότηση του έργου καλύπτει το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης – Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας και τη μελέτη του έργου η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Εύβοιας.
Πράγματι, η μεταφορά του αμίαντου, επειδή είναι υλικό επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και καρκινογόνο, προϋποθέτει ειδικές διαδικασίες με προορισμό εργοστάσιο καταστροφής του στη Γερμανία, καθώς εδώ στην Ελλάδα δεν υπάρχει.
Ωστόσο, σε έρευνα αγοράς που διενήργησα στον ιδιωτικό τομέα, αντίστοιχα έργα για τη μεταφορά καθαρού αμίαντου (που είναι πιο σύνθετη διαδικασία), με παρουσία ειδικού από τη Γερμανία για την επίβλεψη και μεταφορά αντίστοιχης ποσότητας με αυτής του ως άνω έργου (ίσης με ένα φορτηγό) σε εργοστάσιο καταστροφής στη Γερμανία κόστισε σε ιδιωτική επιχείρηση το ένα δέκατο του κόστους που επιβάρυνε το Υπουργείο.
Κύριε Υπουργέ, Έστω αν και η απόφαση αυτή δεν ελήφθη επί των δικών σας ημερών, καθότι αποτελεί θέμα χρηστής διαχείρισης και δημοσίου συμφέροντος, ερωτάστε: Υπάρχει ανάλυση κόστους για το ως άνω έργο, ώστε να εξηγείται το κόστος των 85.768,34€;
1 Απριλίου 2011
Ο Ερωτών Βουλευτής
Συμεών Κεδίκογλου
Βουλευτής Ν. Ευβοίας ΠΑΣΟΚ
Πηγή: http://mantoudi.blogspot.com/2011/04/8576834.html
4/4/11
Ν. ΗΛΕΙΑΣ: Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης αμιάντου Δ. Βαρθολομιού
Όλο το κέιμενο εδώ
30/3/11
ΧΙΟΣ: Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης απο αμίαντο
Με μπόλικη υπομονή πρέπει να οπλιστούν οδηγοί και διερχόμενοι, αφού σε εξέλιξη βρίσκεται το έργο της αντικατάστασης των 32χλμ δικτύων από αμίαντο με τα συνεργεία να έχουν περικυκλώσει κυριολεκτικά την πόλη. Αυτό δημιουργεί βέβαια την σχετική ταλαιπωρία στους οδηγούς, αφού σε αρκετές περιπτώσεις οι δρόμοι χρειάζεται να κλείσουν προσωρινά προκειμένου να εκτελεστούν οι εργασίες. Το ένα από τα δύο συνεργεία εργάζεται τις τελευταίες μέρες στο κέντρο, συγκεκριμένα από την οδό Χάνδακος στην Οινοπίωνος, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να δυσχεραίνεται ιδιαίτερα για τα μεγάλα οχήματα. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ το συγκεκριμένο συνεργείο θα συνεχίσει τα έργα στην οδο Κυρίλου Τρεχάκη μέχρι και το στρατόπεδο Γκιάλα, απ’ όπου θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση με την αντικατάσταση των δικτύων στο Νότιο τμήμα της πόλης και συγκεκριμένα σε Βαρβάσι και Ευαγγελίστρια.Ο Γιάννης Μουρούνας ζήτησε την κατανόηση των πολιτών για το διάστημα που θα διαρκέσουν τα έργα, που προβλέπεται να ολοκληρωθούν τις αρχές του 2012 επισημαίνοντας για μια ακόμα φορά τα οφέλη που θα προκύψουν από την αλλαγή του δικτύου. Συμβούλευσε δε τους οδηγούς να χρησιμοποιούν, όπου είναι δυνατόν, παρακαμπτήριες οδούς για λόγους ασφαλείας τόσο των ίδιων όσο και των συνεργείων και ξεκαθάρισε ότι η αποκατάσταση του οδοστρώματος θα γίνεται άμεσα και υπό το βλέμμα των υπεύθυνων της ΔΕΥΑΧ. «Δεν θέλουμε να φτιάξουμε ένα δίκτυο και να χαλάσουμε το οδικό δίκτυο» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι στα σημεία που έχουν σκαφτεί θα πέσει τσιμέντο και από πάνω άσφαλτος προκειμένου να εξομαλυνθεί όσο το δυνατόν η κατάσταση των δρόμων.
Πηγή: tvpatrida.gr
28/3/11
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Αποξήλωση αμιάντου στο Νοσοκομείο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ»
Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών
ΘΕΜΑ: Ανακοίνωση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την «Αντικατάσταση στέγης στον οικίσκο Ιατρικών Αερίων του κτιρίου 10»
Σε εφαρμογή της υπ’ αριθμ. 15ης /22.12.2010 απόφασης του Δ.Σ. του Νοσοκομείου (Θέμα 57ο), ανακοινώνουμε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την προμήθεια υλικών και εκτέλεση εργασιών για την αντικατάσταση στέγης στον οικίσκο Ιατρικών Αερίων του κτιρίου 10.
Απαιτούμενες εργασίες:
1) Η στέγη του Οικίσκου Ιατρικών Αερίων του κτιρίου 10 είναι κατασκευασμένη από μεταλλικό σκελετό και έχει επικάλυψη φύλλα αμιάντου. Στον υπάρχοντα μεταλλικό σκελετό θα τοποθετηθούν φύλλα τραπεζοειδούς λαμαρίνας πάχους 1,00 mm. Το εμβαδόν της καλυπτόμενης επιφάνειας είναι 137,76 m2. Οι εργασίες αντικατάστασης της στέγης περιλαμβάνουν την αποξήλωση και υγειονομική ταφή των φύλλων αμιάντου, καθώς και την προμήθεια και τοποθέτηση των φύλλων τραπεζοειδούς λαμαρίνας.
2) Βάσει της κείμενης νομοθεσίας η αποξήλωση των φύλλων αμιάντου πρέπει να γίνει από εξουσιοδοτημένη εταιρία η οποία θα προσκομίσει πιστοποιητικό υγειονομικής ταφής αυτών.
Υποβολή προσφορών έως και την Δευτέρα 4/4/2011 ώρα 11:00 στην Γραμματεία της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, υπόψη κ. Κουκουρίκου Ανέστη.
Το ποσόν της δαπάνης είναι 4.000,00 € πλέον Φ.Π.Α.
Δείτε εδώ το ακριβές κείμενο